Redactie - 26 april 2013

Kroning gaat gepaard met veiligheidsmaatregelen … ook voor uw bedrijfsnetwerk?


De troonswisseling houdt heel Nederland in de ban. Veiligheidsdiensten bereiden alles tot in de puntjes voor. Dinsdag 30 april is de grote dag en heel wat mensen zullen voor de buis gekluisterd zijn. In alle straten van Nederland zal het een groot feest zijn. Het wordt een sociale gebeurtenis, die ook online, via sociale netwerken, zal gedeeld worden. En via livestreaming zullen feestvierders met hun smartphones en tablets het gebeuren volgen. In bepaalde gevallen zullen ook bedrijfs-devices hiervoor gebruikt worden: de laptop van het bedrijf, de bring-your-own-device-tablet, of smartphone van de zaak.

Of uw medewerkers zich op 30 april zich binnen de bedrijfsmuren bevinden, of ze zijn met hun bedrijfstoestel in de straten van Nederland in de weer, ze gebruiken op dat ogenblik wel uw bedrijfsnetwerk. ‘Effe kijken’ en daarna ‘effe sharen, liken of tweeten’ hoe gek Oranje wordt: het vraagt meer bandbreedte dan vermoed. En met die verschillende en soms ongecontroleerde devices, riskeert u gaten in uw bedrijfsnetwerken.

Als u er met uw IT-administrators van Nederlandse bedrijfsnetwerken over spreekt, zullen zij het beamen: de productiviteit en de veiligheid van het netwerk kan in gevaar komen.

Toch kunnen moderne ‘next-generation firewalls’ hier een passend antwoord bieden. Niet alleen beschermen zij tegen virussen en malware, zij beschermen eveneens de netwerkproductiviteit. Zij voorkomen vertraging door online streaming, video en sociale netwerking. Next-generation firewalls omvatten immers application intelligence & controle: zij bepalen welke applicaties op het netwerk door welke medewerker kunnen gebruikt worden. Deze technologie is echter niet eenvoudig en niet alle IT-beveiligers kunnen deze effectief leveren. Application intelligence & controle bepaalt niet alleen welke applicatie door wie kan gebruikt worden, maar ook wanneer wel en wanneer niet. En wanneer een medewerker streaming video voor zijn werk moet gebruiken, verifieert de deep packet inspection van deze firewalls of het wel om bedrijfsgerelateerde video’s gaat. Iets wat de eerste generatie-firewalls niet aankunnen: zij onderscheiden niet de productiveitsimpact van de uitgewisselde data. De deep packet inspection van de next generation firewalls daarentegen inspecteren alle data op malware en spam, filteren inhoud en voorkomen kwaadaardige data in het netwerk. Ze geven business gerelateerde applicaties zoals LiveMeeting, Salesforce.com SharePoint voorrang op ‘effe surfen, streamen of Facebooken’. Deze firewalls worden op die manier een business management tool, want ze monitoren de productiviteit.

Als u als netwerkmanager in uw bedrijf tijdens de troonswisseling uw bandbreedteverbruik ziet toenemen of uw bedrijfsproductiviteit ziet slinken, dan is het interessant om even een onderzoek te doen naar uw medewerkers, hun gebruikte devices en de toegepaste firewall technologie. Met de juiste maatregelen wordt u dan zelf veiligheidskoning van uw bedrijfsnetwerk.

Luc Eeckelaert – Dell SonicWALL


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024