Redactie - 19 november 2013

Is die toepassing op het bedrijfsnetwerk wel echt nodig?

 

Core business en IT staan synoniem voor meer efficiency, productiviteit, klanttevredenheid en gebruiksgemak. De IT-vertaalslag die daarvoor nodig is, gaat over toepasbaarheid en performance van applicaties, het nut en de frequentie van het gebruik. Met andere woorden; al lang niet meer over de onderliggende techniek of het netwerk.

De economie trekt weer licht aan, bedrijven hebben de afgelopen 5 jaar beslissingen te lang uitgesteld wegens risico en kosten en moeten toch echt weer investeren om deze licht stijgende lijn bij te houden en de competitie voor te blijven. Organisaties kunnen nu niet langer blijven snijden in kosten en ik voorzie daarom voor 2014 een focus op rationalisatie en standaardisatie. Er komt meer focus enerzijds op het efficiënt en effectief inrichten van IT en anderzijds op de concrete zakelijke kansen die organisaties kunnen benutten met behulp van IT. Daarnaast zullen we in 2014 nog een nieuw begrip tegenkomen: simplificatie. Organisaties verkiezen helderheid en duidelijkheid boven complexiteit.

Het komende jaar is het belangrijk dat bedrijven zich klaarmaken voor groei, of die groei nu organisch is of het resultaat van fusies en overnames. Aangezien het bedrijfsnetwerk het fundament vormt voor de bedrijfsstrategieën en operaties, is een solide basis voor IT uiteraard essentieel. Een wirwar van verschillende netwerken, een scala aan dienstverleners en enorme hoeveelheden applicaties zorgen voor een tsunami van hosting-, toegangs- en veiligheidsissues. En daarmee ontstaat weer een sterke behoefte aan meer eenvoud.

Een volledig beeld van wat er gebeurt op een netwerk en in het bijzonder inzicht in welke toepassingen daar allemaal op draaien, helpt organisaties om zich voor te bereiden op die broodnodige groei. Een efficiënt, soepel functionerend netwerk is ondenkbaar zonder een regelmatige check-up en end-to-end diagnose. Want als je e-mail, ERP, verticale toepassingen, sociale media apps, etc. combineert met geüpdatete, verouderde en/of niet ondersteunde versies van verschillende apps, is het niet zo vreemd als er op een bedrijfsnetwerk wel 5.000 applicaties of meer kunnen draaien. Als organisaties de selectie en uitrol van al die toepassingen niet goed sturen, ontstaat een berg aan applicaties die tezamen voor enorme complexiteit zorgen. Hoe is dit te managen? Dat is waar rationalisatie om de hoek komt kijken.

Rationalisatie van het applicatieportfolio

Bij rationalisatie draait het om de vraag: heeft de business een bepaalde toepassing wel echt nodig? Zo simpel is het! Maar om een beslissing te kunnen nemen of een applicatie al dan niet nodig is, moet er niet – zoals bij veel beslissingen wel gebeurt – worden gevaren op instinct en persoonlijke meningen. Nee, er is een degelijke checklist nodig!

Belangrijke vragen zijn onder andere: wie gebruikt de toepassing? Helpt die toepassing de mensen om hun werk beter te doen? Zijn er verschillende toepassingen die eigenlijk hetzelfde doen? Moet de toepassing worden geüpdatet, verwijderd of behouden worden? Hoeveel kost het om een toepassing in de lucht te houden? Blijft een toepassing op het netwerk draaien ondanks beperkt gebruik, of enig bewijs van toegevoegde waarde voor de business? Is de toepassing wel veilig?

Wat mij zorgen baart, is dat bedrijven niet duidelijk voor ogen hebben waarom ze bepaalde applicaties wel of niet gebruiken. Zij doen dit immers wel altijd wanneer het medewerkers of bedrijfsprocessen betreft, maar laten dit vaak na als het gaat om al die toepassingen. Ik hoop voor 2014 dan ook dat Applicatie Portfolio Management een duidelijke opmars zal maken. Het maakt IT belangrijker voor de business en daarmee neemt ook de rol van de CIO in belang toe.

Standaardisatie

Bij standaardisatie gaat het om het creëren van gemeenschappelijke platforms, infrastructuren, systemen en processen binnen een organisatie, teneinde de onderlinge samenwerking en het reactievermogen van de organisatie te verbeteren. In de eenvoudigste vorm werkt alles hetzelfde: een medewerker kan tijdens een verblijf in het buitenland werken en heeft daarbij op precies dezelfde manier toegang tot dezelfde informatie als vanuit zijn eigen kantoor. Standaardisatie biedt een aantal belangrijke voordelen: lagere kostendankzij sterk vereenvoudigde IT-ondersteuning, meer eenvoud bij het uitrollen van toepassingen, schaalbaarheid en een hogere beschikbaarheid, om er maar een paar te noemen.

App = key

Elke afzonderlijke app is de sleutel tot productief, creatief en vooral effectief netwerkbeheer. Het doel is ervoor te zorgen dat er een zakelijke basis is voor iedere applicatie die op het netwerk draait. Een goed functionerende onderneming staat garant voor de prestaties van iedere afzonderlijke toepassing, in plaats van die van het netwerk alleen.

Chris Hazewinkel is Business Unit Director Easynet