Redactie - 14 mei 2014

Het mainframe: Golden Oldie of Modern Marvel?


Dit jaar viert het mainframe zijn vijftigste verjaardag. In april 1964 bracht IBM het eerste System/360 mainframe op de markt, dat het IT-landschap zoals dat er nu uitziet voorgoed getekend heeft. Ondanks de vele kritiek op het mainframe en de door vele voorspelde ondergang, vertrouwen organisaties wereldwijd nog steeds massaal op de ‘big iron’. Het mainframe is de drijvende kracht achter de beeldschermen die wij vandaag de dag gebruiken. Of er nu online een offerte wordt opgevraagd, geld opgenomen wordt bij een bank of het saldo wordt gecheckt op een mobile device, overal zorgt de rekenkracht van het mainframe ervoor dat dit snel en zonder risico’s verloopt. Feit blijft echter wel dat het mainframe kampt met een imagoprobleem. Zeker nu technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen en de vraag naar flexibelere systemen toeneemt, lijkt het steeds lastiger om een vijf decennia oude technologie te verzoenen met de technologie die we bijvoorbeeld dagelijks meedragen in onze broekzak. Dit zorgt ervoor dat veel IT-managers dit jaar niet staan te springen om het gouden huwelijk te vieren, maar juist een echtscheiding overwegen. Maar is een scheiding noodzakelijk om tegemoet te komen aan de veranderende marktomstandigheden, of biedt modernisering ook voldoende flexibiliteit om klaar te zijn voor de toekomst? 

Risicovolle overstap…
Ondanks het negatieve imago en de criticasters van het mainframe, heeft de ‘big iron’ ook nog veel aanhangers. Immers staat het naast log en rigide, ook bekend als zeer krachtig, betrouwbaar, stabiel en schaalbaar. Mede hierom draaien veel bedrijfskritische applicaties op het mainframe. Deze zijn vaak tot in de puntjes doorontwikkeld en zorgen voor het onderscheidende vermogen van organisaties. Juist doordat andere systemen simpelweg de betrouwbaarheid en rekenkracht van het mainframe niet kunnen evenaren, worden de niet-bedrijfskritische activiteiten al snel toebedeeld aan perifere systemen, zodat het mainframe zich volledig kan focussen op het zware werk. Daarnaast kan het extraheren van (gedeeltes van) het mainframe – mede door de complexiteit en samenhang van het applicatieportfolio – de dagelijkse business goed verstoren. Het mainframe zomaar van de hand doen is dus een risicovolle exercitie. En toch voelen organisaties de noodzaak om een platformoverstap te maken en bestaande applicaties te vervangen en te herschrijven, zodat zij mee kunnen met de nieuwste ontwikkelingen. Om dit mogelijk te maken blijkt een overstap echter niet altijd direct noodzakelijk.  

…of veilig moderniseringstraject
Voor CIO’s die een overstap overwegen is het is legitiem dat zij zich eerst afvragen wat nu precies het probleem veroorzaakt: het platform of de applicatie? Immers, als je een snellere of betere auto wil kan het ‘tweaken en tunen’ van de motor al voldoende zijn, waardoor het voertuig niet volledig vervangen hoeft te worden. Zo werkt het natuurlijk ook met het mainframe. Door de mainframe-omgeving bijvoorbeeld te moderniseren, kan door middel van moderniseringstools de code van bestaande applicaties worden overgezet naar een nieuw platform. Dit kan met een enkele applicatie, of juist met alle applicaties. Platformmodernisering maakt het mogelijk om mainframe-applicaties in te zetten naast, of zelfs geïntegreerd in andere applicaties die geschreven zijn in andere programmeertalen zoals C# en Java. Hierdoor kan makkelijker verbinding gemaakt worden met andere (nieuwe) systemen. Ook een gedeeltelijke modernisering van de OTAP-straat – ook wel workloadmodernisering – kan al veel voordelen opleveren in termen van innovatievermogen, agility, kosten, time-to-market en het gebruik van hedendaagse technieken. Door de O- en/of de T-omgeving over te brengen naar bijvoorbeeld het Linux of Windows platform, zijn organisaties in staat om sneller betere applicaties te ontwikkelen en wordt de flexibiliteit van de testcapaciteit vergroot.  

Op naar de komende 50 jaar
Nog te vaak wordt legacy gezien als een belemmering om moderne toepassingen te bouwen. Dit is niet nodig, want het is heel goed mogelijk om een legacy-systeem te hergebruiken, te ontsluiten of te koppelen aan andere systemen. Om de waarde van het mainframe te maximaliseren, is het de kunst om slim met het mainframe en haar applicaties om te gaan. Met de juiste mainframe-toolset op zak zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Ik kijk verwachtingsvol uit naar de komende 50 jaar. 

In het whitepaper ‘De reis naar een innovatieve IT-organisatie’ krijgt de IT-manager inzicht in de innovatiekracht van mainframe-applicaties, hoe deze het best benut kunnen worden en welke overwegingen gemaakt dienen te worden om de business optimaal te ondersteunen.

Door: Huib Klink, Senior Contultant / Pre-sales bij Micro Focus