Redactie - 28 februari 2014

DHPA aanwezig op het Wereldcafé Informatieveiligheid


De Taskforce BID organiseert op vrijdagochtend 7 februari jl. met haar samenwerkingspartners het Wereldcafé Informatieveiligheid.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid benadrukte in 2013 de noodzaak tot versterking van bewustzijn van informatieveiligheid en gerelateerde risico’s . Naar aanleiding hiervan heeft minister Plasterk het initiatief genomen tot de inrichting van een Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening. Die Taskforce bouwt voort op de initiatieven vanuit samenwerking met koepelorganisaties van de overheidslagen. Betrokken koepelorganisaties zijn de Unie van Waterschappen, IPO, Manifestgroep, VNG en ICCIO. Bovendien wordt nauw samengewerkt met betrokken organisaties op informatieveiligheidsvlak, zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP), de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten, het Waterschapshuis en Logius.

Verplichte zelfregulering
Doel van de Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening is om uiteindelijk te komen tot verplichtende zelfregulering per overheidslaag als het gaat om informatieveiligheid. Dit uiteraard in nauwe samenwerking met de koepelorganisaties, met betrokken organisaties op informatieveiligheidsvlak én natuurlijk met alle organisaties binnen de betreffende overheidslaag.

Het wereldcafé informatieveiligheid was een bijeenkomst voor bestuurders en topmanagers uit de publieke én private hoek. Het doel: gezamenlijk een eerste concrete verdiepende stap zetten richting een Actie-Agenda Informatieveiligheid. Uit het bedrijfsleven waren 2 partijen genodigd: Nederland ICT (names het IT bedrijfsleven) Nederland en de DHPA (namens de sector digitale infrastructuur in Nederland). In een open sfeer werd gedebatteerd en gebrainstormd over de aanpak van verbetering van informatieveiligheid bij de overheid.

Samenvatting
Binnenkort delen wij een samenvatting van de gezamenlijke bijdrage en een voorstel voor de Actie-Agenda.

WH