Visie: CIO's vergeten nog altijd energiemanagement in hun strategie op te nemen
21-03-2013

Visie: CIO's vergeten nog altijd energiemanagement in hun strategie op te nemen


Veel bedrijven hebben energiemanagement nog altijd niet opgenomen in de IT-strategie. Hierdoor opereren zij op het gebied van energie vaak uitsluitend reactief en spelen zij niet in op de kansen rond energiebesparing. Energie is voor veel datacenterseen van de snelst groeiende operationele kostenposten. Hoe hoger deze kosten oplopen, hoe meer de CFO zich met het datacenter gaat bemoeien.Dat levert niet alleen pittige discussies op, maar kan ook betekenen dat veel IT-investeringen lastiger tot stand komen. Hoe kunnen CIO’s dit beter aanpakken?

Vaak bestaan de plannen van CIO’s en IT-managers uit projecten waar zij het meeste verstand van hebben. Denk aan het plannen en consolideren van een enterprise resource planning (ERP-)systeem of projecten op het gebied van storage en databases. Als de datacenter-infrastructuur überhaupt al onderdeel is van de IT-strategie, dan wordt vaak de nadruk gelegd op de IT-behoeften van het datacenter, zoals de migratie naar nieuwere blade servers of het invoeren van betere mogelijkheden voor systeembeheer.

Inzicht in energieverbruik

CIO’s hebben de neiging om veel minder aandacht aan energieverbruik en –beheer te besteden, in het bijzonder in relatie tot de voeding- en koelinginfrastructuur. Wellicht komt dit doordat zij vaak geen inzicht hebben in de energierekening en daardoor de ernst van de situatie niet inzien. Sommige bedrijven beginnen wel met “Green IT” door plannen voor virtualisatie, blade servers of andere maatregelen. Maar juist ook power en koeling in datacenters en de daarvoor benodigde energie moeten ook worden beschouwd als onderdeel van een IT-strategie.

ROI-berekeningen

We moeten niet te licht denken over energiekosten en datacenters. Het gaat omheel veel geld. Een groot datacenter verbruikt per jaar voor vele miljoenen euro’s aan energie. Van de totale kosten die een bedrijf maakt voor een datacenter is bovendien al gauw de helft gerelateerd aan energie. Met andere woorden: terwijl het datacenter eigenlijk wordt opgezet om IT-diensten voor de business te realiseren, gaat de helft van de investeringen zitten in energie voor onder andere power en cooling. Het is dan ook erg vreemd dat veel bedrijven nog altijd een aanpak volgen waarbij de IT-strategie en de facilitaire aanpak nog altijd los van elkaar worden vastgesteld.

Energiemanagement in de IT-strategie opnemen, biedt grote voordelen. De energiekosten worden dan - zoals het ook eigenlijk hoort - onderdeel van de ROI-berekeningen rond IT-investeringen.Dat geeft een veel realistischer beeld van de opbrengsten van investeringen. Bovendien is dit een slimme aanpak om in deze economisch lastige tijden tot gunstige ROI-berekeningen te komen. Dat maakt het veel eenvoudiger om de financiering van investeringen in datacenters en ICT-oplosisngen ‘rond’ te krijgen.

Paul Bron is Vice president van de IT Business van Schneider Electric Nederland

  

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Green it