Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
04-06-2014
Deel dit artikel:

OpenStack; hét meest robuuste cloudplatform


OpenStack is hét meest robuuste cloudplatform. Want in de tijd van het “internet der dingen” is er geen ruimte meer voor downtime, updates, upgrades of dure licenties.

De afgelopen jaren is het aantal apparaten waarmee we van het internet gebruik maken geëxplodeerd. Door de invoering van IPv6 zijn er zoveel internet adressen bijgekomen dat er rond de 3,4×1038 adressen per person beschikbaar zijn. Het is dan ook niet te verwachten dat we ooit met door mensen bediende computers (desktops, tablet of smartphones) alle beschikbare IP adressen zullen opgebruiken. Maar binnenkort zal de meerderheid van de internetgebruikers bestaan uit semiintelligente apparaten, zogenaamde ”embedded systems”.

Op dit moment denk je hierbij aan moderne fototoestellen, kopieerapparaten, wasmachines, robots, auto’s die via internet in verbinding staan met een online dienst of met elkaar communiceren. Maar op dit moment leveren deze apparaten nog maar relatief weinig informatie terug. In de toekomst zullen deze apparaten worden uitgerust met allerlei sensoren die de omgeving in zich opnemen en informatie verzamelen.
Dit “Internet der dingen” stelt bijzonder hoge eisen aan de datacenters. Allereerst moeten de diensten voor consumenten, werknemers en al hun slimme apparaten continu beschikbaar zijn. Bovendien moet de infrastructuur enorme hoeveelheden gegevens verwerken. Om al die gebruikers en apparaten van informatie te voorzien. En om alle verzamelde informatie te verwerken en te gelden te maken.

“Het datacenter van nu begint en eindigt met cloud”. Zo omschrijft Lew Tucker, CTO van Cisco, op de OpenStack Summit afgelopen maand , dan ook de transformatie van het datacenter1. Cloud technieken verzorgen de infrastructuur voor Big Data en software defined networking om “het internet der dingen” te faciliteren. En om de Big Data die daar weer uit voort komt, te kunnen verwerken. En continue beschikbaarheid van die diensten is daarbij een must.

In het datacenter van nu is geen gelegenheid meer voor updates of upgrades, zoals we die traditioneel in de ICT kennen. Geen tijd voor downtime, geen tijd voor migratiepaden en geen tijd voor langdurige ontwikkeltrajecten. De toekomst van de cloud ligt in de snelheid waarmee bedrijven toepassingen kunnen implementeren zonder dat daar dure licenties tegenover staan.

Maar uit onderzoek blijkt dat 80% van de operationele kosten van een gevirtualiseerd datacenter al veroorzaakt wordt door het dagelijkse beheer en onderhoud. En dat staat innovatie in de weg. Dus hoe zorg je nu voor continue beschikbaarheid, zonder de Operationele Uitgaven (OPEX) te verhogen? Automatisering van het beheer en onderhoud is de enige mogelijkheid. Denk hierbij aan DevOps en aan de verschillende “orchestration” tools die de laatste jaren zijn ontwikkeld.

Ik kijk er naar uit hoe wij als bedrijfstak deze uitdaging, het drastisch verlagen van de operationele kosten van het datacenter, zullen invullen. OpenStack is hiervoor een juist platform. En ik verwacht dat we samen met alle deelnemers en bezoekers van de allereerste OpenStack Conference Benelux Edition op 19 september as. hier al interessante voorbeelden en ideeën voor zullen delen. Als u hierbij aanwezig wil zijn kunt u zich aanmelden via www.openstack.nl. Ik zie u graag op 19 september in het SPANT! in Bussum.

Ruud Harmsen is CEO van Fairbanks NV, samen met Dupaco Founding Partner van de “OpenStack Conference Benelux Edition” en voorzitter van OpenStack Netherlands.

1) Zie voor de video van Lew Tucker: http://youtu.be/DMNy3f2EqXo

 

Terug naar video overzicht