Redactie - 20 augustus 2013

'Bedwing de BYOD-chaos'


Sinds werknemers hun eigen mobieltjes mee mogen nemen naar het werk, klagen ze vaak over verbroken verbindingen en gegevens die plotseling zoekraken. Dit komt doordat het aantal draadloze apparaten dat via draadloze routers met het bedrijfsnetwerk verbonden is, een negatieve uitwerking kan hebben op de netwerkprestaties en voor netwerkvertragingen zorgt. Het is namelijk niet ongewoon dat werknemers videoclips downloaden of gebruik maken van muziekdiensten die de toegang tot bedrijfsapplicaties hinderen of vertragen.

Tegen de tijd dat de netwerkbeheerder overgaat tot een inspectie van de draadloze routers lijkt het probleem als bij toverslag verdwenen. Het is onmogelijk om het terug te vinden. Het achteraf achterhalen van de oorzaak is als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

De invloed van draadloze apparatuur

Het gebruik van draadloze apparaten kan een aanzienlijke invloed uitoefenen op de infrastructuur, zeker als de ICT-organisatie heeft nagelaten om BYOD-implementaties afdoende te plannen. De resulterende chaos slokt de kostbare tijd en energie van het ICT-personeel op en de overbelast ICT-bronnen.

BYOD blijft een heikel probleem voor organisaties die te maken hebben met een verdubbeling of zelfs verdriedubbeling van het aantal mobiele apparaten dat met het bedrijfsnetwerk is verbonden. Tijdens het opstellen van een BYOD-strategie of het herzien van een bestaande implementatie moeten ICT-managers rekening houden met de volgende zaken:

•          De totale kosten:  Veel organisatie zien BYOD als een kostenbesparend alternatief voor de aanschaf van PC’s en notebooks voor hun personeel. Pas in een later stadium merken ze echter dat de kosten voor de ondersteuning van mobiele apparaten al snel hoger uitvallen dan de beoogde besparingen.

•          De beveiliging:  Het is belangrijk beleidsregels en procedures te integreren om BYOD effectief te beveiligen en bedrijfskritische ICT-activa en gegevens te beschermen.

•          De beschikbaarheid en prestaties van het netwerk:  De meeste mobiele apparaten zoeken toegang tot het bedrijfsnetwerk via draadloze routers. Notebooks, iPads en smartphones vergroten niet alleen de gebruikersdichtheid op het netwerk. Ze kunnen ook zorgen voor overmatig bandbreedteverbruik dat de toegang tot legitieme zakelijke ICT-bronnen in gevaar brengt.

Het is te laat om de deuren voor BYOD te sluiten (en waarom zou u ook?). Beter kun je een aantal best practices toepassen om volop ruimt te bieden voor mobiele apparatuur en desondanks een optimale beschikbaarheid van het netwerk en bedrijfsapplicaties te waarborgen.

 

Stel een benchmark voor draadloze toegang in

Voordat je je kantoornetwerk herziet, is het goed om eerst een benchmark in te stellen. Breng in kaart wie precies welke apparatuur naar het netwerk meebrengt, hoeveel mobiele apparaten elke werknemer naar verwachting zal gebruiken en welke applicaties en data door mobiele gebruikers worden opgevraagd. Door inzicht te krijgen in de invloed van mobiele apparatuur op het bandbreedteverbruik kun je bepalen welke wijzigingen je in het netwerkontwerp moet aanbrengen om ruimte te bieden voor meer mobiele apparaten. Je kunt er namelijk zeker van zijn dat deze alleen maar in aantal zullen toenemen.

Stel jezelf de volgende drie vragen:

•          Tot welke applicaties en websites zoeken werknemers het vaakst toegang vanaf draadloze apparaten? Zijn ze voor zakelijk of persoonlijk gebruik bestemd?

•          Welke personen, apparaten en applicaties verbruiken de meeste draadloze bandbreedte?

•          Hoe verplaatsen mobiele apparaten zich binnen de organisatie, en hoe is dit van invloed op de beschikbaarheid en prestaties van access points en op de beveiliging?

Het opstellen van een dergelijke benchmark zal gebreken in je netwerkstrategie onthullen waarvoor het draadloze beleid een oplossing moet bieden. Ook zal deze benchmark de invloed van BYOD op de ICT-prestaties zichtbaar maken en als maatstaf kunnen dienen voor toekomstige verbeteringen.

Ontwikkel datagestuurde BYOD-beleidsregels

Denk terug aan uw laatste vergadering. Vermenigvuldig het aantal deelnemers met de drie toestellen die zij toen waarschijnlijk bij zich droegen. Hun bandbreedteverbruik kan de toegang tot bedrijfskritische applicaties en zakelijke e-mail verstoren. Dit kan resulteren in overbelaste toegangspunten, en de invloed daarvan zal voor iedereen merkbaar zijn — ook voor mensen buiten de vergaderruimte die draadloos willen werken, maar geen verbinding met de server kunnen krijgen.

Is het draadloze netwerk in staat om deze toenemende gebruikersdichtheid en het groeiende dataverkeer te ondervangen? Dat is mogelijk als je een accurate benchmark hanteert voor het draadloze gebruik en gedrag. Op basis daarvan kun je beleidsregels voor BYOD opstellen die gebruikers met uiteenlopende mobiele apparaten optimaal ondersteunen en tegelijkertijd het juiste niveau van beschikbaarheid en prestatievermogen van het draadloze netwerk garanderen. Een effectief BYOD-beleid moet ingaan op de volgende zaken:

•          Wie:  Het gebruik van BYOD moet beperkt blijven tot werknemers die extra mobiele apparaten nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

•          Apparaten:  Werknemers nemen vaak drie tot vier apparaten met zich mee naar de werkplek, waardoor de gebruiksdichtheid binnen het draadloze netwerk aanzienlijk wordt verhoogd. Uw beleidsregels voor BYOD zouden per functie het geaccepteerde aantal en type apparaten moeten vermelden.

•          Bandbreedte:  Naarmate het aantal gebruikte mobiele apparaten groeit, moet de ICT-organisatie de vraag naar draadloze bandbreedte zien bij te benen. BYOD-beleidsregels moeten per gebruiker en apparaat aangeven welke applicaties mogen worden opgevraagd en wat een acceptabel niveau van bandbreedteverbruik is.

Idealiter kun je dit aanvullen met tools voor netwerkbewaking die je zodanig kunt instellen dat de toegang tot niet-werkgerelateerde websites of diensten automatisch wordt geweigerd.

•          Neem het netwerkontwerp opnieuw onder de loep. De kans bestaat dat het netwerkontwerp, de infrastructuur en het ICT-beleid van de organisatie geen gelijke pas houden met het groeiende gebruik van draadloze technologie door werknemers.

BYOD: van ‘nice to have’ naar ‘need to have’

Toen bedrijven de eerste draadloze netwerken uitrolden, ging het om een handige oplossing voor gebruikers die netwerkverbindingen nodig hadden terwijl ze zich tussen verschillende locaties binnen het gebouw begaven. We zijn inmiddels een paar jaar verder, en voor veel bedrijven zijn draadloze netwerken uitgeroeid tot de primaire netwerkinfrastructuur.

In 2011 gaf Paul DeBeasi, vicepresident Research bij de Gartner Group, aan dat 80% van alle recent geïnstalleerde draadloze netwerken tegen 2014 verouderd zal zijn als gevolg van een gebrekkige netwerkplanning.[1] Nu is dus het moment om een planning op te stellen die ruimte biedt voor mobiele gebruikers — voordat het netwerk overstelpt raakt. Houd er bij het plannen rekening mee dat werknemers momenteel gebruikmaken van toegangspunten die oorspronkelijk zijn ontworpen voor een derde of minder van het huidige mobiele dataverkeer. Het mobiele gedrag van werknemers zal zich zonder meer verder ontwikkelen. Het is echter nooit te laat om de beleidsregels voor BYOD te herzien.

Mike Silva is EMEA Channel Sales Manager bij Ipswitch, Inc.