Het kan wel
22-03-2011
Deel dit artikel:

Het kan wel

Enige jaren geleden gold de Nederlandse overheid als voorbeeld voor de manier waarop ICT effectief kon worden ingezet. Zo won de Belastingdienst in 2006 een ICT Award, en waren diverse websites een lichtend voorbeeld van de manier waarop dienstverlening aan klanten dan wel burgers kan worden georganiseerd. Maar die tijd is voorbij. Een lange reeks mislukte ICT-projecten hebben dat beeld radicaal onderuit gehaald. Met name in het oog springende mislukkingen als de OV-chipkaart, P-Direkt, de politie-automatisering en in het algemeen de te vaak voorkomende budgetoverschrijdingen roepen een beeld op van vergaande incompetentie. Het recente WRR-rapport over een onbeheersbare kluwen gekoppelde databases heeft het imago van de overheid en de ICT-branche ook niet geholpen.

In het bedrijfsleven is de situatie omgekeerd. Waar enkele jaren geleden verhalen over grote mislukte ICT-projecten schering en inslag waren, is het beeld van ICT in het bedrijfsleven flink veranderd. De belangrijkste reden daarvoor is de sterk veranderende rol van ICT. In vrijwel iedere organisatie is ICT strategisch, en kunnen de dagelijkse werkzaamheden niet meer plaatsvinden zonder toegang tot die strategische data. Ook in branches waar uitvoerende werkzaamheden core business zijn, zoals de bouw, is uitwisseling van gegevens onderling, met klanten en leveranciers essentieel voor het uitvoeren van de werkzaamheden.

ICT staat dus overal op de agenda van de directie. Iedere grote organisatie heeft een CIO, en de IT Manager in middelgrote en kleine organisaties heeft niet alleen een zware technische verantwoordelijkheid, maar moet ook in staat zijn die techniek in te passen in de bedrijfsstrategie. En andersom is ICT voor iedere executive een van de standaard-variabelen die in een strategische beslissing moeten worden meegewogen.

Dit vraagt bij managers om inzicht in de strategische mogelijkheden van ICT voor de business. Executive People biedt dat inzicht, in de vorm van inspirerende case studies, interviews met opinion makers, heldere nieuwsvoorziening en inzicht in trends. Voor executives in bedrijven, maar ook bij overheid en semi-overheid, want ondanks de eerder genoemde negatieve beeldvorming is ICT ook daar strategisch, en zijn er veel mensen met enthousiasme bezig om de Nederlandse overheid efficiënter te laten functioneren. Het kan wel, en wij zullen zowel bedrijven als overheid nieuws en succesvolle voorbeelden presenteren van geslaagde projecten. Want zonder ICT staat alles stil.

Terug naar nieuws overzicht