Moderne Cloud diensten: Politicus as a Service
16-11-2012
Deel dit artikel:

Moderne Cloud diensten: Politicus as a Service


In deze tijd is Cloud en "onze Cloud dienstenparaplu" een fenomeen dat steeds vaker in de analoge en digitale pers gebruikt wordt. De meest waanzinnige afkortingen worden gelanceerd die wij als IT-ers erg logisch vinden maar die menig Nederlander zijn of haar voorhoofd doet fronsen. SLTN doet hier als vooruitstrevende en innoverende partij ook stevig aan mee, vandaar deze column.  

BaaS, IaaS, PaaS, SaaS en zo kan ik er veel meer noemen terwijl ik er niet eens verstand van heb. Heeft u alle afkortingen goed en daarmee recht op een exotisch dierenplaatje van de Albert Heijn? 

Backup as a Service, Infrastructure as a Service, Platform as a Service en natuurlijk het al veel eerder bekende Software as a Service. Laatstgenoemde Service is lekker venijnig en meer en meer voer voor software compliance disputen. Wanneer mag het nu wel en wanneer mag het nu niet ‘as a Service’ gebruikt worden. Achteraf weet u het gelukkig altijd! Het Kruidvat doet prima zaken; de omzet op de leesbrilletjes is omhoog geschoten vanwege de extreem kleine letters van o.a. de Microsoft en Oracle licentie voorwaarden. De BSA activiteiten zijn heel klein vergeleken bij deze enorme markt die schier onuitputtelijk lijkt aangezien er niemand in Nederland is die slechts één softwareproduct as a Service gebruikt. Software Stack zegt u ongetwijfeld iets. SSaaS? 

Het voordeel van de genoemde “as a Service” diensten zit 'm primair in het feit dat er geen upfront investeringen gedaan hoeven te worden, de klant weet waar hij aan toe is qua periodieke kosten, beschikbaarheid van de oplossing en de betrouwbaarheid van de dienstverlening. U kijkt inmiddels verveeld naar het scherm, want dit weet u allemaal al, en vraagt zich af: “Wanneer komt er nu iets nieuws?” 

Wel, er is iets nieuws en het heet NaaS. NaaS? Wat is dat nu weer? Netwerk as a Service? NAS as a Service? Nee, beide fout: u wint geen iPad en geen dierenplaatjes. 

NaaS staat voor Nivelleren aa Service: moderne dienstverlening die alle kenmerken van Cloud diensten in spiegelbeeld met zich mee brengt. Blijft u er alstublieft nog even bij, ik leg het u uit. 

Als u gebruik maakt van NaaS hoeft u ook geen upfront investeringen te plegen. NaaS onderzoekt geheel zelfstandig en tot in detail uw persoonlijke- en gezinsconfiguratie en roomt dit zodanig af dat u binnen 6 maanden 15,67% van uw zuurverdiende tegoeden virtueel verdeelt over uw virtuele medemens. Daarbij is het, net als HyperV en KVM, volledig gratis! (Het gebeurt u gewoon!) Het mooiste van deze NaaS-dienst is dat het zich ook in de toekomst nauwgezet en consequent blijft aanpassen aan uw situatie. Wat u ook doet, hoe slim ook, het blijft zich aanpassen en optimaliseert zich steeds weer aan uw persoonlijke situatie! En NaaS heeft een beschikbaarheid van 99,999%! Wat heeft u nog meer te wensen!? 

Echter, u kunt NaaS, niet afnemen zonder ook PaaS af te nemen! Hiermee bedoel ik niet Platform as a Service maar Politicus aa Service. Pas als veel gebruikers tegelijk aangeven tot deze dienst over te gaan, kan de beperkte afname gerealiseerd worden. We noemen dit in IT-termen Vkiezingen en pas dan kan PaaS voldoende aangemaakt worden. PaaS is eveneens eenvoudig te omschrijven maar des te lastiger te managen. Een betrouwbare SLA is helaas niet af te sluiten. PaaS is een soort virus dat, nadat het binnen is gehaald, hele andere dingen gaat doen dan verwacht!  Alle beloften worden consequent gebroken maar omdat de vriendelijke uitstraling in place blijft, twijfelt de gebruiker te lang met ingrijpen en dan is het te laat. In de praktijk  blijkt dat PaaS zeer lastig te verwijderen is en van een dermate hardnekkige aard dat het steeds weer opduikt en met een stalen virtueel gezicht doorgaat alsof er niets aan de hand is!  

Recentelijk was een exemplarisch voorbeeld het W-Bos virus in Nederland en op het zelfde tijdstip een uitbraak van Ebola in Afrika. Ebola is een veel eerlijker virus: dodelijk maar je weet tenminste gelijk wat het kan aanrichten. Daarbij kun je de kansen op een succesvolle bestrijding min of meer inschatten.  Het W-Bos virus daarentegen is veel verraderlijker: het was niet verwacht, was slechts kort actief, zeer beperkt in de openbaarheid en daarna trok het zich weer terug in het kasteel in Amstelveen. Probeer het daar maar eens te bestrijden met alle actieve firewalls! Ik vertel het u, Politicus aa Service is malware en erg schadelijk!  

Een gemuteerde variant van het W-Bos virus, ook een PaaS, heeft zeer recentelijk de VVD flink te pakken gehad. Voordat de systeembeheerders er erg in hadden was het Rutte-virus diep doorgedrongen in de active directories van de partij. Elke keer als de virusscanners het Rutte-virus detecteerden, muteerde het weer naar een andere variant. Het bleek erg lastig te herkennen als malware omdat het Rutte-virus er steeds zo vriendelijk uit bleef zien. Toch is het redelijk desastreus gebleken. De partij heeft flinke verliezen geleden, zowel in betalende leden -dat toch al een uitstervend ras is-  als in de online community. Los van de schijnbare vriendelijkheid waardoor het detecteren lastig bleek was er sprake van nog een complicerende factor. Een virus is duidelijk herkenbaar als het kleur moet bekennen en het blauw-oranje is nauwelijks te missen tussen de multiculturele samenleving en de sappige groene weiden. Echter, detectie en isolatie door de firewalls duurde zo lang omdat het oranje eigenlijk rood bleek te zijn! Dat had niemand verwacht. Het Rutte-virus was gemuteerd naar een volledig nieuwe variant met blauw-rode kenmerken.  En toen was er eigenlijk niets meer aan te doen…. 

Uiteindelijk is de mutatie van de nieuwste PaaS virus variant tot stand gebracht en kon men het voldoende isoleren en het een eigen naam geven: DBWaaS.

Democratisch Bedonderd Worden aa Service. Helaas niet opzegbaar binnen 48 maanden! 

Eugene Tuijnman, CEO SLTN

  

Terug naar nieuws overzicht