Redactie - 31 mei 2013

Mobility first!


Enterprise Mobility, MDM, MAM en de Bento Box: wat is de overeenkomst?

Uit de markt blijkt dat Enterprise Mobility dé prioriteit van IT Executives is in 2013 en 2014. Enterprise Mobility of Mobile IT maakt de werkplek van morgen tot realiteit. De werkplek van morgen is grotendeels gebaseerd op de wensen van de zakelijke gebruiker. Voor IT-managers is het belangrijk om compliant te blijven, bedrijfsdata te beveiligen en risico’s en kosten te beperken. In deze blog aandacht voor deze materie en de opvallende overeenkomst tussen Enterprise Mobility, MDM, MAM en de Japanse Bento Box.

 
Tomorrow’s workspace is near
In de werkplek van morgen krijgt de eindgebruiker de beschikking over Windows, mobiele- en Web-/SaaS-applicaties, waarmee hij data en informatiesystemen van zowel private als publieke datacenters kan benaderen, onafhankelijk van device of locatie. Bring Your Own (BYO), Consumerization of IT, Mobile Device Management (MDM) en Mobile Application Management (MAM) geven invulling aan deze werkplek. Een belangrijk en steeds terugkerend onderdeel vormt de manier waarop applicaties en desktops aan gebruikers worden geleverd ofwel Application & Desktop Delivery (ADD). Het dynamisch leveren van applicaties is een essentiële functionaliteit en maakt deel uit van deze bredere, toekomstgerichte werkplekstrategie. 

Enterprise Mobility Management

Naast de traditionele applicaties en desktops wordt een mobiel device, zoals smartphone of tablet, steeds meer gebruikt voor zakelijke toepassingen. Dit wordt meer en meer actueel als gebruikers persoonlijke apparaten wensen te gebruiken om hen te ondersteunen in hun werkzaamheden. Niet langer wordt door IT bepaald hoe gebruikers werken, maar heeft de gebruiker zelf zijn voorkeuren voor applicaties en apparaten. Deze trend is onderdeel van wat we Consumerization of IT noemen en waar ook Bring Your Own Device uit ontstaan is. Voor IT-afdelingen levert dit nieuwe uitdagingen op. 

Enterprise Mobility Management (EMM) is het geheel van oplossingen waarmee mobiele devices, applicaties en data veilig beheerd kunnen worden. Er zijn veel verschillende oplossingen die deze functionaliteit leveren en allemaal benaderen ze de ondersteuning van Mobile IT op een iets andere manier. De huidige oplossingen focussen zich nu vooral op twee methoden; Mobile Device Management en Mobile Application Management. 

Mobile Device Management
(MDM) oplossingen voorzien in het beheren van het mobiele apparaat. Mogelijkheden zijn het voorzien van de juiste instellingen en configuratie, beschikbaar stellen van applicaties en beveiligen van het apparaat. Indien het apparaat gestolen wordt of verloren raakt heeft IT de mogelijkheid het apparaat, op afstand, te wissen (wipen). Doordat MDM oplossingen het hele apparaat onder beheer krijgen, kan dit voor discussie gaan zorgen tussen de gebruiker en IT als het apparaat door de gebruiker zelf is aangeschaft. 

Mobile Application Management
(MAM) oplossingen hebben een andere benadering. Door controle te krijgen over een mobiele applicatie is het niet langer nodig om het hele apparaat te beheren. MAM oplossingen bieden de mogelijkheid om een eigen applicatiestore op te bouwen met mobiele applicaties, waarbij deze applicaties alleen gestart mogen worden als voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Het moeten invoeren van een complex wachtwoord, aanwezigheid van een vertrouwd Wifi-netwerk of binnen een bepaalde straal van een locatie (geo-fencing) zijn hier voorbeelden van. Om dit mogelijk te maken dient een mobiele applicatie wel aangepast te worden voor het specifieke MAM platform. 

Wat de beste oplossing is hangt van een aantal factoren af. U moet de oplossing kiezen die bij uw specifieke situatie past. Om u te helpen bij het begrijpen van de impact en de rol van Enterprise Mobility Management in de ‘werkplek van morgen’ heeft PQR over dit onderwerp een whitepaper geschreven: de Enterprise Mobility Management Smackdown. Deze whitepaper gaat dieper in op Enterprise Mobility en geeft een overzicht en vergelijking van de verschillende oplossingen die nu op de markt zijn.  
 
Maar wat is nu de overeenkomst tussen de Bento Box en Enterprise Mobility?
Waarschijnlijk vraagt u zich nog steeds af wat een Japanse Bento Box met Enterprise Mobility te maken heeft.  Een Bento is een éénpersoons-meeneemmaaltijd met daarin een combinatie van diverse heerlijke gerechten. Enterprise Mobility of Mobile IT is zo’n soort Bento Box. Het bestaat immers uit een  groot aantal oplossingen die business consumers toegang tot data en informatiesystemen geven. De keuze is reuze en de aangeboden box bevat de, voor hun specifieke situatie, meest geschikte oplossing. Met zorg geselecteerd en verpakt! 

Meer weten over Enterprise Mobility? Download hier de ‘Enterprise Mobility Management Smackdown’ of stuur een e-mail aan pst@pqr.nl

Peter Sterk
Solution Architect PQR
@PQRnl 

PS: Wilt u meer weten over Bring Your Own? Download dan de PQR-brochure ‘BYO – Vergeet techniek, focus op gebruikers’.