Redactie - 20 juli 2012

De oorlog om talent


Onlangs heeft Heliview een onderzoek gepubliceerd naar de behoefte aan ICT-personeel. Het resultaat was voorspelbaar: de vraag naar automatiseringsdiensten blijft onverminderd groot en dus de vraag naar informatici ook. De branche is enorm aan het vernieuwen met ontwikkelingen op het gebied van cloud computing, Big Data en cyber security. Daarnaast zie je de trend dat niet het bedrijf, maar de gebruikers zelf devices kiezen waarmee ze in deze nieuwe virtuele wereld hun eigen ICT-omgeving vormgeven. Ook verlangen ze daarbij nieuwe diensten.

We zijn in een razend tempo afscheid aan het nemen van hoe we in de vorige eeuw IT bedreven. Het is geen informatietechniek meer door en voor IT-specialisten in hun gesloten datacenters. Nee, het wordt informatietechniek door en voor eindgebruikers die nu ICT door virtualisatie sterk is gestandaardiseerd, zelf gaan bepalen hoe ze die techniek voor hén het beste kunnen inzetten. En dat is soms verrassend anders dan de IT specialisten vroeger dachten . . .

Verandering
Het is het verschil tussen de zwarte standaard T-Ford die van de arbeidsintensieve lopende band rolde, naar een door de klant op de website samengestelde auto. Eén van 100.000 varianten die in een gerobotiseerde fabriek op maat wordt geproduceerd. Deze verandering heeft ook geleid tot een totaal andere auto-industrie, met actieve klantparticipatie door crowdsourcing in het productontwerp, volledig geautomatiseerde productie en supply chains en tenslotte digitaal onderhoud en beheer. Met een enorme groei van specialismen en allerlei nieuwe beroepen en vakgebieden.

En dat gebeurt momenteel ook in ICT-land. We zijn begonnen met een grootschalige verandering en dat vraagt om nieuwe rollen, nieuwe vaardigheden, nieuwe specialisten en een totaal andere manier van werken. Zowel in het datacenter als bij de ontwerpers van applicaties en in het onderhoud en beheer van die consumentenmarkt. Daar is op dit moment veel vraag naar.

Echter, toen in 2008 de ICT-branche de deur even op slot deed om zich voor te bereiden op de aankomende recessie, kozen steeds minder jongeren informatietechniek als vak. De bekende varkenscyclus. Nu, vier jaar later, stromen er veel te weinig geschoolde informatietechnici van school.

War on Talent
In Europa zal de komende jaren een ‘War on Talent’ ontstaan, want in elke land is een groot tekort aan technisch geschoolden die de informatiemaatschappij voor morgen moeten gaan bouwen. Informatietechniek is niet alleen meer iets voor de ‘ouderwetse’ nerds. Geen vakgebied meer dat wordt gedreven door harde techniek, maar een industrie waar op basis van de behoefte van de eindgebruiker veel meer ‘zachte’ skills nodig zijn: op maat ontwerpen, modegevoeligheden, trendvolging, marktanalyses en business intelligence. Allemaal eigenschappen waar vrouwen zich ook toe aangetrokken voelen. Juist die communicatieve kant naar de eindgebruiker en het vertalen naar totaaloplossingen zijn zaken waar vrouwen sterk in zijn.

Enthousiast
Echter er zijn maar weinig ouders die hun dochters enthousiast maken voor een carrière in de informatietechniek. De potentiële helft van de inzetbare kennis en kunde op dit gebied wordt niet eens geënthousiasmeerd. Eeuwig zonde. We moeten dus als ICT-branche een gezamenlijke activiteit ontwikkelen, te beginnen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, om scholieren, jongens én meisjes, enthousiast te maken voor dit nieuwe vakgebied.

Scholieren zelf zitten zelf allang in de cloud.  Kunnen behendig door de enorme bergen informatie op het internet manoeuvreren. Weten als geen ander wat parallel werken en communiceren op smartphones, tablets en Macbooks en PC’s betekent. Die kennis hoeven we ze helemaal niet meer bij te brengen. We moeten ze alleen enthousiast maken zelf in die wonderlijke wereld van de informatietechniek binnen te treden en zelf mee te helpen hún toekomstige informatiewereld vorm te geven.

Toekomst
De toekomst is aan de jeugd. Maar dan moeten we ze wel actief betrekken bij en voorbereiden op die toekomst en de economische potentie die dit vakgebied voor zowel hen als onze gehele maatschappij heeft. In India en China begrijpt de overheid, maar ook de jeugd, dit al. Wellicht lopen we ook achter, want mensen enthousiasmeren en opleiden kost nu eenmaal tijd. Maar beter laat dan té laat. Regeren is vooruit zien. Ondanks de bedroevende staat waar onze overheidsfinanciën zich nog bevinden, moet technisch onderwijs hoog op de agenda staan.

In de nieuwe informatiewereld worden vele kantoordiensten geautomatiseerd. Dat gebeurt nu al op vele plaatsen om ons heen. Daar zal – net als eerder in de landbouw en industrie – de werkgelegenheid in rap tempo verdwijnen. Maar die geautomatiseerde diensten moeten wel bedacht, ontworpen en geproduceerd worden. Daar zijn specialisten voor nodig. Informatiespecialisten, communicatiespecialisten, architecten en ter zake kundig management. Technische vaardigheden en specialisten blijven altijd nodig en zijn universeel inzetbaar, waar ook ter wereld. En niet alleen in de ICT.

De oorlog om talent is begonnen. In heel Europa zijn bedrijven op jacht naar de nieuwe deskundigheden. Een mooie kans voor onze jeugd. Een mooie uitdaging voor onze industrie.

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland