CIO’s maken zich meeste zorgen over beveiliging bij cloud computing
18-05-2011
Deel dit artikel:

CIO’s maken zich meeste zorgen over beveiliging bij cloud computing


Slechts een vijfde van de Europese CIO’s maakt zich zorgen over het netwerk als het gaat om cloud computing. Security blijkt met 56 procent de grootste bekommernis te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Easynet Global Services, wereldwijd leverancier van beheerde oplossingen en connectiviteitsdiensten, onder achthonderd Europese CIO’s. Het onderzoek wijst verder uit dat bijna de helft (49 procent) van de respondenten de komende twaalf maanden investeringen plant in cloud computing. 51 procent geeft bovendien aan momenteel meer cloud-technologieën te gebruiken dan een jaar geleden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een derde (38 procent) van de ondervraagde CIO’s van mening is dat de cloud risico’s op het gebied van uptime met zich meebrengt. Zij kunnen die niet garanderen aan hun klanten. Het feit dat een betrouwbaar netwerk de basis vormt voor gegarandeerde beschikbaarheid, onderstreept het belang van het netwerk in de cloud-strategie. Toch zien de respondenten ook grote voordelen in cloud computing. Zo ziet 55 procent dit als manier om IT-uitgaven terug te dringen. Verder noemen CIO’s flexibiliteit, schaalbaarheid, overal toegang tot informatie, eenvoudiger beheer en het vrijmaken van IT-middelen als belangrijkste voordelen.

Justin Fielder, CTO bij Easynet Global Services: “Uit het onderzoek blijkt dat Europese CIO’s cloud computing steeds hoger op de agenda zetten. Maar net zoals het voor retailers belangrijk is om hun orders zo snel mogelijk van een magazijn bij hun klant te krijgen, moeten CIO’s beseffen dat het netwerk een essentieel onderdeel is van elke cloud-strategie. Bedrijven halen niet de verwachte voordelen uit cloud computing zolang CIO’s geen rekening houden met het complete scenario. Het is zaak verder te kijken dan alleen waar de data bewaard wordt en hoe de beveiliging is geregeld.”

Ondanks de verwachte kostenvoordelen geeft minder dan een derde (31 procent) van de ondervraagde CIO’s aan de Return On Investment (ROI) van cloud-projecten te kunnen meten. Ook dit is een duidelijk voorbeeld van de discrepantie tussen de doelstellingen van de respondenten en hoe ze deze denken te realiseren.

Het onderzoek toont ook enkele verrassende verschillen tussen de CIO’s in de Benelux en de CIO’s in andere Europese landen. De ondervraagde CIO’s in de Benelux zijn terughoudender op het vlak van cloud computing. Zo plant slechts 26 procent het komende jaar te investeren in cloud computing, tegenover het Europese gemiddelde van 49 procent. Terwijl 51 procent van de ondervraagde CIO’s in de rest van Europa het voorbije jaar meer cloud-activiteiten heeft gedaan, is dit in de Benelux maar 36 procent. Bovendien wijst het onderzoek uit dat een derde van de executive teams in de Benelux de voordelen van cloud computing niet inziet.

Fielder vervolgt: “Cloud computing verandert de manier waarop onze klanten zaken doen. Het biedt ze efficiëntie- en flexibiliteitsniveaus die voorheen ondenkbaar waren. Uit ervaring weten we dat het cloud-potentieel alleen te realiseren is als bedrijven beschikken over een krachtig en betrouwbaar hostingplatform, gecombineerd met een zeer betrouwbaar netwerk. Het lijkt logisch, maar het heeft weinig zin om applicaties naar de cloud te brengen als ze niet te benaderen zijn. Dit onderzoek wijst echter uit dat het grootste deel van de CIO’s dit nog niet inziet.”

Het onderzoek is in april 2011 uitgevoerd door Vanson Bourne onder achthonderd CIO’s in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, de Benelux, Spanje en Zwitserland.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud