Working from Work?
28-02-2013
Deel dit artikel:

Working from Work?


Deze week was er veel kritiek op de CEO van Yahoo, Marissa Mayer. Haar poging om het thuiswerkbeleid van Yahoo terug te draaien, leidde tot veel reacties. Zowel voor- als tegenstanders spraken zich uit. Ondanks dat Yahoo deze stap waarschijnlijk zet om de weg vrij te maken voor outsourcing naar een land waar de minimum lonen beduidend lager liggen, wordt hierdoor wel een interessant thema opgerakeld. Vanuit een IT-perspectief zijn we veelal gewend aan de flexibiliteit van Het Nieuwe Werken, maar of dit werkt in de praktijk hangt af van vele factoren:

- De persoon. Niet iedereen presteert goed onder (te) veel vrijheid. Sommigen functioneren nu eenmaal beter met vaste structuren. Anderen moeten juist meer flexibiliteit krijgen, om het beste resultaat te krijgen. De persoon moet dan ook passen bij...

- De organisatie. Sommige bedrijven lenen zich beter dan andere voor flexibel werken dan andere. Grotere internationale bedrijven zijn wellicht meer geschikt voor thuis werken dan bijvoorbeeld familiebedrijven wiens kracht in de directe interne communicatie ligt. Cultuur speelt hierbij een belangrijke rol. Iets dat ook invloed heeft op...

- De managementstijl. Flexibel werken vraagt andere vaardigheden van een manager dan bij een meer traditionele vorm van werken. Hoe meet je resultaten, hoe behoud je je medewerkers? Het vraagt ook veel meer vertrouwen in je medewerkers, zie je medewerkers als een x-persoon (aangeboren lui) of een y-persoon (zelf-motiverend) volgens de theorie van Douglas McGregor?

- De middelen. Om het flexibile team bij elkaar te houden, moeten ook de middelen aangereikt worden om met elkaar in contact te blijven. Met enkel e-mails gaat dat niet lukken, uitgebreidere communicatiemiddelen voor zowel zakelijke als sociale mogelijkheden moeten beschikbaar zijn. Dat laatste wordt regelmatig vergeten. Om gebruik te maken van het creatieve process, die uitwisseling van ideeen die normaal op gang komt bij de koffieautomaat, of op de trap, moet ook deze vorm van communicatie gefaciliteerd worden.

Het Nieuwe Werken vraagt veel van een bedrijf, manager en medewerker. Soms zijn andere oplossingen meer geschikt, zoals een kinderopvang op het werk regelen. En soms is fysiek bij elkaar zitten de enige mogelijkheid om tot wederzijds begrip of een oplossing te komen. Ook de nadelen van het Nieuwe Werken, het 24 uur per dag aan het werk zijn, moeten niet vergeten worden. Een balans vinden die werkt voor jou en je bedrijf is niet voor niets een van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Petra Ras, Project Manager at Red Hat

Terug naar nieuws overzicht