Column Danny Frietman: De geboorte van een app
16-11-2011
Deel dit artikel:

Column Danny Frietman: De geboorte van een app


Ik schrijf deze column de dag voor mijn dagvoorzitterschap tijdens het BedrijfzoektApp event in Eindhoven. Op een inspirerende plek in Eindhoven, de High-Tech campus, zal in een wervelwind een aantal casussen en organisaties hun specifieke expertise vertellen over Apps. En dat daar behoefte aan is blijkt uit de ongelofelijke aandacht die de media spendeert aan Apps en ik, in mijn 1e kolom bij Executive-People, doe daar door nog een stapje bovenop. Want, is mijn constatering na het bijwonen van een aantal sessies over Apps en menig gesprek met eindgebruikers, zijn wij niet als ICT industrie bezig om iedereen om ons heen gek te maken voor Apps?

Ik zal u een voorbeeld geven. Vanuit mijn rol als adviseur/partner bij KBenP, was ik laatst bij een vrij grote gemeente. Daar waren recent IPads aangeschaft. So far so good. De vraag was allen: wat te gebruiken op deze apparaten? Een App, werd er geschreeuwd, met een wijzende vinger in de lucht die suggereerde dat de kennis wellicht vanuit die hoek moest komen, en om extra daadkracht te voegen aan dit 3-letterig woord. Goed idee, maar wat dan voor App?

En daar gingen we in een brainstorm, over de ‘killer-app’ die we toch echt binnen 4 weken nodig hadden anders zou dit democratisch apparaat wel eens een ICT deuk kunnen oplopen. ‘Voetjes even terug op de grond’ was mijn eerste opmerking en ik stelde de, relatief voor de hand liggende vraag, waarom de iPads in eerste instantie waren aangeschaft? Als test, werd ik meteen gepareerd met een snauwende ondertoon waardoor ik het gevoel kreeg dat ik vooral niet die kant van vragen moest opgaan. Ok, als Test, stelde ik. Maar wat zouden we dan willen testen (bewust in de ‘wij’ vorm gesproken om een moment van samenhorigheid te propageren). Documenten delen was het antwoord en zowaar, daar was het idee van de App geboren.

Dat zou toch mooi zijn, een App die, net als dropbox, documenten met elkaar kan delen maar dan veilig. Moeten we bouwen en koppelen aan ons document management systeem. Prima, goed idee stelde ik (om de flow van positieve app vibraties in de zaal niet meteen dood te slaan). En hoe gaan we deze app beheren? Past deze app in jullie start-ICT architectuur? Wie zou qua governance verantwoordelijk zijn binnen de interne organisaties? En de ipads zijn al uitgerold, welke verwachtingen zijn er gewekt naar de gebruikers? Nou nou, was de reactie na 1 minuut stilte, het lijkt wel een ICT project.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Mobility