Redactie - 13 juli 2011

Weg met de CIO

ICT budgetten en ICT projecten mogen zich in de nodige belangstelling verheugen. Zeker als het gaat om het overschrijden van budgetten en het mislukken van projecten in de overheid. Als structurele oplossing wordt een CIO aangesteld die randvoorwaarden creƫert om dit voorkomen. Mijn waarneming dat die CIO krachtdadig van start gaat met diverse ICT gerichte acties. Datacenters consolideren, afspraken met leveranciers over licenties, aanbestedingen voor nieuwe vormen van ICT-dienstverlening. Relevante acties die veel geld opleveren. Maar zijn dit nou CIO acties?

Van de CIO wordt een verbindende rol tussen informatievoorziening en bedrijfsvoering verwacht. Daarbij is informatievoorziening een ruimer begrip dan ICT. ICT is het middel dat het beschikbaar maken van de informatievoorziening ondersteunt. Informatievoorziening is voor veel organisaties een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering. Dan is het wel vreemd om dit buiten de verantwoordelijkheid van de betreffende managers en bestuurders plaatsen. Juist door de verantwoordelijkheid apart te beleggen geef je managers de ruimte om zich er niet verantwoordelijk voor te voelen. En als afgeleide krijg je dan dat de ICT projecten die gestart worden om in een informatievoorzieningbehoefte te voorzien niet door de organisatie gedragen worden. Want, zo is de redenering, daar heb je toch die CIO voor? Maar dat kun je toch helemaal niet van een CIO verwachten Met deze insteek wordt de CIO een bliksemafleider voor het niet willen nemen van verantwoordelijkheid door lijnmanagers en bestuurders. In dit soort situaties is hij hooguit iemand die aan de zijlijn kan staan en kan adviseren.

Wil een organisatie succesvol zijn met de invulling van haar informatievoorziening en niet nat gaan op ICT projecten en ICT budgetten, dan moeten bestuurders en managers daar zelf hun verantwoordelijkheid in nemen. Als ze vervolgens de ICT component bij een ICT directeur of een externe leverancier willen beleggen, prima. Maak van informatievoorziening een business issue en zorg dat je zelf aan het stuur zit.

Klaas Brongers, Voorzitter Ngi

www.ngi.nl