Razendsnelle big data analyse in praktijk brengen
10-05-2014

Razendsnelle big data analyse in praktijk brengen


Wat hebben Facebook, Barack Obama en Het Nederlandse Spil Games gemeen? Ze gebruiken alle drie HP Vertica voor analyses van big data. Volgens Raymond Huner, Country Manager HP Software Benelux, zien steeds meer organisaties de voordelen om hun gestructureerde en ongestructureerde data snel te analyseren.

De HP Vertica Analytics Software is gebaseerd op een kolom-georiënteerde businessintelligence-database. Hiermee kunnen real-time grote hoeveelheden data worden geanalyseerd in fysieke, virtuele en cloud-omgevingen, aldus Huner: “Deze HP Vertica oplossing past op een memory-stick. Dat is bizar, onze klanten, zoals banken, zeggen tegen ons: ‘laat maar zien’. Inmiddels zetten steeds meer organisaties HP Vertica in voor analytics. Zo runt CIO Tim Campos van Facebook zijn data-analyses op het HP Vertica, onderdeel van HP’s HAVEn-platform.”

Met dank aan George Clooney
De Amerikaanse president Barack Obama won de verkiezingen van 2012 mede door gebruik te maken van analytics, aldus Huner. “Obama had in 2012 te maken met een nek-aan-nek race. Hij wilde met een speciale campagne de doorslaggevende winst pakken. Voor de Obama-campagne werkte een honderd man sterke staf van analisten. Om een voorsprong te krijgen op de concurrentie verwerkten zij tientallen terabyte data met een combinatie van de HP Vertica MPP (massively parallel processing) analytische database. Er werden door het team analyses op potentiele kiezers gedaan. Daaruit bleek dat veel vrouwen tussen de dertig en veertig jaar thuis bleven tijdens de verkiezingsdag. Er zijn toen analyses gedaan naar wat die vrouwen echt mooi vonden: dat was George Clooney. Obama schakelde de hulp van Clooney in die vrouwen opriep om te stemmen en heeft mede daardoor de verkiezingen gewonnen.“

Huner geeft aan dat HP Vertica in combinatie met HP Autonomy ook hielp bij het opsporen van de plegers van de aanslag tijdens de Boston Marathon in 2013. “De politie kon uit analyses van videobeelden met HP Vertica- en HP Autonomy-software zien welke mensen afwijkend gedrag tijdens de marathon vertoonden, en vonden hierdoor snel de verdachten die de daders bleken te zijn.”
Het Nederlandse Spil Games gebruikt de HP Vertica Analytics Software voor een continue verbetering van de online game-ervaring van miljoenen gebruikers wereldwijd. “HP Vertica-software stelt Spil Games in staat om 'intelligence' en winst te halen uit big data door real-time analyse van informatie”, aldus Raymond Huner. "Mede daarom kan het bedrijf snel en nauwkeurig beslissingen nemen op basis van de laatste informatie, hetgeen leidt tot een competitief voordeel. HP Vertica levert de informatie waarmee Spil Games snel en makkelijk gebruikspatronen kan analyseren om steeds weer verbeteringen aan te brengen in het aanbod."

HAVEn
HP Vertica is onderdeel van het HP HAVEn platform. Daaronder vallen naast HP Vertica ook Hadoop, HP Autonomy, Enterprise-beveiliging en en apps-oplossingen die kunnen worden ingezet voor big-data doeleinden, in combinatie met HP-hardware en -services. Huner: “Het HP HAVEn Big Data-platform wordt door steeds meer partners verkocht en ondersteund. Vaak bouwen ze apps op het HP HAVEn-platform. Meer dan 120 internationale systeemintegratoren zijn aan de slag met het HAVEn-platform. Dat zijn onder andere Accenture Analytics, Deloitte Consulting LLP, Capgemini, Tata Consultancy Services, Avnet, Deloitte, PwC en Wipro.” Floris van den Dool, executive director technology consulting bij Accenture EMEA, zegt dat HP HAVEn ideaal is om bronnen te verzamelen over gedrag van (online) gebruikers. "We zien goede resultaten na correlatie."
 
Door: Witold Kepinski
 
 

Terug naar nieuws overzicht