Redactie - 24 september 2013

Proact: “De markt voor kritische infrastructuren groeit”


IT wordt steeds essentiëler voor de continuïteit van organisaties. Daardoor groeit de vraag naar organisaties die zich specialiseren in het inrichten en hosten van kritische infrastructuren. Proact is zo’n IT-dienstverlener. We spraken met Sander Dekker, Commercieel Directeur Benelux van Proact, over de strategie van zijn organisatie, zijn visie op de bedrijfskritische IT en het belang van WAN-acceleratie.
 

In de Benelux bestaat Proact sinds 2008, maar internationaal bestaat de organisatie al vanaf 1994, met filialen in dertien Europese landen. De huidige jaaromzet bedraagt circa 35 miljoen en in de Benelux heeft Proact rond de 90 medewerkers in dienst. “Wij zijn gespecialiseerd in kritische  infrastructuren,” vertelt Dekker. “Wij hebben een complete cloud-propositie voor de enterprise. Omgevingen kunnen zowel bij de klant, bij ons in het datacenter of in een hybride vorm worden gehost. Op het moment draait er zo’n 30 petabyte in onze enterprise-cloud, allemaal van organisaties als banken, ziekenhuizen, industrieën en grote hosting-providers, die direct afhankelijk zijn van de IT voor hun business.”
 
Transitie naar de cloud
Zeker voor het type organisaties dat Proact bedient is de overgang naar de cloud geen sinecure,  ongeacht het een private of enterprise cloud is. De reden is eenvoudig: downtime tijdens de migratie is geen optie voor bedrijfskritische systemen. “Wij brengen klanten altijd in een aantal stappen naar de cloud,” zegt Dekker “Wij hebben veel ervaring met dit soort bedrijven, waardoor we erg goed zijn in die transitie. Het merendeel van onze organisatie bestaat uit technici en we hebben zo’n 450 consultants in huis. Vanuit die kennis kunnen we de bestaande omgeving van klanten in zeer korte tijd in beheer nemen en volledige support leveren. Vervolgens brengen we eerst minder kritische delen naar de cloud, zoals back-up. De rest volgt dan in fasen. Maar het kan, zelfs met verschillende locaties, omgevingen of legacy-infrastructuren.”

Private vs. enterpise cloud

Meer dan de helft van de cloud-omgevingen die Proact in beheer heeft zijn private. De andere helft bestaat uit shared en hybride clouds. Volgens Dekker is de belangrijkste reden dat veel enterprise-klanten voor een private cloud kiezen omdat zij uiterst hoge security-eisen stellen aan de privacy van hun gegevens. Dekker: “In principe zijn shared omgevingen net zo veilig private-clouds door de data in een afgezonderde cage en op dedicated hardware te bouwen. Wij bieden dezelfde dienstverlening, onafhankelijk van locatie, maar als de klant zijn data on-premise wil opslaan, dan doen we dat.” 

3.0-infrastructuren

Bedrijven worden steeds afhankelijker van hun IT. Volgens Dekker is het voor deze organisaties onacceptabel als bedrijfsprocessen worden vertraagd door onderbrekingen of beperkingen. Dekker: "Bij moderne Web 3.0-organisaties is dat geen probleem meer. Zij hebben hun infrastructuur zo ingericht dat het opschalen van IT als de behoefte er is, mogelijk is. 2.0-bedrijven kunnen nog stappen maken, maar 1.0-organisaties worden vaak belemmerd door legacy. Toch kunnen we ook die door innovatie en kennis versneld naar een 3.0-infrastructuur brengen."

Is er een geheim ingrediënt in het productassortiment van Proact? Volgens Dekker is het vooral de combinatie en werkwijze van Proact, maar hij noemt Riverbed als belangrijke component in het geheel. "Wij werken al meer dan zeven jaar met Riverbed," zegt Dekker. “Bij het type infrastructuren dat we bouwen heb je innovatieve producten nodig. Zowel in een gecentraliseerde als gedecentraliseerde internationale omgevingen met verschillende IT-locaties is WAN-acceleratie essentieel om de gebruikerservaring op peil te houden. Door Riverbed kunnen wij die propositie aanbieden, en onze distributeur Zycko is bovendien een belangrijke gesprekspartner bij het implementeren van deze producten. Daarnaast is het hele gamma van Riverbed ook een belangrijk onderdeel van onze eigen cloud-infrastructuur op circa 50 kantoren in alle 13 landen waar we actief zijn." 

Partner in het kanaal

Net als voor de klanten van Proact geldt dat de organisatie zelf voorop moet lopen op het gebied van innovatie. Dekker zegt daarvoor intensief samen te werken met distributeur en kennispartner Zycko: "Wij hebben een lange internationale historie met Zycko. Net als wij speuren zij de markt af naar de beste innovaties, waardoor we eigenlijk bij hen op de menukaart kunnen kijken. Door de wereldwijde organisaties waar wij voor werken is het van groot belang om een partner te hebben met dat zelfde profiel. Met Zycko als gesprekspartner kunnen wij veel sneller internationale afspraken maken."

Volgens Dekker is het in zijn business van groot belang om een goede partner te hebben met de juiste contacten en kennis om snel te kunnen schakelen in IT-trajecten. Dekker: "Uiteindelijk gaat het in onze business om mensen, hun kennis, de flexibele samenwerking en 'agility'. Dat zien wij sterk terug in Zycko. Met hun CEO, Dirk Olivier, aan het roer is hebben we er veel vertrouwen in dat we samen een mooie toekomst tegemoet gaan in de Benelux." 

Survival of the fittest

Door de sterke toename in het gebruik van cloud-diensten in de Enterprise, lijkt het aannemelijk dat de vraag naar WAN-acceleratieproducten toeneemt. Dekker ziet industrieën die halffabricaten maken als een grote groeimarkt . "Wij hebben klanten met filialen in Azië en Brazilië die heel sterk aan het groeien zijn. Dat zijn grote internationale spelers waar onze propositie fantastisch op aansluit."

De meerwaarde voor deze organisaties is volgens Dekker groot doordat de gebruikerservaring op niveau blijft en het in principe niet uitmaakt waar data of applicaties zijn opgeslagen. Dekker: "Onze tagline is 'delivering business agility'. Bedrijven moeten snel kunnen veranderen, ongeacht de locatie van hun IT. Riverbed past naadloos in dat plaatje. Maar als je kijkt naar de nieuwe wereld van apps en e-commerce, dan staan we echt nog aan de vooravond van wat er staat te gebeuren. Die transitie gaat zo hard, dat bedrijven het gaan verliezen die daar niet in meegaan. Het 'survival of the fittest'-principe van Darwin stelt dat niet per se de sterkste overleefd, maar degene die zich het best kan aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ik denk dat over vijf jaar de helft van de top 100 bedrijven van Nederland niet meer bestaan in dezelfde vorm. Er is een enorme transitie gaande. Organisaties die zich niet kunnen aanpassen aan de marktomstandigheden gaan het gewoon niet redden." 

Outsourcing-valkuil

Het verhaal van Dekker lijkt een betoog voor totale outsourcing van IT, maar het tegendeel is waar. "Daar geloven wij niet in," zegt Dekker. "Veel grote bedrijven komen daar van terug. Vaak blijkt dat de ROI die ze voorgeschoteld hebben gekregen na vijf jaar eigenlijk totaal niet klopt. Het kost meer en ze komen allerlei nieuwe problemen tegen.”

Dekker benadrukt de menselijke factor in de IT: "IT en bedrijfsprocessen groeien steeds meer naar elkaar toe. En wie heeft er meer kennis van je business dan jijzelf? Bij outsourcing moeten de partijen eerst een lange periode aan elkaar wennen, waarna vaak blijkt dat de wereld zoveel is veranderd dat alweer met een legacy-omgeving zit."

Proact kiest daarom voor een selective outsourcing-model. "Wij zorgen primair voor het bouwen en ondersteunen van de infrastructuur. Daarnaast fungeren wij als SLA-partner die de rest van het ecosysteem selecteert en dat geheel coördineert. Dat is heel anders dan paar jaar geleden gangbaar was. Zo houd je de kennis van de applicaties en business in eigen huis, maar de regie blijft bij jou."