Redactie - 04 april 2014

Workspace 2020: Science Fiction of realiteit


IT-ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en hebben steeds meer impact op werk en leven. Wat betekent dit voor u, voor mij, voor ons? Hoe beïnvloedt dit de manier waarop wij werken in de toekomst? Hoe hebben we dan contact en interactie met mensen en machines? Welke oplossingen gebruiken we om productief te zijn? Wat betekent dit voor IT-afdelingen en –professionals? En hoe zien we dit terug in ons privéleven? Ruben Spruijt, CTO van PQR, geeft in deze column in het kort zijn visie op deze ontwikkelingen.

De IT-wereld in 2020

In 2020 zijn de manieren om te communiceren en te werken onvoorstelbaar groot. Iedereen is op meerdere manieren ‘connected’, zakelijk en privé. De interactie tussen mensen-mensen, mensen-machines en machines-machines is hierbij essentieel. Er is een ongekende diversiteit aan platforms en devices. Deze workspace krijgt een nieuwe vorm, gevoed door verdergaande automatisering, selfservice, always connected, mobile, social en ‘draagbare IT’.

Interactie van de toekomst met mensen en machines

De business consumer in 2020 maakt op grote schaal gebruik van (multi-)touch, keyboard, muis, voice control, unified communications en wearables waarmee hij zelfstandig of automatisch informatie deelt, verzamelt en analyseert. Het omzetten van spraak naar tekst en vice versa wordt geautomatiseerd en meetings, gesprekken en feedback etc. worden op deze manier vastgelegd. Diensten op basis van locatie en persoonlijke wensen, zoals automatische toekenning en authorisatie van privé- en werkapps maken werk en workspace gemeengoed en onderdeel van het dagelijks leven. Deze ontwikkelingen krijgen een sterke impuls door the Internet of Things (IoT) en lettelijk ‘draagbare IT’: IT in de vorm van accessoires, zoals brillen, armbanden, sensoren in schoenen, broeken en jassen, maar ook in het lichaam. Ongemerkt faciliteren zij het ‘altijd connected’ zijn en het doorgeven, verzamelen en weergeven van informatie. Nieuwe oplossingen zullen ervoor zorgen dat de business consumer altijd productief kan zijn.

De workspace van 2020 is mobiel, sociaal en ‘as a service’

IT-afdelingen en –professionals moeten deze verregaande connectiviteit ook in 2020 mogelijk maken. In het speelveld van de vier grootste trends in 2020, te weten ‘Consumerization of IT’, ‘Mobility’, ’Everything as a Service’ en ‘Windows (Win32) is Legacy’ zijn zij meer en meer dirigent van ongekende mogelijkheden. Zij zorgen voor de self-service beschikbaarheid van wat de business consumer wil en nodig heeft om zijn werk te doen. Dat doen zij met Win32, Native Mobile, HTML5 en embedded applicaties, met uitgebreide 3D grafische toepassingen, virtuele appliances etc. Zij zullen in 2020 de consumers écht centraal moeten stellen en hen de workspace bieden waar zij om vragen. De workspace van 2020 is mobiel, sociaal en ‘as a service’.

Dr. Spock verbleekt

In 2020 is de workspace overal. Business consumers werken waar zij willen, waarmee en met wie zij willen. Op termijn zal er een tegenreactie komen. Een stroming die een strakkere scheidslijn tussen werk en privé - qua locatie, tijd en device – gaat bevechten. De essentie hiervan: mensen willen niet altijd connected zijn. Maar voordat het zover is, gaan wij eerst allemaal op een futuristische manier werken om de productiviteit te verhogen. Dr. Spock en TRON zijn er niks bij!

Theatersessie PQR: Wat betekent de Werkplek van Morgen voor u?

Wilt u een sessie bijwonen van Ruben Spruijt? Kom dan 9 en 10 april naar de Overheid & ICT beurs. U kunt iedere dag van 11.15 - 11.45 uur zijn presentatie volgen in Theater Blauw.

Door: Ruben Spruijt – CTO PQR

Kijk hier voor meer informatie en inschrijving.