Compuware legt focus op mainframe en APM
04-03-2014

Compuware legt focus op mainframe en APM

 

Compuware, leverancier van tools voor Applicatie Performance Management (APM), verkocht begin dit jaar de onderdelen Uniface, Changepoint en Professional Services. Volgens John van Siclen, General Manager van de APM Business Unit van Compuware, was dat het sluitstuk van de transitie die Compuware de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Siclen vertelt: “We hebben de organisatie teruggebracht van zes naar twee businessunits, een voor mainframe- en een voor Application Performance Management. Parallel daaraan zijn de producten van Gomez, dynaTrace en het eigen DC RUM (voorheen Vantage) de afgelopen jaren ondergebracht in één nieuwe productfamilie. Met dit aanbod afficheert Compuware zich nu als dé Technology Perfomance Company en wil het de belangrijkste aanbieder van APM worden. Daarmee ligt de onderneming volgens analisten goed op koers. Gartner plaatst Compuware hoog in het rechterbovenkwadrant en typeert de technologie, samen met die van concurrent Opnet Technologies als toonaangevend op het vlak van APM.

Strategie

Daar heeft Compuware de afgelopen jaren flink aan gewerkt. Naast afstoten van businesses, ging men ook op overnamepad. In 2009 werd Gomez, specialist op het terrein van webapplicaties overgenomen. In 2011 volgde dynaTrace, gespecialiseerd in transactie performance. Onderdeel van die overname was dat Van Siclen, die toen CEO van dynaTrace was, de nieuwe APM-activiteiten van Compuware zou gaan leiden.

Terugkijkend kan worden vastgesteld dat met de keuze voor APM de juiste koers is ingezet. APM is de afgelopen jaren voor veel bedrijven steeds belangrijker geworden. Bij veel CIO’s staat het met virtualisatie en security in de top drie van de prioriteitenagenda. “Omdat APM inmiddels het synoniem is voor beschikbaarheid”, stelt Van Siclen. “Of het nu gaat om webshops of grote banken, de board heeft maar één mantra; beschikbaarheid! Elk moment dat de website uit de lucht is derft men inkomsten.”

Groei

Het succes van Compuware is terug te zien in de groeicijfers. De mainframeactiviteiten nemen weliswaar geleidelijk af, maar zijn volgens Van Siclen zeer winstgevend. Tegelijkertijd groeien de APM activiteiten met dubbele cijfers.

Volgens van Siclen is die groei terug te voeren op de technologische voorsprong van Compuware. “APM maakt zichtbaar hoe een applicatie zich gedraagt. Maar als zich problemen voordoen, wil men meteen duidelijk hebben waar de bottleneck zit. Niet alleen in de applicatie maar in de hele transactieketen. Veel van de al langer bestaande tools voorzien daar niet in, terwijl wij dat allemaal zichtbaar kunnen maken. Van belang daarbij is dat de prijs van APM software sterk omlaag is gegaan. Daarmee is APM nu ook binnen bereik van kleinere organisaties gekomen."

Big Data

Daarnaast ontstaan nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld rond ‘big data’. Siclen: “De crux van big data is dat je een dataset scant op zoek naar relevante gegevens. Steeds meer bedrijven lopen nu tegen de complexiteit van die ‘zoekacties’ aan. Welk beslag legt dat op de systemen en wat als ik een tweede zoekactie start? Wordt dan de eerste wellicht overruled? Daar ligt een grote kans voor onze APM-tools.”

Toekomst

Naast dit soort toepassingen ziet Van Siclen ook groei op het vlak van ‘expert consulting’. “Het inzoomen op de vraag ‘Wat doe je met de informatie die je van je APM-tools krijgt?’ Hoe kan je een fout in een systeem verhelpen zonder daarmee elders in de keten een nieuwe bottleneck te creëren?”

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software