Column Hugo Leijtens: Cloud City

Column Hugo Leijtens: Cloud City

28-07-2011

Column Hugo Leijtens: Cloud City


In de grootste stad van de wereld ChongQing (36 miljoen geregistreerde mensen) is het gerucht opgedoken dat een special economische zone wordt ingericht door de overheid, genaamd Cloud City. Een zone die uniek is in China. De zone zou speciaal opgericht worden voor buitenlandse bedrijven die zich op cloud technologie richten. De zone zou ook buiten de Chinese Firewall moeten liggen, waardoor er in dit gedeelte vrij internet beschikbaar is. Om die reden wordt het ook alleen maar beschikbaar gemaakt voor buitenlandse bedrijven. Er komen geen mensen te wonen, en alleen kantoor ruimte en datacenters bevatten

Vrij internet. Het zou wat zijn in China.

Echter na wat gespreken met een overheidsfunctionaris lijkt het gerucht toch wat anders in elkaar te zitten dan hier in China naar buiten is gebracht. In plaats dat Cloud City werkelijkheid lijkt te worden, is het eerder gebakken lucht, of durf ik het te zeggen, gebakken wolken.

Het is niet de eerste keer dat iemand met dit idee naar voren is gekomen. Blijkbaar is er een zelfde idee ook al eens geopperd in de stad waar ik woon, Chengdu. Dat is toen niet doorgegaan vanwege een groot probleem dat in onze regio voordoet: het gebrek aan stroom. Het lijkt allemaal als heel normaal om voldoende stroom in een stad te hebben, maar niets is minder waar. In de stad ChongQing is er een enorm stroom tekort. Daarom hebben normale huizen in de zomer bijvoorbeeld maar 4 van de 7 dagen per week stroom. In de winter is het nog erger. Nood generatoren op olie zijn eerder een must dan een luxe. En in die stad willen ze Cloud City gaan aanleggen. De datacenters die daarvoor aangelegd moeten worden zijn stroom slurpers, maar de nieuwe powerplants zijn nog lang niet klaar. Cruciale zaken voordat Cloud City kan neerstrijken vanuit de wolken in de realiteit.

Echter de visie van die overheidsfunctionaris was wel interessant om te horen. Hij zag cloud computing niet zozeer als het aanleggen van datacenters maar als een manier om extreme schaalbaarheid in services te genereren. Hij voorzag in China dat de meeste mensen hun telefoon gaan gebruiken als pc, en dat de pc’s meer worden gebruikt als servers. Als je alle pc’s aan elkaar kunt koppelen heb je eigenlijk al een cloud. Als je daar dan een services laag bovenop legt, heb je hetzelfde effect gecreëerd als dat met data centers te realiseren is. Echter dan zonder de hoeveelheid stroom van de datacenters. Een soort “community cloud”. Een interessante gedachte, en in China ook nog te realiseren.

In China kan de overheid namelijk gewoon bepalen dat het volk een gedeelte van hun computing power moet inleveren voor het grotere belang van de samenleving. De pc wordt de nieuwe server en het Chinese internet wordt omgebouwd naar cloud. Opeens wordt elke stad “Cloud City”.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud