Redactie - 07 mei 2013

Vaarwel klassiek datacenter!


Vijftig jaar geleden ontstonden de eerste datacenters. Schone, koele gebouwen waar computers rustig stonden te zoemen. De machines waren omringd met allerhande ondersteunende apparatuur zoals bedieningsterminals, data-invoer apparatuur voor ponskaarten, data-opslag op snel ronddraaiende taperecorders en allerhande printers. En er was personeel in witte jassen dat de futuristisch uitziende machines moest bedienen. Later werden de computersystemen gestandaardiseerd, ze pasten in standaard 19 inch rekken, de bekabeling werd professioneler verwerkt in dubbele vloeren en er ontstonden straten met rekken vol met servers, netwerkswitches en opslagtechniek. De witte jassen waren allang verdwenen maar nog steeds waren vele personen dagelijks bezig met de IT-operatie in het datacenter.

Met de komst van virtualisatie kon de volgende slag worden geslagen in de standaardisatie van het datacenter. Steeds meer onderdelen worden wérkelijk standaardonderdelen. Server-blades, netwerk-switches, de harde schijven, ze zijn stuk voor stuk commodity aan het worden of al deels geworden. Niemand wordt meer rijk van het leveren van deze standaard hardware; ze worden in grote aantallen gemaakt en tegen scherpe prijzen geleverd. De toegevoegde waarde wordt geleverd door de software, die deze standaardfabriek bedient. Software die de virtuele machines op de standaard servers laat functioneren. Software die de data op de juiste plaats op de opslagmedia plaatst en ze later op betrouwbare wijze ook weer kan uitlezen. En meer en meer ook de netwerk-switches, die nog slechts het basis IP-packaging goed moeten uitvoeren, terwijl de service levels door software worden ingesteld en bewaakt.

Software Defined Datacenter
Het door software bestuurde datacenter heeft zijn ‘tipping point’ bijna bereikt. De afgelopen tien jaar is steeds meer apparatuur gevirtualiseerd waardoor de standaardisatie heeft gewonnen. Zodra ook de besturing en het gehele beheer van een datacenter door software kan worden overgenomen, is bediening op afstand mogelijk geworden en verdwijnen de laatste operationele mensen van de vloer. Slechts voor onderhoud en storingen zullen nog mensen fysiek in het datacenter aanwezig moeten zijn. In alle andere gevallen is het licht gewoon uit en staat alles zacht te zoemen, continu bediend en gemonitord door software.

Zodra we dat punt hebben bereikt, is de grootte van het datacenter niet meer essentieel. Dezelfde efficiency kan dan bereikt worden met zowel grote of kleine opstellingen. Slechts de integratie met de ondersteunende installaties voor energie, koeling en beveiliging bepaalt het uiteindelijke rendement van de opgestelde ICT-apparatuur. Via gedistribueerde knooppunten kunnen dan kleine omgevingen onderdeel worden van een groot virtueel datacenter. Kleine knooppunten kunnen zelfs pas opgestart worden als goedkope en/of groene energie ter plekke voorhanden is en op die wijze goedkope processing-capaciteit leveren. Het slimme, groene, gedecentraliseerde datacenter dat afhankelijk van de behoefte, zijn workload levert als onderdeel van een grotere hybride cloud. Daarnaast neemt de kwetsbaarheid van onze cruciale informatievoorziening enorm af, als decentraal veel meer IT-verkeer kan worden afgehandeld. Groot is kwetsbaar, dat ondervinden we elke dag met de tsunami aan DDoS aanvallen van de afgelopen weken.

De nieuwe informatie-eeuw geeft ons de mogelijkheid grote én kleine informatie-omgevingen te bouwen. Natuurlijk zullen grote, wereldwijde spelers hun informatiehuishouding in grote IT-fabrieken onderbrengen. Dat is ook geen probleem, daarvoor zijn het immers wereldspelers. En zij kunnen die kwetsbaarheid op wereldschaal verminderen door ook in schaalbaarheid te investeren. Maar dat zal altijd in verhouding groot blijven voor lokale begrippen. Voor heel veel andere toepassingen is kleinschaligheid echter geen probleem. Mits men communicatiemogelijkheden heeft en zo nodig kan uitwijken als dat nodig is.

Schaduwinternet
In veel industriële omgevingen heeft men lokaal informatievoorziening nodig, die zelfs liever niet via publieke netwerken zijn gekoppeld. De opkomst van een industrieel internet lijkt reëel te zijn. In de US investeert General Electric meer dan een miljard dollar om zo’n schaduwinternet te bouwen specifiek voor technische toepassingen. Voor vliegvelden, treinverbindingen, logistieke knooppunten, maatschappelijke voorzieningen zoals tunnels, dijken en vaarwegen.

Waarom doet GE dit? Het bedrijf herkent de opkomst van machine-to-machine-communicatie. Volgens IDC zal in 2020 45% van alle data worden gemaakt dankzij het ‘internet der dingen’. Alles gaat met elkaar communiceren: slimme auto, het slimme huis, slimme energiemeters, de ijskast, je weegschaal, de supermarkt en ga zo maar door. En wanneer het om gevoelige informatie gaat, stuur je dat liever niet meer over het openbare internet waar jan en alleman, én vriend en vijand, aanwezig is.

Pivotal
Het Pivotal initiatief van EMC richt zich voor een belangrijk deel op deze technische ontwikkeling. Mede een reden dat GE een aandeel van 110 miljoen dollar heeft genomen in deze nieuwe ‘startup’, met intussen rond de 1.300 (ex EMC- en VMware-) medewerkers en een marktwaarde van een ongeveer een miljard dollar. Machine-to-machine-communicatie vraagt eveneens nieuwe  kwaliteiten op het gebied van analytics en Big Data-technieken. Het vraagt nieuwe softwareplatformen. Nieuwe middleware voor deze cloud-omgevingen. Maar ook nieuwe, vooral veiliger internetstructuren.

Een goede vertaling van ‘Pivotal’ is draaipunt. Voor EMC en VMware betekent het inderdaad een draaipunt: weg van de oude vertrouwde datacenters. Weg van het consumenteninternet. En op weg naar een totaal nieuwe informatie-infrastructuur die zowel klein als grootschalig over de wereld uitgerold zal worden. En je zou kunnen zeggen dat Pivotal dat gedistribueerde netwerk ‘cloudifiseert’ en er een samenhangend weefsel (of Fabric) van maakt. Een veilige ‘technische’ cloud voor onze professionele informatie infrastructuren.

Hans Timmerman, CTO EMC Nederland

  

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024