Redactie - 14 februari 2012

Van pc naar het internet van de dingen


Als we in onze sector over pc’s spreken, begint onze herinnering meestal met het mainframe, dat in de jaren zestig voor het publiek de eerste herkenbare computer was. Afgelopen week woonde ik een lezing bij over de werkelijk eerste computer die men gevonden heeft: het Antikythera Mechanisme. Wanneer het gemaakt is?  Men schat 140 – 80 jaar vóór Christus. Een mechaniek waarmee men perfect uitgebreide astronomische berekeningen kon maken. Gemaakt met raderen en tandwielconstructies, zo nauwkeurig, dat men nog steeds versteld staat van het vakmanschap dat nodig was om dit instrument te vervaardigen. Deze eerste analoge computer werd in 1901 gevonden in een oud, gezonken Grieks schip. Ruim 2000 jaar geleden waren wij dus als mens al in staat mechanismen te maken, vergelijkbaar met een technisch niveau dat we pas in de negentiende eeuw (weer) konden evenaren. Het systeem wist al exact dat we 365,2422 dagen in een jaar hebben. Het zette elke vier jaar de schaal een dag terug, terwijl het systeem van schrikkeldagen pas later – met de Juliaanse kalender van 46 voor Christus – werd ingevoerd.

Hedendaagse computer
Pas in de 19e eeuw werden opnieuw dit soort analoge computers ontwikkeld. Charles Babbage, ontwikkelde de analytische machine, die met ponskaarten kon worden gevoed. Deze wordt over het algemeen als de geboorte van onze hedendaagse computer beschouwd. Pas in 1938 werd door Konrad Zuse de eerste computer gebouwd, die gebruik maakte van het binaire stelsel. Een jaar later kon hij zijn mechanische instrument met elektromechanische componenten  en radiobuizen uitrusten. In augustus 1944 werd op de Harvard Universiteit de eerste ‘programmeerbare’ rekenmachine gedemonstreerd, gebouwd door IBM onderzoeker Howar Aiken. Eigenlijk de eerste echte computer zoals wij deze nog kennen.

Nu, ruim 65 jaar later, is de computer gemeengoed geworden.  In mijn blog het Nieuwe Normaal heb ik hierover al eerder gesproken. Als we kijken naar de ontwikkelingen die nog steeds plaatsvinden op het gebied van groei van processoren, netwerken, data en opslag, dan zijn we wellicht pas halverwege de rit. De processor heeft ons intussen omringd in het dagelijks leven. De prijs is zo laag geworden, dat in elk ‘ding’ een processor kan worden ingebracht die het apparaat intelligentie geeft en de mogelijkheid geeft te communiceren met de buitenwereld.  Het ‘internet van de dingen’ is aangebroken.

Internet van de dingen
Op 18 juni 2009 gaf de Europese Commissie een document uit, genaamd:“Mededeling inzake het internet van de dingen”, afgekort ‘ivd’. Men stelt dat “..Het ivd is nog geen tastbare realiteit, maar een toekomstvisie van een aantal technieken die de komende 5 à 15 jaar in combinatie met elkaar de manier waarop onze samenleving functioneert, ingrijpend zouden kunnen wijzigen. Met ivd ontstaat een netwerk van onderling gekoppelde objecten en producten, van boeken tot auto’s, van elektrische apparatuur tot levensmiddelen...“. Een fantastisch vooruitkijkend document dat het belang van het grensoverschrijdend internet ook benoemd.

In dat zelfde jaar werd onze eigen Neelie Kroes voorgedragen als Commissaris voor het beleid van ICT en Telecom in de Europese Commissie. Hoewel door sommigen wordt gesteld dat dit een ‘klein’ commissariaat is, beseffen zij absoluut niet dat dit tevens het meest belangrijke commissariaat van de EU is. Het commissariaat dat zich bezighoudt met de motor van de 21e eeuw: informatie en digitaal zakendoen. Zonder ICT en internet staat alles stil. Kijk naar de problemen afgelopen weken als het elektronisch betalingsverkeer even stokt. Of je e-mail uitvalt omdat de site gehackt is.

ICT is gebaat bij standaardisatie en regulering. Cloud-ontwikkeling kan alleen maar door standaardisatie van infrastructuren. Daarom is standaardisatie zo belangrijk. Maar standaardisatie moet op hoog niveau politiek gedragen worden. Als belangrijkste Eurocommissaris heeft zij die macht en gelukkig een goede visie met bijbehorende instrumenten. Kijk eens op de website van de ‘Digital Agenda for Europe’ of ‘Digital Europe’, waar overheid en ICT industrie van Europa zich presenteren. Gericht op een digitale Europese markt in 2015, de basis voor nieuwe economische groei en werkgelegenheid. Mooie dingen in deze Kondratieff winter. Daar wordt je bij voorbaat warm van.

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland