Supply chain executives nog steeds bezorgd over volatiele vraag
25-03-2011
Deel dit artikel:

Supply chain executives nog steeds bezorgd over volatiele vraag


Capgemini Consulting heeft vandaag de Supply Chain Agenda 2011 gelanceerd. Bij dit jaarlijkse onderzoek naar de global supply chain worden bedrijven uit diverse sectoren in Europa, de Verenigde Staten en Canada, Azië/Pacific en Latijns-Amerika gevraagd naar de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het verwezenlijken van logistieke initiatieven. Ook wordt inzicht gegeven in manieren om die uitdagingen aan te pakken.

Ondanks de positieve economische vooruitzichten in 2011 geeft een significant aantal respondenten van de enquête van dit jaar aan onzeker te zijn over de vraag uit de markt in 2011. Zij zijn daarom van plan om de zichtbaarheid in de supply chain te verbeteren. Uit het onderzoek blijkt dat het hebben van een betrouwbare supply chain in een volatiele omgeving en het tegelijkertijd opvangen van stijgende materiaalkosten in 2011 de twee belangrijkste business drivers zijn voor supply chain executives:

  • 40% van de respondenten zegt dat de volatiele vraag hun allerbelangrijkste business driver is
  • bij 35% staan gestegen materiaal- en servicekosten op nummer 2.

 

Om iets aan deze dubbele uitdaging te doen, moet zowel de interne als de externe supply chain beter onder controle worden gebracht. Het logische gevolg is dat het verbeteren van de zichtbaarheid in de supply chain voor 45% van de respondenten het belangrijkste logistieke project voor 2011 is. Zichtbaarheid werd gedefinieerd als weten waar producten en voorraden zich bevinden, de voortgang van orders kunnen bewaken en kunnen anticiperen op onvoorziene gebeurtenissen in de logistieke keten, zoals vertraging in het transport of afwijkende hoeveelheden in het productieproces van onderaannemers.

De volgende punten op de lijst zijn herontwerp van bedrijfsprocessen (44%), bedrijfsinnovatie (41%) en verbetering van de (vraag) prognoses en planning op lange termijn (41%).

Overige conclusies:
  • Duurzaamheid staat onverminderd hoog op de lijst met business drivers (33%) en blijft dus een belangrijke prioriteit voor supply chain executives.
  • De economische malaise zakt naar de onderste regionen van de lijst met business drivers, maar wordt nog altijd genoemd door 8% van de respondenten.

 

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Capgemini Consulting Supply Chain Agenda 2011
Aan deze editie van het jaarlijkse onderzoek van Capgemini Consulting naar de global supply chain werd deelgenomen door 300 vooraanstaande bedrijven uit diverse sectoren in Europa (59%), de Verenigde Staten en Canada (25%), Azië/Pacific (10%) en Latijns-Amerika (6%). Om meer inzicht te krijgen heeft Capgemini Consulting (naast de enquête) persoonlijke gesprekken gehouden met 30 supply chain senior executives. De enquête gaat tevens in op knelpunten bij het verwezenlijken van logistieke initiatieven in 2011 en verschaft inzicht in manieren om daar iets aan te doen.

 

Terug naar nieuws overzicht