Redactie - 13 april 2011

Cloud interessant door kostenbesparing én zakelijke flexibiliteit


De Cloud is vandaag de dag een belangrijk onderdeel van de IT bedrijfsstrategie. Medewerkers willen altijd vanaf elke willekeurige locatie bij hun informatie dus organisaties moeten meegaan in ontwikkelingen om te kunnen blijven concurreren. Onderzoek van Brocade en het Cloud Industry Forum wijst uit dat 48 procent van de ondervraagde Europese bedrijven bezig is met implementatie van Cloud architectuur. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat flexibiliteit de belangrijkste factor is om voor de Cloud te kiezen. Kostenbesparing -  operationeel of kapitaal – kwamen op de tweede en derde plaats met respectievelijk 16 en 14 procent.
Als basis voor dit onderzoek heeft Brocade Cloud gedefinieerd als een vorm van automatisering waarbij schaalbare en rekbare IT capaciteiten worden verstrekt als een dienst via openbare netwerk inclusief het internet. Het onderzoek wijst uit dat bijna de helft van de ondervraagde Europese bedrijven Cloud computing al gebruikt en dat 31 procent planning en migratie naar een gedistribueerd computing model verwacht in het volgende jaar. Van de bedrijven die de Cloud al ingezet hebben, zegt 85 procent dat ze Cloud computing ook verder gaan uitrollen in de komende 12 maanden ten behoeve van kritische bedrijfsprocessen zoals back-up.
 
De belangrijkste factoren in het succesvol zijn van de Cloud zijn prestatie, betrouwbaarheid en beheerbaarheid van de netwerken. Volgens Gartner zal 60 procent van de bedrijven tot 2013 last hebben van lage netwerk- en inconsequente applicatieprestaties door onjuist netwerkontwerp . Uit het onderzoek blijkt zelfs dat 90 procent van de respondenten de Cloud heeft opgenomen in zijn IT strategie. Hiermee erkennen deze bedrijven dat het netwerk cruciaal is voor de gebruikerservaring in zowel de publieke als de private Cloud. Het netwerk moet op ieder punt geoptimaliseerd zijn voor de Cloud -  elke misser heeft namelijk impact op de productiviteit -  dat blijkt uit het feit dat flexibiliteit wordt aangegeven als de belangrijkste reden voor adoptie.
 
De Cloud staat al een aantal jaren in de schijnwerpers en veel bedrijven zien het als hét antwoord op een aantal operationele uitdagingen,” zegt Alberto Soto, Vice President EMEA bij Brocade. “Als er echter geen gedegen strategie achter zit, dan levert de Cloud meer problemen op dan het oplost. We werken vandaag de dag heel anders dan vijf of tien jaar geleden. Netwerken die toen ontworpen zijn, zijn niet geoptimaliseerd voor de Cloud. Ervan uit gaan dat deze oudere netwerken aan de huidige behoeften voldoen is een garantie voor mislukking. Ons onderzoek stuurt aan op onderkenning van deze situatie en stelt dat elke Cloud strategie vanuit de IT afdeling gedragen moet worden. Uitgaande van de commerciële behoefte van een bedrijf, kunnen IT managers een strategische blueprint ontwikkelen voor een daadwerkelijk Cloud geoptimaliseerd netwerk, die vervolgens succesvol geïmplementeerd kan worden.”
 
Andy Burton, Chairman van het Cloud Industry Forum zegt hierover: “De markt heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op de kostenbesparingen die door migratie naar de Cloud gerealiseerd kunnen worden. Ons onderzoek wijst nu uit dat ondanks de financiële voordelen, het voornamelijk de flexibiliteit – het bieden van nieuwe services, snelle toegang tot technologie en het bieden van oplossingen die nog niet eerder beschikbaar waren -  is dat bedrijven laat kiezen voor de Cloud. En dat is de daadwerkelijke toegevoegde waarde van de Cloud.”
 
Volgens het onderzoek houdt bijna twee derde van de ondervraagde bedrijven zich bezig met vragen rondom beveiliging van de Cloud. Ze zullen geen gevoelige informatie in de Cloud plaatsen zoals personeelsbestanden. Er moet dus meer werk verzet worden op dit gebied.
 
Andere resultaten:
  • 94 procent van de huidige Cloud gebruikers zijn tevreden
  • Van de bedrijven die nog geen Cloud services gebruiken, overweegt 31 procent dit in het komende jaar wel te gaan doen
  • 12 procent zegt nooit naar de Cloud te zullen overstappen
  • Top drie applicaties die momenteel in de Cloud hangen zijn email management (41 procent), data back-up en disaster recovery (35 procent) en data opslag (34 procent)
 
“De voordelen van het gebruik van de Cloud zijn al een tijd bekend, voornamelijk vanwege snelle implementatie, betrouwbaarheid, schaalbaarheid en het ‘pay as you go’ model. Bedrijven nemen de boodschap die al jaren verteld wordt door evangelisten en vendors nu aan en passen het toe bij uitbreiding en verandering van IT capaciteit ter ondersteuning van prestatie. De kern van dit business model is het netwerk. Zonder een flexibel, high-performance basis werkt de Cloud niet. Ons onderzoek wijst uit dat dit nu erkent wordt en dat vendors al oplossingen bieden voor bedrijven om dergelijke architecturen te implementeren.” sluit Soto af.

Op Cloud gebaseerde architecturen helpen organisaties met het behalen van breed gestelde doelstellingen terwijl het toch kostenbesparing oplevert. Het data center is echter cruciaal, of het nou gaat om een publieke of een private Cloud. Met meer dan 15 jaar ervaring in het bouwen van bedrijfskritische netwerken voor veeleisende bedrijven, helpt Brocade haar klanten naar sterk gevirtualiseerde en Cloud modellen met inzet van bekende technologieën zoals Ethernet Fabric. Brocade’s Cloud geoptimaliseerde netwerken worden vandaag de dag overkoepelend ingezet voor meerdere klantsegmenten, architecturen en toepassingen. Brocade is in staat om uitgebreide netwerkoplossingen te leveren voor private, publieke of hybride Clouds dankzij haar unieke positie in datacenter- en IP netwerkoplossingen.