Redactie - 11 september 2012

De politiek en de ICT; overeenkomsten en verschillen?


Wat is het leven toch mooi! Je kunt de radio of tv niet aanzetten, geen analoge of digitale krant openslaan of de verkiezingen komen je tegemoet. En nu begin ik er ook nog eens over! Weg mogelijk leuke column zult u denken!? Nou, ik doe mijn best het aantrekkelijk voor u te maken!

Elke keer als ik de mannen die Nederland vooruit moeten helpen op TV zie, en ja het zijn primair mannen, dan bedenk ik hoe lastig het toch moet zijn om deze rol te vervullen. Met ferme stelligheid worden meningen geuit en posities ingenomen, om deze enige dagen later als de opiniepeilingen bekend zijn, weer aan te passen. Rechte rug, bolle rug, holle rug: heldere principes en ferme taal maar alles natuurlijk onder voorbehoud.

Stel je nu eens voor dat dit in onze ICT branche ook zo zou gaan! Wat zou dat mooi zijn! Dan hadden we vroeger nooit de Tokenring versus Ethernet discussie gehad, dat zou onderling snel zijn opgelost tijdens een kopje koffie en iedereen was happy. Een coalitie netwerk protocol, CNP genaamd, was dan snel ontstaan! En de discussie over Microsoft Windows en OS/2, die was met absolute meerderheid van stemmen beslecht door de toetreding van DOS tot de Operating System Coalitie, OSC. Zou dat hebben geleid tot een veel snellere groei van de toepasbaarheid van ICT en dus een veel snellere groei van de wereld economie? “Stem op de CNP-OCP coalitie!” Hadden we dat toen maar kunnen roepen!

Maar ook in de ICT zijn er partijen die stug doorgaan met hun eigen beleid en niet zo openstaan voor coalitie vorming. Dat kan als je vanuit kracht kan handelen en veel stemmers op je hand hebt. Apple is zo’n partij! Vanuit geloof in jezelf gecombineerd met een perfect partijprogramma is Apple uitgegroeid tot het grootste bedrijf ter wereld! Een fanatieke partij aanhang en een consistent beleid! Hoezo polderen, gewoon geen Flash ondersteuning ook al vraagt een groot deel van de kiezers daarom! Grootste partij ter wereld! Dag Shell, terwijl Shell nu juist erg bedreven is in politiek. Want hoe kun je het anders voor elkaar krijgen om in het poolgebied te mogen zoeken naar zwart goud? (Moet trouwens erg gemakkelijk te vinden zijn met de witte achtergrond ter plekke maar dat is weer een heel ander verhaal.)

Maar net als in de politiek, is men in de ICT toch ook al gewend geraakt aan het polderen. Door de jaren heen is men afspraken gaan maken en zelfs afspraken waar je elkaar aan kon houden. Wij noemen dat open standaarden. Hier wijkt de ICT af van de politiek. Je houden aan je afspraken is erg lastig vol te houden als je wilt gaan regeren. Maar toch is er ook weer een raakvlak. De overheid staat niet echt bekend om haar betrouwbaarheid. Het kwartje van Kok is hier een mooi voorbeeld van. In de ICT noemen we dat het software compliance kwartje. Of eigenlijk duizendje want de bedragen lopen hard op. Je hebt voorkeur voor een partij en neemt het partijprogramma legaal af, installeert dat en werkt er zo voortvarend mee dat het hele bedrijf niet meer anders zou kunnen. Dan valt er na geruime tijd een enveloppe op de digitale deurmat. Geen blauwe maar een onopvallende enveloppe. “Gefeliciteerd, u bent uitverkozen tot het slachtoffer van een software compliance audit, met terugwerkende kracht van 5 jaar.” Geen punt denkt u nog, u heeft keurig betaald en heeft het partij programma goed gelezen. Hoewel die 38 pagina’s in het juridisch Engels wel droge kost waren maakte u zich geen zorgen.

Helaas. U bent spreekwoordelijk het haasje. De regels zijn tussentijds eenzijdig veranderd. Virtualisatie, cloud of gewoon een wijzing van het afrekenmodel op pagina 33 lid 3 sub 2 in courier 6 dat u niet goed had gelezen. Of u even wilt betalen. Fors.

U voelt het bloed uit uw hoofd wegtrekken. Dit voelt net zoals volledige hypotheekrente aftrek, de vennootschapsbelasting naar 40% en de inkomstenbelasting met flat taks naar 60%. Uw eerste reactie is het partijprogramma te verlaten. Maar ja, is dat een optie? Zijn de andere partijprogramma’s een alternatief of is het uiteindelijk toch van het zelfde laken een pak? U doet uiteindelijk wat de gemiddelde Nederlander ook doet. U moppert, protesteert maar uiteindelijk blijft u bij uw huidige partijprogramma. Wel let u meer op de kleine lettertjes natuurlijk.

Persoonlijk denk ik dan ook dat we uiteindelijk toch niet zoveel te kiezen hebben. De wereld om ons heen is te gevestigd, er spelen te veel belangen en Nederland heeft minder geld in kas dan Apple. Tja, dan maar weer polderen. En de retoriek van de heren is wellicht het beste te vergelijken met een update in plaats van een nieuwe release.

Eugene Tuijnman, CEO SLTN