Redactie - 12 december 2012

Column: Hoe geïntegreerd bent u?


Ongeveer zeven jaar geleden heeft VMware de IT-business een nieuwe impuls gegeven, met als gevolg een ware transformatie van IT. Meer doen met minder was ook toen al een hot topic. Dankzij virtualisatie is er steeds meer mogelijk met IT, maar het gaat allang niet meer alleen om consolidatie. Gedurende de jaren zijn juist de ‘bijkomende’ voordelen als beschikbaarheid, flexibiliteit en snelheid essentieel geworden. Zo kunnen  IT-managers steeds sneller tegemoet komen aan de wensen van de business.

Een ander gevolg van deze toenemende toepasbaarheid is echter ook dat de IT-manager steeds meer kennis nodig heeft. Storage, servers, netwerk en virtualisatie worden immers steeds verder geïntegreerd. Denk hierbij aan de opkomst van converged architecture oplossingenvoor het datacenter. Hoe gaan IT-managers met deze ontwikkelingen om, waar zitten de voordelen en waar de pijnpunten? En hoe kan de IT-manager optimaal profiteren van converged architecture oplossingen?

Volledige integratie
Converged architecture oplossingen zijn een totaaloplossing voor het datacenter. Het belangrijkste kenmerk is dat de onderlinge componenten zo ver geïntegreerd zijn, dat ze bijna niet uit elkaar te halen zijn. Denk aan storage, servers, netwerk en virtualisatie. Converged architecture oplossingen zijn gebaseerd op best practices en bewezen technologie. Dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Snelle time to market
  • Hogere beschikbaarheid
  • Schaalbaar
  • Minder management consoles
  • Garantie door workload-certificatie
  • Tijd en budget over om aan innovatie en functionaliteit te besteden
  • Betere ondersteuning business-doelstellingen 

In de praktijk zie ik dat ICT niet altijd maximaal kan faciliteren in de groei van de business. Vaak doordat het moeilijk is om te anticiperen op business-veranderingen. Referentiearchitecturen op basis van best practices voorkomen veel tijdverlies, budgetoverschrijding en verhogen de kwaliteit. Daarnaast biedt de volledige integratie van de diverse projectgebieden mogelijkheden om ruimte in het IT-budget over te houden voor innovatie. In plaats van ieder jaar een investering in of storage of netwerk, et cetera, zet je met een converged architecture oplossing één schaalbare totaaloplossing neer.

Uitdagingen
De afhankelijkheden tussen de verschillende technologieën is de laatste jaren steeds verder toegenomen.  Door virtualisatie is alles met elkaar verweven en dit kan de nodige beheerproblematiek met zich meebrengen. Want wat als er verstoringen optreden?  Tooling is op dit moment nog niet zover dat het de hele keten monitort. De markt is hier sterk in ontwikkeling en met name komend jaar zal er op dit gebied veel gebeuren.

Om de business continuïteit te garanderen en optimaal te profiteren van de voordelen, zijn disaster recovery  en de integratie van backup en restoreeen belangrijk aandachtspunt  bij de aanschaf van een converged architecture oplossing. Oude backup-software zal namelijk in de meeste gevallen niet werken op de nieuwe omgeving. Door dit direct vanaf het begin mee te nemen en de converged architecturetevens dubbel uit te voeren, garandeer je de beschikbaarheid voor de business.
Met converged architecture oplossingenheb je een goede basis in handen voor een private cloud-omgeving, waarin ook de voordelen van de public cloud zijn geïntegreerd. De schaalbaarheid en flexibiliteit van de public cloud, maar met de controle en privacy van de private cloud.

JerryRozeman is CTO bij Telindus-ISIT

 
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024