Redactie - 26 april 2014

Financiele administratie gaat naar de cloud


Volgens Øystein Moan, CEO van het Noorse Visma Software, verplaatsen steeds meer bedrijven en overheden hun financiële administratie, salarisverwerking en HR-software naar de cloud. “Ze kunnen daarmee kosten besparen en hebben altijd beschikking over de modernste software. Visma biedt met Visma.net een breed palet aan cloudsoftware voor onder andere salarisadministratie, customer relationship management (crm) en enterprise resource planning (erp). Hierdoor hebben CFO’s vanaf elk device toegang tot actuele gegevens, rapportages en accorderingsverzoeken.”

Visma is één van de grootste leveranciers van zakelijke cloudsoftware en -diensten in Noord-Europa. Bekende klanten in Nederland zijn Formido, Wehkamp, Xenos, Paradiso, SER, Zorggroep Pantein, ABAB Accountants en KLM Catering. Visma, dat grotendeels in handen is van de Amerikaanse durfkapitalist Kohlberg Kravis & Roberts (KKR), zet al meer dan vijftien jaar de toon op het gebied van bedrijfsoplossingen, aldus Moan. “Visma groeit doordat overheden en bedrijven graag onze oplossingen in de cloud gebruiken. We leveren software en diensten die de CFO helpen zijn werk zo effectief en efficiënt mogelijk te maken en daardoor bijdragen aan het verbeteren van de resultaten. Visma biedt daarvoor oplossingen op het gebied van human resource (hr), e-commerce, crm, erp, procurement-diensten en financiële administratie.”

Slimmer werken
Visma is in Nederland sterk gegroeid. Het Noorse bedrijf nam de afgelopen jaren een aantal bedrijven over zoals AccountView (erp en financiële software), DBS (e-hrm en salarisoplossingen) en Mamut (boekhoudsoftware). “Deze bedrijven vallen nu onder één Visma-merk”, vervolgt Moan. “Visma biedt effectieve oplossingen voor financieel management. Met het Visma.net-cloudplatform bieden we financiële accountingsoftware en diensten aan het mkb, het middensegment en grote klanten. Dit platform breiden we uit met verschillende processen, zoals logistiek, projectmanagement en elektronisch factureren oftwel eInvoicing. Dankzij Visma.net kunnen organisaties slimmer werken en de concurrentie voor blijven.”

Elektronisch factureren
“Visma innoveert zijn cloudsoftware permanent en daarbij staat gebruiksvriendelijkheid centraal. Gebruikers kunnen snel aan de slag met onze toegankelijke software die op Java en .Net is gebaseerd. Visma heeft duizend professionele softwareontwikkelaars in dienst die in de Scandinavische landen en Nederland werken, en daarbuiten ook in Litouwen, Roemenië en Ierland. Naast een constante organische groei neemt Visma ook geregeld bedrijven over, onlangs bijvoorbeeld op het gebied van eInvoicing,” vervolgt Moan. “De factuur- en betalingsmarkt wordt geheel elektronisch, waardoor steeds minder papier wordt gebruikt. Deze ontwikkeling wordt mede gestimuleerd door overheden. Zo accepteert de Noorse overheid betalingen en andere afwikkelingen alleen nog maar elektronisch. We zien deze ontwikkeling ook plaatsvinden in de Benelux. Universal Business Language (UBL-) is hier de standaard voor facturatie aan de Nederlandse overheid. In Finland en Zweden is Visma als ‘eInvoicing hub’ al de grootste landelijke verwerker van elektronische facturen. In Noorwegen groeit dit ook hard en dit jaar introduceren we de AutoInvoice-oplossing ook in Nederland.”

Van 40 euro naar 1 euro per factuur
Doordat Europese bedrijven hun betalingen willen vereenvoudigen verwacht de CEO van Visma de komende jaren een transformatie van papieren naar elektronische facturen. “In 2004 is Visma reeds gestart met het aanbieden van betalingsapplicaties die papieren facturen en loonstroken vervangen. Anno 2014 wordt inmiddels meer dan 25 procent van de betalingen in de Scandinavische regio elektronisch gedaan op het Visma.net-platform. Visma heeft als doel zakelijke betalingen tussen organisaties geheel elektronisch te maken, onder andere met onze 'data capture'- en workflow-software. Dat bespaart organisaties een hoop geld. De kosten van een papieren factuur zijn gemiddeld 30 tot 40 euro, die van een elektronische factuur gemiddeld 1 euro. Ik verwacht dat de komende jaren steeds meer zaken en processen elektronisch worden afgehandeld, zoals orders, catalogi, prijslijsten en transportdocumenten. Deze ontwikkeling heeft veel impact op de business van bijvoorbeeld postbedrijven, die nu veel papieren facturen verzenden en bezorgen. Die verzendingen zullen afnemen.”

1 miljard euro
“Visma biedt zijn Visma.net cloudsoftware aan vanuit datacenters in Noorwegen,” aldus Øystein Moan. “Deze datacenters met hoge beschikbaarheid werken op waterkracht die afkomstig is uit de rivieren in het oosten van het land. Noorwegen is een prima land voor datacenters, omdat het er vrijwel het hele jaar koel is. Daarnaast zijn de elektriciteitskosten laag en is de energie groen, omdat alles hydro-elektrisch is. Noorwegen is verder een politiek stabiel land. Het land heeft tot slot een uitstekende infrastructuur, onder andere dankzij de moderne glasvezelverbindingen die onder de Noordzee met de rest van Europa zijn verbonden.”

Visma voert voorlopig een regionale groeistrategie binnen Europa. “Naast Scandinavië en Nederland willen we groeien in Duitsland, Polen en de Baltische landen: Estland, Letland en Litouwen. We kunnen per jaar zeker 12 tot 14 procent groeien door organische groei en overnames. In 2013 wist Visma een omzet te realiseren van 800 miljoen euro. We verwachten in 2015 een omzet te realiseren van 1 miljard euro", aldus Moan.

Door: Witold Kepinski