Redactie - 01 oktober 2013

Op zoek naar een cloud-aanbieder


Laat ik met de deur in huis vallen: het vinden van een goede cloud-partner is geen sinecure. Het is een belangrijke beslissing voor elke organisatie, want deze keuze speelt een steeds belangrijkere rol binnen bedrijven, zowel voor start-ups als mkb-bedrijven en wereldwijde spelers. Je vertrouwt je ziel en zaligheid namelijk aan een andere partij toe. En dan kan je dus maar het beste gelijk een betrouwbare partner kiezen. Een paar overwegingen…

Financiën
Zoals de recente ondergang van Nirvanix (een grote, Amerikaanse cloud-aanbieder) duidelijk aangeeft is het belangrijk de financiële positie van een aanbieder te checken. Als het bedrijf meent dat ze jouw data veilig kan beheren, zal ze moeten kunnen aantonen dat ze dat nu en in de toekomst kan blijven doen. Zoek naar bewijs van financiële stabiliteit of groei en vraag gewoon naar financiële gegevens. Het in de lucht houden van datacenters kost erg veel geld en dat geld moet ergens vandaan komen.

Prestaties
Ervaringen van bestaande klanten zijn erg belangrijk om mee te nemen in je overweging, maar zeggen niet alles. Kijk hoe ze aansluiten met wat de aanbieder belooft. Klopt dat niet, zoek dan gerust verder. De naam zegt het al, het gaat om een cloud-dienst, dat is dus een overeenkomst, een zeer complexe en intensieve overeenkomst die cruciaal kan zijn voor het succes van de onderneming. Check dus of jouw aanbieder een top-imago heeft dat klanten echt onderstrepen.

Expertise
Het opzetten en draaiende houden van een cloud is vergelijkbaar met het winnen van een Formule 1-race. Je hebt een goede pit crew nodig die je altijd en overal ondersteunt, hoe goed je auto en berijder ook zijn. Dat betekent dat je altijd toegang moet hebben tot techneuten bij de cloud-aanbieder. Niet alleen voor ondersteuning, maar ook om je te helpen bij het design van je cloud en je applicaties. Kijk goed naar hoe de support is geregeld, als je om hulp belt, krijg je dan iemand aan de lijn die je echt kan helpen?

SLA’s
Ga eens na wat de uptime-historie is van een aanbieder, zeker als je daarvan afhankelijk bent voor je web-applicaties. Hoe vaak valt de stroom uit en hoe gaan ze daar mee om? Welke garanties krijg je, wat staat daarover in je Service Level Agreement? Is dat een ingewikkeld document of juist helder en duidelijk?

Flexibiliteit
Biedt jouw cloud-aanbieder een paar standaard diensten aan of juist een breed portfolio van dedicated servers tot en met hybride cloud-modellen? Als je geen ingewikkelde wensen hebt dan heb je aardig wat keuze, maar wat als je (ineens) aan de bak moet? De kans is groot dat wanneer je bedrijf groeit je behoefte hebt aan een complexere oplossing, zoals een hybride cloud waarin de veiligheid van een private cloud perfect gemixt wordt met de schaalbaarheid van de public cloud.

Open versus gesloten
Je denkt er misschien nooit over na, maar de keuze voor een ‘open’ of een ‘gesloten’ cloud is echt cruciaal. Een cloud die is gebouwd op een open platform (zoals OpenStack) voorkomt een vendor lock-in en voorkomt situaties waarin de aanbieder zomaar de prijs omhoog gooit terwijl de service en innovatie achterblijven. Een open cloud waarborgt je investering omdat het je meer keuze, mogelijkheden en flexibiliteit geeft. Je kunt je applicaties namelijk eenvoudig van de ene naar e andere cloud-aanbieder migreren, of zelfs helemaal verhuizen!

Kosten
Eerlijk is eerlijk, de prijs is belangrijk, maar niet het vertrekpunt in je keuze voor een cloud-aanbieder. Goedkoop is vaak duurkoop, ook hier. Kijk eerst wat je eruit wilt halen en maak dan je shortlist op basis van aanbod en prijs. Iedereen kan een servertje verhuren of ergens een bestand opslaan, maar hou het grote plaatje in de gaten en denk vooruit, want wat je vandaag niet nodig hebt, biedt morgen wellicht uitkomst!

Door: Angelo Dijkstra, Regional Manager Benelux van Rackspace

Naschrift redactie: De website http://www.cloudinzicht.nl  geeft een overzicht van cloud aanbieders.