Cloud!

Cloud!

12-04-2012

Cloud!


Cloud, inmiddels niet meer weg te denken in het IT woordenboek en twee jaar geleden waren alleen meteorologen met dit fenomeen bezig. Hoewel, gelet op ons Nederlandse klimaat en de bestendigheid van het weer eigenlijk ook 17 miljoen Nederlanders. Maar, laten we niet van het IT woordenboek afdwalen en ons beperken tot het vakjargon. Cloud! 

Kent u de definitie van Cloud al? “De oplossing voor alle business managers en gebruikers om ineens, probleemloos en tegen minimale kosten eindelijk verlost te zijn van die in afkortingen en NederEngels pratende IT-ers die atlijd roepen dat het niet kan, nooit op tijd klaar zijn en altijd meer budget nodig hebben dan eerst werd gedacht”.  Ik zal de visie, missie en strategie van Cloud nog maar even niet aanroeren.   

Cloud is echter niet zaligmakend, het is deels een hype en deels een oplossing! Maar het is niet iets wat u “zomaar en ineens” van uw IT uitdagingen zal verlossen. Cloud zal zeker helpen om IT tot een nog meer volwassen industrie te maken. Mede door de Cloud zullen bedrijven veel sneller nieuwe business initiatieven kunnen uitrollen. Hoe kan het dat WordFeud en Angrybirds zo snel zijn gegroeid als 7 maal 24 uur wereldwijd beschikbare (fun)applicaties? Door Cloud deployment of zou het ook iets te maken kunnen hebben dat er geen tot minimale integratie met al bestaande ERP en legacy omgevingen hoeft plaats te vinden? Cloud zit in de early adoption fase en biedt momenteel primair standaard oplossingen. En wilt u dat? Natuurlijk, gmail en Office365 zijn prima stand-alone oplossingen en zijn inmiddels volwassen cloud producten maar de uitdagingen liggen primair in de integratie van applicaties. Hoe gaat u vanuit de standaard cloud oplossing uw complete ERP omgeving en de integratie met allerlei legacy systemen regelen? Snel, met weinig kosten, 100% compliant en altijd beschikbaar zoals u het wenst? 

Was er wat dat betreft leven voor de Cloud? Ik denk aan outsourcing. Vaste (lage) kosten, hoge beschikbaarheid en geen moeilijke gesprekken meer met allerlei ICT leveranciers . Ach, dat leek ooit zo mooi maar veel bedrijven hebben inmiddels begrepen dat outsourcers leven van een “Change” en de service managers een firmware implantaat hebben die bij elk incident antwoordt “maar we volgen de procedure”. OutsOUrCing en ClOUd.

Waar leven cloud providers eigenlijk van? U weet waar autoleasemaatschappijen van leven toch? “Van die scherpe tarieven natuurlijk” roept u allen in koor. Wel eens geprobeerd een lease contract voortijdig te ontbinden? Of zou er een Cloudsaal verband zijn? 

Wet- en regelgeving bij uw Cloud keuze is gelukkig heel eenvoudig en iets waar u niet op hoeft te letten. We weten inmiddels allemaal wat Uncle Sam en de Patriot act betekenen voor data van Nederlandse bedrijven in een Cloud die ergens toch nog net een juridisch of fysieke connectie heeft met een Amerikaanse onderneming. “Wij doen niets met uw gegevens totdat wij het nodig achten”. Gelukkig is WikiLeaks inmiddels minder actief!.  

En hacken komt nooit voor in de Cloud! Security is top, gegarandeerd! Dat is het mooie van Cloud. Daar hoeft u niet over na te denken, dat hebben de deskundigen allemaal perfect voor u geregeld. Neem de Sony Playstation Cloud als voorbeeld, echt perfect! Voortaan zit u genoegzaam glimlachend aan een glaasje wijn in uw achtertuin tuin en als u de bliksem schichten langs de hemel ziet schieten hoeft u gelukkig niet na te denken of dat een hacker was die probeerde uw Cloud te kraken. 

Maar, laat ik positief afsluiten: ik geloof met stelligheid dat Cloud, in combinatie met het veranderende verdien model van de IT industrie, ons IT landschap fundamenteel zullen wijzigen en zeker ook ten goede! Maar, denk goed na welke stappen u zet op de wolk. Het kan een heel eind vallen zijn en het zag er zo stevig uit van een afstand! 
 
Eugène Tuijnman, CEO van SLTN 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud