Redactie - 16 april 2014

OpenStack en het 'internet of things'

 

Het is lente. Maar ook de deadline die ik heb gekregen om deze column in te leveren. Dat kan natuurlijk ook niet anders want dan zou er dus niets gepubliceerd worden. En onder een beetje stress werk je beter.

Maar in dit geval wel jammer dat het twee dagen is voor de start van de Open Source Thinktank in Napa Valley.

Deze Thinktank wordt bezocht door ongeveer tachtig CEO’S en ander C-level management om na te denken over de toekomst van IT en met name de invloed van open-source (OS) hierop. Gezien het belang dat Dupaco heeft in de distributie van open-source in Europa word ik ook uitgenodigd, en mag dus meepraten.

Deel van het programma zijn business/study-cases die gaan over de introductie van nieuwe technologieën, al dan niet in nieuwe markten, en uiteraard met een grote OS-component. Het gaat hier overduidelijk niet, of niet alleen over de technische mogelijkheden. Het gaat juist over de zakelijke en juridische kant van OS.

Vorig jaar is bijvoorbeeld de case besproken of ‘cloud provisioning’ een succes kan worden met de producten Cloudstack en/of OpenStack. Toen al bleek dat het draagvlak binnen de spelers meer ging naar OpenStack, en dat Cloudstack - alhoewel een echt open- source product, maar alleen met Citrix als grote afnemer – niet over de benodigde community beschikt om marktleider te worden. Inmiddels geeft de markt duidelijk aan dat dit ook zo is gelopen, en wordt OpenStack al voorzichtig genoemd als het besturingssysteem van de toekomst. We zullen het blijven volgen.

Dit jaar staat echter de ‘internet of things’ (IoT) op de agenda. Uiteraard zou ik graag alle informatie die ik de komende dagen ga krijgen willen delen, en alhoewel ik al wel een lijst met vragen en of discussiepunten heb gezien, zijn er nog geen uitkomsten. Met name de verwachtingen van de combinatie open source, OpenStack, en de IoT hebben mijn aandacht.

Even een korte inkijk in de geleverde statements: Cisco claimt dat de IoT markt de komende jaren groeit naar ‘19 Trillion USD’. Disney investeert een miljard dollar om bezoekers van zijn parken te volgen.

Oral-B heeft een tandenborstel uitgebracht die op het internet is aangesloten.

De vraag is natuurlijk niet of dit technisch gaat werken. Dat punt zijn we allang voorbij. Maar oe gaan we dit beheren vanuit logistiek oogpunt en welke apparaten mogen welke rechten krijgen? Hoe houden we het veilig? Niet alleen vanuit het oogpunt van privacy, maar ook: hoe is een hoeveelheid apparaten dat wordt aangesloten, te controleren op ongewenste activiteiten zoals verspreiding van virussen, malware, enzovoort?.

Waarschijnlijk zal een aantal interessante reacties, ideeën en mogelijke oplossingen bij het uitkomen van dit blad bekend zijn. Ik zal proberen een update op de website beschikbaar te hebben.

Ik ben inmiddels al in Californië aangekomen, en de mensen die mij kennen, weten van mijn passie voor met name goede Amerikaanse rode wijnen. In combinatie met het prachtige klimaat zal ik er gepast gebruik van maken.

Erik Monninkhof, directeur Dupaco Distribution