Redactie - 02 augustus 2014

EMC: ‘Markt serviceproviders verandert razendsnel’

 

EMC ziet de markt razendsnel veranderen. Inspelen op de behoeftes van de markt is voor serviceproviders dan ook van groot belang om relevant te blijven. EMC werkt proactief samen met serviceproviders om oplossingen perfect te laten aansluiten op de behoeftes van de markt. De DHPA is dan ook voor EMC een belangrijk platform om in contact te komen met zowel cloud-gebruikers als -leveranciers en helpt het bedrijf deze samenwerking aan te gaan.

"Consumenten willen steeds sneller steeds meer. Je hebt een aantal krachten in zowel de consumenten- als businessmarkt. Eén daarvan is mobiel. Je ziet dat iedereen continu online wil zijn. 'Big data' en de cloud in zijn algemeenheid zijn natuurlijk ook grote thema's. We zien dat door deze krachten de eisen vanuit de markt steeds zwaarder worden. Gebruikers stellen hogere eisen aan flexibiliteit, kosten en functionaliteit. Bedrijven worden dus steeds meer gedwongen om vernieuwende modellen te verzinnen voor de manier waarop zij zaken doen en de inhoud die zij leveren," legt Rens Koopman, District Manager voor Service Providers bij EMC uit”

Functionaliteit tegen functionaliteit

"Serviceproviders, cloud-partijen en outsourcers spelen een belangrijke rol in de wijze waarop bedrijven willen omgaan met het aanleveren van producten aan klanten. Hotels zijn hiervan een goed voorbeeld. Vroeger waren hotelbezoekers simpelweg klant bij een hotel. Tegenwoordig kunnen zij echter ook terecht bij bijvoorbeeld websites die alternatieven bieden. De strijd is dan ook niet langer product tegen product, maar functionaliteit tegen functionaliteit en alternatief tegenover alternatief. Deze alternatieven zijn eenvoudig beschikbaar, aangezien iedereen alles kan opzoeken. Dit zorgt ervoor dat bedrijven zeer flexibel moeten zijn en snel moeten kunnen schakelen.".

"Bedrijven kunnen echter niet langer alles zelf doen. Hier komt de ontwikkeling van de cloud dan ook vandaan. Steeds meer functionaliteit, capaciteit en performance wordt in de cloud gezet, wat organisaties ontlast. Vroeger kozen bedrijven tussen het zelf hosten van een oplossing of het outsourcen hiervan. Tegenwoordig zie je dat applicaties, workflows en acties steeds vaker door bedrijven tijdelijk of permanent in de cloud worden gezet, waarbij een hybride model wordt gehanteerd. Een dergelijk hybride model stelt bedrijven in staat de cloud te combineren met hosten in eigen beheer," aldus de District Manager voor Service Providers.

Diensten snel leveren

"Door deze ontwikkeling wordt het voor serviceproviders en outsourcers steeds belangrijker te zorgen dat zij snel een dienst kunnen leveren. Wij ondersteunen serviceproviders hierbij en richten ons op twee dingen. Wij proberen serviceproviders door onze producten en diensten in staat te stellen diensten efficiënt en kosteneffectief te leveren. Dit is echter iets waar alle spelers op de markt naar kijken. Wat wij specifiek anders doen, is dat wij proactief met de serviceprovider nadenken over de behoeftes van de markt. Onze salesorganisatie is dan ook specifiek ingericht voor de samenwerking met oursourcers en serviceproviders. Wij zien serviceproviders niet zo zeer als klant, maar juist als partner."

"Bij veel van onze concurrenten kan je ook terecht voor outsourcing of cloud-omgevingen. Ook wij hebben de mogelijkheid gehad deze opties aan klanten te bieden. EMC heeft echter besloten dit niet te doen en juist de samenwerking aan te gaan met serviceproviders bij de ontwikkeling van diensten. Wij onderscheiden ons door samen met serviceproviders oplossingen te ontwikkelen voor de markt. Voorbeelden zijn Backup as a Service, 'Archivering as a Service' en 'Uitwijk as a Service'. Steeds meer bedrijven brengen bijvoorbeeld hun data onder in een eigen datacenter, maar brengen de uitwijklocatie onder in de cloud," licht Koopman toe.

Data Analytics as a Service

"Je ziet ook allerlei nieuwe diensten ontstaan. Big data is bijvoorbeeld op dit moment een hot item. We zijn momenteel bezig met een aantal partners om Data Analytics as a Service op te zetten. EMC is samen met VMware in het bezit van Pivotal, dat een belangrijke pilaar vormt binnen onze federatie. Capgemini kondigde onlangs aan honderden mensen specifiek rond dit platform voor data-analytics te gaan opleiden. Je ziet dus dat ook grote oursourcers hierin investeren, aangezien iedereen op zoek is naar manieren om meer waarde te kunnen leveren aan klanten. Dit is dan ook wat wij heel proactief met serviceproviders doen".

"Wereldwijd en lokaal in Nederland hebben wij het doel samen te werken met oursourcers en serviceproviders. Veel bedrijven in Nederland willen dicht bij huis blijven op het moment dat zij data in de cloud zetten. In Amerika heb je bijvoorbeeld de Patriot Act. Bedrijven krijgen door deze wet het gevoel dat partijen die een datacenter in de Verenigde Staten hebben, minder gesloten kunnen zijn dan gewenst. Veel Nederlandse bedrijven willen dataopslag daarom graag dicht bij huis houden. Hier spelen wij op in, en werken samen met bijvoorbeeld ReasonNet en Open Line," zegt de District Manager voor Service Providers van EMC.

'DHPA is een belangrijk platform'

"De DHPA is voor ons een belangrijk platform in Nederland. Deze stichtingzorgt voor uitwisseling tussen gebruikers die cloud-leveranciers zoeken en cloud-partijen die samen nadenken hoe in te spelen op de marktbehoeftes. De DHPA is voor ons dan ook een belangrijk platform. Wij vinden daarom dat wij aanwezig horen te zijn op de Techday. Het evenement is daarnaast een ideale gelegenheid om de laatste producten en ontwikkelingen te laten zien aan onze doelgroep, aangezien deze massaal op de dag aanwezig is".

"In de ontwikkeling van datacenters in de komende paar jaar staat 'software defined' naar ons idee centraal. Denk hierbij aan software defined datacenter, software defined management, software defined storage en alles wat daarbij komt kijken. Het gaat de komende jaren dan ook veel meer over homogeen beheer, goedkoop beheer, snel beschikbaar kunnen stellen van opslagecapaciteit. Wij denken dat dit een heel belangrijke rol gaat spelen. Op het moment dat je deze softwarelaag goed geregeld hebt, kan je de service vanuit het datacenter veel flexibeler gebruiken om de business goed te ondersteunen," aldus Koopman.

WH