Vijf tips om op cloud uitdagingen in te spelen
21-02-2013
Deel dit artikel:

Vijf tips om op cloud uitdagingen in te spelen


Vandaag de dag wordt er veel geschreven over cloud computing, zowel over de voordelen als nadelen. Voordat de stap kan worden gezet is het eerst handig om een aantal zaken door te nemen.

Tip 1: je hoeft niet in één keer over naar de cloud. Stel jezelf concrete doelen voor de overstap en faseer deze. Een stappenplan werkt overzichtelijk en geeft rust. Denk bij een eerste stap aan het aanpakken van servicemanagement en neem als stap twee bijvoorbeeld back-up of replicatie.

Tip 2: ga transparant te werk. Laat iedereen zien wat je wilt bereiken met je stappen richting de cloud. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat ICT-medewerkers in hun onwetendheid misschien bang zijn hun baan te verliezen. Stel voor hen primaire en secundaire taken op en laat weten dat door inzet van de cloud tijd vrijkomt voor andere (belangrijker) taken en projecten.

Tip 3: kies een cloud-provider die beschikt over security-certificeringen die je zelf – on-premise – niet hebt (ISO 27001). On-premise is dus niet per definitie de veiligste plek voor je data. Is het voor jouw organisatie verplicht om data on-premise te hebben? Ook dan kan een cloud-provider je helpen deze data ultraveilig op te slaan met een private cloud-dienst

Tip 4: goedkoop is duurkoop. Wellicht is het in eerste instantie goedkoper om on-premise hardware en software aan te schaffen. Het is verstandig eerst een steekhoudende TCO-calculatie te maken, die verder kijkt dan de aanschafwaarde. Wat kost het onderhoud je aan tijd en inspanning? Wat doe je tijdens vakantieperioden met lage bezetting? Weegt dit op tegen de kosten van een service die al het onderhoud voor je uit handen neemt?

Tip 5: focus op functionaliteit, niet op techniek. Wees niet bang dat je de controle verliest over technologische ontwikkelingen. Vertrouw op een cloud-provider en op de SLA’s die je bent overeengekomen. Techniek is niet het doel, maar een middel.

Ties Beekhuis, CTO Proact


Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud