Redactioneel: De clown van Hulst
06-03-2012
Deel dit artikel:

Redactioneel: De clown van Hulst


Verstandig omgaan met social media, het blijft moeilijk. Door alle aandacht die het gebruik van social media krijgt heb je als journalist wel eens de neiging om te denken dat iedereen ondertussen wel weet wat de implicaties kunnen zijn van ondoordachte uitingen. Zeker bestuurders, van wie een zeker intelligentieniveau mag worden verwacht.

Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst heeft deze week laten zien dat dergelijke gedachten naïef zijn. De burgervader plaatste een grappig bedoelde tweet over een reeks overvallen op Chinese restaurants in Zeeland. Toen hierover commotie ontstond liet hij weten dat dit nu eenmaal zijn stijl is, en bovendien twitterde hij niet als burgemeester.

Deze redenering vat niet alleen alle misvattingen over social media treffend samen, ze laten ook zien dat de man geen idee heeft wat zijn verantwoordelijkheden als burgemeester zijn. Wanneer iemand twittert over zijn werk doet hij dat niet uitsluitend als privépersoon, dat argument is alleen valide wanneer officieel sprake is van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis.

Ernstiger echter dan dit laffe excuus is de formele kant van deze zaak. Als burgemeester is Mulder hoofd van de politie, dus verantwoordelijk voor het bestrijden van de misdaad in zijn gemeente. Hoe weinig serieus hij deze taak neemt, en hoe futiel hij overvallen vindt, laat hij met deze tweet goed zien.

Bovendien is de burgemeester sinds het in werking treden van de Wet Veiligheidsregio's verantwoordelijk voor risico- en crisiscommunicatie in zijn gemeente. Ook dat is een terrein waar hij extreem weinig verstand van blijkt te hebben. Het is voor de inwoners van Hulst te hopen dat er nooit een echte ramp in hun gemeente plaatsvindt, want op serieuze informatievoorziening hoeven ze met deze clown als burgemeester niet te rekenen.
 

Terug naar nieuws overzicht