’3 vragen aan’ Ron Tolido, Capgemini
04-08-2011

’3 vragen aan’ Ron Tolido, Capgemini


Hans Timmerman (CTO EMC Nederland) zal op regelmatige basis drie vragen stellen aan een bekende of minder bekende figuur uit de IT-branche. Hij bijt het spits af met Ron Tolido (foto), Vice-president en CTO Application Services van Capgemini Europa.

1. Wat is de grootste misvatting over de cloud?

Toch nog steeds dat de cloud meer problemen zou geven rond beveiliging, robuustheid, beschikbaarheid en privacy. Terwijl de schaal van cloud-oplossingen er juist voor zorgt dat er beter en effectiever met zulke thema’s kan worden omgegaan. Als mensen tegenwoordig vragen “maar hoe zit het dan met security en de cloud” geef ik als standaard antwoord “ja, dat is inderdaad wel een extra reden om de cloud te overwegen”.

2. Wat is het verband tussen innovatie en kostenbesparingen?

Het doorvoeren van kostenbesparingen geeft vaak ademruimte in de organisatie, maar ook simplificatie, harmonisatie en standaardisatie. Allemaal kwaliteiten die je nodig hebt om succesvol te kunnen innoveren. Er vallen veel prachtige nieuwe dingen met IT te doen, maar dan moeten we wel eerst de rommel van de verouderde IT-huishouding hebben opgeruimd. Als je daar ook nog eens kosten mee kunt besparen, kan volgens mij niemand tegen zijn. Een ander verhaal is het natuurlijk als de kostenbesparingen op zichzelf staan en het verder ‘business as usual’ is: dat beschouw ik als een gemiste kans.

3. Welke uitspraak zorgt bij u voor kippenvel?

Als je maar lang genoeg in de IT werkzaam bent, haal je je vanzelf in het hoofd dat je allerlei patronen al veel eerder hebt gezien. Voor je het weet, roep je dat bijvoorbeeld dat de cloud ‘oude wijn in nieuwe zakken is’. En dat is een dooddoener voor elke vorm van vernieuwing en een makkelijke manier om je niet meer met innovaties bezig te houden. Als je niet meer de fascinatie voor nieuwe oplossingen en technologieën kunt opbrengen, zelfs als ze je bekend voorkomen, dan zit je misschien wel te lang in het vakgebied. In zulke gevallen zou ik een carrière-wending aanbevelen: begin lekker een antiekwinkel of ga rentenieren.
 
Hans Timmerman (CTO EMC Nederland)
 

Terug naar nieuws overzicht