Redactie - 19 augustus 2013

Tekort aan getalenteerd ICT-personeel vraagt om andere aanpak


Het tekort aan gekwalificeerd ICT-personeel in Europa – en dus ook in Nederland – is op zich geen nieuws. Vorig jaar kampte een vijfde van de Nederlandse ICT-bedrijven met een ernstig personeelstekort, een flinke uitdaging waar technologiebedrijven ook de komende jaren nog mee te maken hebben.

Uit de jaarlijkse ICT Marktmonitor van Nederland blijkt dat met name softwarebedrijven de komende jaren tegen onvervulbare vacatures blijven aanlopen. De laagconjunctuur en de hoge werkloosheid lossen dit probleem niet op. De Europese Commissie verwacht dat er tegen 2015 in Europa tussen de driehonderdduizend en achthonderdduizend ICT-gerelateerde vacatures openstaan.

Dat klinkt somber, maar er is geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Het is tijd om te kijken wat we hieraan kunnen doen. Een deel van de oplossing kan zijn om het (potentiële) werknemers zo aangenaam mogelijk te maken. Dit kan door met elkaar te concurreren op salaris: de lonen voor ICT-personeel liggen al hoger dan vorig jaar. Maar niemand zit op hogere kosten te wachten.

Twee vliegen
Beter is het om, met de crisis in het achterhoofd, twee vliegen in een klap te slaan. Laat mensen vaker met hun eigen ‘mobile device’ werken vanuit huis, onderweg of op een andere locatie. Dit scheelt kantoorruimte, reistijd en dus kosten. Bovendien zijn werknemers die hun tijd flexibel kunnen indelen, bijvoorbeeld om files te vermijden, productiever. Natuurlijk is flexibel werken niet voor iedere IT-professional weggelegd, maar er komen steeds meer technologieën en applicaties beschikbaar, die werken op afstand mogelijk maken. Denk hierbij aan cloud-storage, video-conferencing voor mobile devices, beveiligde file-sharing-oplossingen en hoogwaardige chatdiensten, zoals Microsoft Lync. Werken op afstand maakt het ook mogelijk om de actieradius voor werving en selectie te vergroten.

Nederland ICT signaleert een grotere instroming in het ICT-onderwijs, maar dat is onvoldoende om aan de groeiende vraag naar bèta-afgestudeerden te voldoen. Deze tekorten dreigen een rem te zetten op de innovatiekracht van Nederland, aldus de brancheorganisatie.

Win-win
Organisaties dragen niet bij aan het oplossen van het personeelstekort door te eisen dat werknemers altijd op kantoor aanwezig zijn. Als meer organisaties hun werknemers toestaan om overal te werken om de stress van het forenzen te verminderen, dan is de vijver om in te vissen groter. Het maakt dan niet meer uit waar werknemers zich in de wereld bevinden. Dit brengt kantoor- en reiskosten omlaag en zorgt bovendien voor tevreden werknemers: win-win. En inmiddels zijn de technologieën beschikbaar om dit op een veilige en efficiënte manier mogelijk te maken.

Hilde Verlee, Channel Manager Benelux bij Polycom