Redactie - 13 maart 2012

Storage-mensen en wijnkenners


Werkend bij een bedrijf dat zijn wortels in de data-storage heeft, hoor je wel eens de opmerking dat ‘opslagdeskundigen’ een beetje vreemd of anders zijn. Ik ben inmiddels 10 jaar bij EMC en inderdaad, de storage-wereld is anders dan de server-, netwerk- en applicatiewereld. Toen ik net startte bij EMC wist ik nog weinig van het storage-vak. Ja, ik kon bedenken dat storage de plaats is waar de data wordt bewaard tot je het nodig hebt en er werkelijk gebruik van gaat maken. Zolang het opgeslagen is, kun je er geen mooie dingen mee doen, toch?

Kroonjuwelen
Al tijdens de eerste maanden bij EMC, toen nog een 100% storage bedrijf, ontdekte ik de verborgen wereld van data-opslag. Toen realiseerde ik me dat daar de kroonjuwelen van bedrijven worden bewaard. Alle data die cruciaal is in het wel of niet werken van informatiesystemen.  Zowel nieuwe data als oude data.  Er wordt wel eens gezegd: “applicaties zijn als vis, data is als wijn”.  Een applicatie moet voortdurend ‘vers’ gehouden worden, anders is de functionaliteit niet meer actueel.
Maar voor data is dat anders. Net zoals wijn kan data zowel jong als oud ‘lekker’ zijn. Maar om jonge wijn goed op te slaan en te laten rijpen tot drinkbare oudere wijn, is een kunst. En dat geldt ook voor data. Niet alle data is immers geschikt om tot een volle oude Bordeaux uit te groeien. Dat vraagt in eerste instantie kwaliteit van de ingrediënten en consistentie in het proces dat wordt gevolgd alvorens het wordt aangeleverd. Daarna is het een kwestie van geduld, controle en zorg en aandacht voor de juiste beschikbaarheid en kwaliteit.

Weinig wijnkenners
Mijn fascinatie voor data is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Data is de bouwsteen van informatie. Maar niet elke data is een bron van informatie. Hoewel we data opslaan, willen we eigenlijk informatie opslaan. Informatie die waarde heeft, had of nog zou kunnen krijgen. En eigenlijk slaan we alleen belangrijke informatie op, want als het niet belangrijk (meer) is, zou je het ook mogen weggooien. Slechte wijn bewaar je immers ook niet, de matige kwaliteit ervan is alle goede zorgen niet waard.

Maar in de IT-branche zijn kennelijk weinig wijnkenners. Immense hoeveelheden data worden opgeslagen waarvan niemand weet wat de huidige of toekomstige waarde is of zou kunnen zijn. Zonde van het geld natuurlijk. Want echte informatie heeft altijd een doel. Iemand of iets kan of moet er op een gegeven moment iets mee doen. Veel IT-ers houden van goed gescheiden silo’s met data. Dit maakt het overzichtelijk.  Met weinig afstemming met andere silo’s. De gegevens in de eigen silo worden dichtbij de eigen applicatie bewaard en er wordt strikt zeggenschap over gehouden.

Maar omdat data steeds breder beschikbaar gesteld moet worden, is centrale opslag bedacht. En juist op dat moment moet het storage-vakmanschap getoond worden. Hoe ga je die informatie centraal opslaan als data?  En in de juiste vorm beschikbaar houden voor alle huidige, maar ook toekomstige gebruikers?  Want net als wijn, je weet nooit wie na de vele jaren opslag, uiteindelijk de klant zal zijn van je mooi bewaarde Chablis.

Data komt in aanraking met bijna alle IT-componenten om ons heen. Servers, operating systems, netwerken, databases, virtualisatie, replicatie, beveiliging, bescherming etc. De juiste storage-strategie over al die gebieden heen formuleren en vervolgens implementeren, is niet eenvoudig. Zeker niet nu we zelfs delen van onze informatie opslaan in clouds. Onze data is niet alleen uit de silo gekomen, maar wordt nu zelfs buiten de bedrijfsgrenzen bewaard. Daarnaast wordt het door derden opgevraagd voor cloud-toepassingen. Onze kostbare wijn niet meer in de eigen kelder. En minder zicht op wie wat met deze informatie doet of zou kunnen doen. Een hele mentale omwenteling van denken en gevoelens. Want data blijven de kroonjuwelen van het bedrijf. Zonder data staat alles stil. Zonder data geen IT.

Les
Uiteindelijk is data het enige dat de IT-infrastructuur (weer) tot leven kan brengen. Dat is mijn les geweest al die jaren bij EMC: ‘Data is de kern van IT’. Dat brengt alles tot leven en kan het geconditioneerd weer tot rust brengen. Geen OS of VM start immers zonder de beschikbare applicatiedata of files. Daarom spreken we ook over ‘Data’-Center en niet over een servercenter, netwerkcenter of applicationcenter. En . . . u blijft altijd verantwoordelijk voor uw eigen data, waar en aan wie u het beheer ook uitbesteed. Daar komt waarschijnlijk onze fascinatie voor data en informatie vandaan. Data is de spiegel van de ziel van een organisatie. Toon mij uw data en ik zeg wie u bent.

De nieuwe ontwikkelingen rond cloud computing en Big Data maken duidelijk dat data en informatie steeds meer waarde voor de organisatie in zich hebben. We zien sommige bedrijven al verschuiven naar het verzamelen en verhandelen van data en informatie. Nieuwe technieken voor informatie-analyse kunnen steeds meer informatie boven water halen uit grote hoeveelheden data. Hiermee wordt nieuwe waarde gegenereerd.  De cloud helpt ons hierbij. Een ontdekkingstocht door een eindeloze wijnkelder. Met wijnen van alle delen van de wereld, van vele wijngaarden en afkomstig van verschillende wijnhuizen. De data store is een mooie wijnkelder geworden, die elke dag in waarde groeit. Een mooie toekomst voor ons als ‘storage-mensen’. Daar neem ik een goed glas wijn op.
 
Hans Timmerman (CTO bij EMC Nederland)