Redactie - 07 juli 2011

Het nieuwe werken in China


Het Nieuwe Werken is in Nederland bijna gangbaar geworden. De voordelen zijn bekend: een hogere productiviteit en lagere operationele bedrijfskosten. Daarnaast zorgt het nieuwe werken ook voor beter gemotiveerd personeel. Nu is het natuurlijk al een hele klus de hiervoor benodigdeveranderingen binnen een Nederlands bedrijf door te voeren. Maar hoe werkt dat nou in het buitenland, bijvoorbeeld China?

Mijn bedrijf Nexocial staat in Chengdu, de Chinese Silicon Valley, en ontwikkelt software voor sociale, mobiele en cloud-toepassingen voor grote en middelgrote organisaties. Ik kom bij Microsoft vandaan en het leek mij een goed idee om mijn ervaringen die ik daar met het nieuwe werken heb opgedaan mee te nemen naar China. Mijn doel: als eerste bedrijf in China het nieuwe werken in voeren.

Ondernemen in China heeft bijzondere dimensies: er heerst nog echt de werkcultuur die we vijftig jaar geleden in Nederland gewend waren. ‘Command & Control’ is hier wat de klok slaat, en transparantie is ver te zoeken. Maar goed, als je niets probeert, gebeurt er ook niets. Als softwarebedrijf zijn we uitermate geschikt om het nieuwe werken in te voeren, het enige dat wij nodig hebben is een computer, stroom en internet. Daarom zijn we vol goede moed - en misschien wel overmoed - aan de slag gegaan om de benodigde cultuurverandering in China door te voeren.

We zijn begonnen met uit te leggen waarom die verandering nu zo belangrijk is. Dat betekent automatisch: transparantie. Zo geven we iedereen inzicht in de bedrijfsresultaten en houden we regelmatig strategiesessies met al onze werknemers. Verder besteden we veel aandacht aan het ontwikkelen van creativiteit en stimuleren we het geven van feedback. Dat was niet eenvoudig, want in China is het heel normaal om alles aan te nemen wat de baas zegt. Die heeft namelijk altijd gelijk. Dit doen we nu een paar jaar, en met succes. We hebben het nu voor elkaar dat mensen - van managers tot en met de IT-professionals - ook daadwerkelijk feedback geven. Dat lijkt allemaal heel normaal in Nederland (iedereen in Nederland is een CEO), maar elders in de wereldligt dat echt wel anders.

Onze aanpak:

  • ‘See the change’ – eerst eens goed kijken hoe enkele anderen, waaronder ikzelf, het nieuwe werken in de praktijk brengen. Dat alleen is al een cultuurschok in China. Een CEO die gewoon op de werkvloer werkt en geen eigen kantoor heeft is al heel apart. Geen autoriteit in een ivoren toren? Wie is dan de baas? Het antwoord: jij bent zelf de baas. In ieder geval over het werk dat je geacht wordt te doen.
  • ‘Be the change’ – ga het nu zelf doen. De mensen krijgen de beschikking over de middelen om altijd en overal te kunnen werken.We sturen niet meer op aanwezigheid maar op resultaat. Met onze eigen sociale business platform weConnect kunnen mensen virtueel werken en managers worden automatisch op de hoogte gehouden van de voortgang. Contact via instant messaging en virtueel vergaderen zijn dus aan de orde van de dag.
  • ‘Lead the change’ – de mensen moeten elkaar begeleiden om nog productiever te zijn en nog beter in deze bedrijfscultuur te kunnen opereren. Nieuwe medewerkers worden opgevangen door de mensen die er al langer zitten en worden gestimuleerd om initiatief te tonen, virtueel te werken en de verantwoordelijkheid voor hun eigen werk te nemen.

Het resultaat mag er zijn: er is nog geen enkele Chinese werknemer (vrijwillig) weggegaan bij Nexocial!En dat is zeer apart in China, waar mensen al vanwege een kleine salarisverhoging naar een ander bedrijf overstappen. Verder zijn er in 2,5 jaar tijd in totaal slechts 10 ziektedagen opgenomen (met een organisatie van 17 man) en kunnen we onze operationele kosten laag houden.

Bij Nexocial werken mensen niet in eerste instantie voor het geld, maar vooral omdat ze hier kansen krijgen die ze nergens anders in Chengdu krijgen. Zij kunnen bij ons werken zoals zij dat graag willen enmet de meest geavanceerde technologie. In plaats van dat ik mijn werknemers moet motiveren, moet ik ze nu eerder afremmen en zorgen dat ze ook vooreen goede balans tussen werk en privé zorgen. Ze zijn vrijwel altijd aan de slag, ook in het weekend, vanuit huis of kantoor. Het is voor hen bijna een droom die werkelijkheid wordt. De vrijheid en de verantwoordelijkheid die zij krijgen én nemen is in China ongekend. And they love it!
 
Hugo Leijtens