Redactie - 27 december 2011

De vrijheid van het bloggen


Het concept bloggen is bijna net zo oud als het internet. Het kwam midden jaren negentig in de mode. Twee jaar geleden, in 2009, werd geschat dat er ongeveer 200 miljoen actieve Engelstalige blogs waren. In 2010 was dit aantal ruim verdubbeld naar 450 miljoen.  Op dit moment wordt het totale wereldwijde aantal bloggers geschat op 1 miljard. Dat zou betekenen  dat 1 op de 7 mensen in de wereld een blog bijhoudt, een ontstellend groot aantal.  Vooral het aantal ‘bedrijfsbloggers’ is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Bedrijven hebben ontdekt dat bloggen een effectieve manier is om interessante producten, ideeën en gedachten met de buitenwereld te delen en interactie te creëren.  Ook bij EMC doen we hieraan mee.

Ik ben zelf in de zomer van 2010 actief begonnen met bloggen. Ik heb mezelf de discipline opgelegd elke week een blogpost te schrijven om mijn passie voor het vak met anderen te delen. Ik schrijf zoal over zaken die ik in mijn dagelijkse EMC-praktijk tegenkom. Het schrijven zelf was niet de grootste uitdaging, maar meer de regelmaat elke week een interessant onderwerp te bedenken om uit te lichten. Gelukkig krijg ik regelmatig positieve reacties op artikelen. Een teken dat de artikelen ook gelezen worden.

Bloggen in de rest van de wereld
Hoe anders is het op andere plaatsen in de wereld? Laatst stond in een krantenartikel dat de intussen ruim 300 miljoen bloggers in China de leiders van dat land flinke hoofdpijn bezorgen. De snelle reactie, de geografische spreiding en de schijnbare vrijheid zorgen voor een kritische massa die ook het bestuur, en vooral zijn daden, aandachtig volgt.

Het Chinese Internet Informatie Bureau stelt dat deze snelle groei van het aantal bloggers in het land een uitdaging zonder precedent is. Men is er nog niet uit of het internet, de blogs en microblogs (Weibo, het Chinese Twitter) juist moet worden aangemoedigd of moet worden teruggedrongen.  Via deze (micro)blogs komt nu informatie uit China beschikbaar, die via officiële kanalen nog nooit is of zou zijn gepubliceerd. Internet en blogs zorgen voor een democratisering die vroeger ondenkbaar was.

Ook de Arabische lente in Noord-Afrika en sommige delen van het Midden Oosten was voor een deel mogelijk door de snelle en open communicatie via internet, Twitter en blogs. De wereld wordt een dorp, is in 2005 al eens beschreven door Thomas Friedman in zijn boek ‘The World is Flat’.  Een boek dat de ogen opende van veel mensen dat door internet de wereld in zijn communicatie een dorp verworden is. Outsourcing naar India, helpdesks in de Baltische landen, support vanuit de Filipijnen, het is in deze eeuw van informatie de normaalste zaak van de wereld. Met de komst van nieuwe IT-functionaliteiten kunnen we tegenwoordig ook applicaties en data makkelijk over de wereld laten zwerven. Virtualisatie stelt ons in staat informatie overal te kunnen creëren, te verwerken, op te slaan, te bestuderen en te verhandelen.

Het boek ‘The World is Flat’ heb ik gekocht toen ik op vakantie was in Thailand. Toen ik de eerste hoofdstukken had gelezen, zag ik in strak vormgegeven internetcafés, tussen de oude straatmarkten in, dat jonge Thai’s met een zichtbaar enthousiasme en inzet achter hun beeldschermen bezig waren. Toen begreep ik pas echt dat de wereld plat geworden was. Of nu een Nederlander, Zweed of Thai een goed idee heeft en dit op internet tot een business weet te ontwikkelen, het maakt niet meer uit. Internet heeft de wereld van nu 100 % plat gemaakt.  Iedereen met de wil, ambitie en beschikbare techniek kan op dit digitale gremium furore maken.

De wereldwijde dialoog
En of het nu zakelijk is of persoonlijke meningen betreft, ook blogs zijn onderdeel geworden van deze tijd. Iedereen die wil, kan zijn mening kwijt. Wereldwijd. Hoe magnifiek of knullig, hoe wijs of revolutionair, hoe stimulerend of opruiend. De eeuw van de informatie is ook de eeuw van de wereldwijde dialoog geworden.  Althans, het biedt de mogelijkheid tot die wereldwijde dialoog.

De weg naar die echte brede dialoog zal nog wel wat tijd kosten en bovendien diverse leiders in landen hoofdpijn bezorgen. Maar één ding weet ik zeker, een weg terug is er niet. De generatie die nu geboren wordt, heeft geen weet meer van de wereld zonder internet. Die zullen vragen: “Opa, vertel eens van vroeger, toen er geen internet en mobiele telefoons waren; hoe leefden jullie toen?”.

Gelukkig herhaalt de geschiedenis zich steeds weer.  Nieuwe generaties volgen elkaar op, met nieuwe inzichten, nieuwe technieken en een nieuw wereldbeeld. Na de babyboomers kwam de generatie X, tussen 1980 en 2000 werd de generatie Y geboren en intussen ziet reeds sinds 2000 de generatie Z het levenslicht. Het is ook leuk te aanschouwen hoe opvolgende generaties ‘hun’ ter beschikking staande techniek verschillend inzetten en toepassen; een idee voor een latere blog.

We zijn in een stroomversnelling gekomen van techniek en wereldbeeld. Het is mooi dat bewust mee te maken, te zien hoe we definitief afscheid namen van de ideeën van de20ste eeuw en hoe de nieuwe 21ste eeuw definitief zijn stempel ging drukken op ons dagelijks leven.

Hans Timmerman, CTO bij EMC Nederland
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024