Redactie - 03 september 2012

Rob Matser: Het risicoprofiel van een Project


Risico’s moeten (weg)gemanaged worden. Ze zijn per slot van rekening een ‘pain-in-the-ass’ van onder ander de business executive en projectmanager. De eerste wil niet horen van de tweede dat een risicovolle gebeurtenis zich heeft voorgedaan. Maar hoe komt het dat een project zo risicovol is en waarom moet het gemanaged worden?

Ik neem u mee naar een alledaagse taak. Het is zomer, dus laten we ‘ijsje halen’ nemen. Dit wordt als een klusje ervaren. Deze klus wordt routinematig uitgevoerd, hij wordt gemanaged op efficiency en wordt als zeer eenvoudig gezien. Veel ijsjes halen voor weinig inspanning. Het risicoprofiel van de klus is zeer laag.

Bedenk hierna een opdracht waarin enkele van soortgelijke klusjes samenvallen, het zogenaamde ‘karweitje’. Neem hiervoor in gedachte ‘een BBQ organiseren voor vrienden’ en het wordt veelal planmatig uitgevoerd. Er kan ook meer misgaan, waarmee ik u wil aangeven dat het risicoprofiel is toegenomen. Maar daar het een met enige regelmaat terugkerend karweitje is, is hier geen risk management, planning, rapportage en helicopterview bij nodig.

Laat ik, alvorens door te gaan, eerst inzoomen op de definitie van het woord “project”. Volgens de IPMA (International Project Management Association) is de definitie: ‘Een geheel van activiteiten om in een tijdelijke organisatie, binnen gestelde condities, een vooraf gedefinieerd resultaat te bereiken’. Daarmee wordt vastgesteld dat een ‘project’ eenvooraf overeengekomen resultaat oplevert, met een begin- en eindtijdstip waarbij gebruik wordt gemaakt van begrensde middelen en menskracht. Bovenal, een project is uniek.

Waarom wordt er een project van gemaakt? Het antwoord is heel eenvoudig: Het resultaat, zoals dat voor u (business executive) moet worden gerealiseerd , is nergens in de wereld exact hetzelfde. Dat verklaart waarom een project per definitie ‘uniek’ is. En juist dat unieke karakter is er de veroorzaker van dat een project een hoog risicoprofiel heeft.

Wat impliceert een risicoprofiel nou eigenlijk? Het geeft aan hoe hoog de kans is dat een bepaalde risicovolle gebeurtenis plaatsvindt en hoe heftig de impact van diezelfde gebeurtenis op het project is. Eenvoudig weergegeven: hoe hoger het risico profiel, hoe groter de impact. Het project is gestart omdat de business case (de rechtvaardiging van het project) heeft uitgewezen dat met het projectresultaat een fantastisch (veelal) lucratief doel bereikt kan worden. En dat is het doel van de investeerders.

Risicomanagement wordt vanuit de business executive gefaciliteerd en door de projectmanager uitgevoerd. Het is de verantwoording van de projectmanager om deze tijdig te signaleren risicomijdende maatregelen te nemen. Niks is meer ‘killing’ voor een project en onderlinge relaties wanneer er geen enkel risico wordt gemeld en op het moment dat het zich voordoet, de business executive voor het blok te zetten.

Na aanleiding van bovenstaande wil ik u dus het volgende laten realiseren: voor het welslagen van uw projecten is gedegen risicomanagement een van de repeterende taken binnen het takenpakket van de projectmanager.

Rob Matser is projectmanager bij PQR van ICT-trajecten, bij gemeenten & zakelijke dienstverlening tot en met multinationals; IPMA-C& PRINCE2 practitioner gecertificeerd, geïnspireerd door Critical Chain Project Management (CCPM). Hij heeft aan de wieg gestaan van de implementatie van de nieuwe PQR Projectaanpak, gebaseerd op de projectmethodiek van Twynstra & Gudde.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024