Redactie - 15 februari 2014

Andre Richier, EC: 'CIO moet e-leader worden'


ICT zorgt voor banen, innovatie met ICT zorgt ervoor dat bedrijven en organisaties hun concurrenten voorblijven. Om dat te bereiken zijn mensen met de juiste vaardigheden nodig. De Europese Commissie houdt zich daarom bezig met het opstellen van e-leadership skills, die onder meer van belang zijn voor de CIO. De verantwoordelijke ambtenaar, Andre Richier, bezocht daarom onlangs een bijeenkomst van CIONET.

André Richier is als principal administrator bij de Europese Commissie (DG Enterprise and Industry, Unit: Key enabling Technologies and the Digital Economy) betrokken bij beleidsvragen rond ICT. Een van de zaken waar hij intensief bij betrokken is, is het opstellen van het e-competence framework. “Hiermee willen we een eenduidige manier ontwikkelen om digitale competenties te beschrijven in alle lidstaten, en tegelijk willen we de dialoog op gang brengen tussen aanbieders van onderwijs en de ICT-industrie, bijvoorbeeld op het gebied van certificeringen” Dit e-competence framework wordt ondertussen ook in wereldwijd erkende trainingen en opleidingen opgenomen.

Richier is uit hoofde van zijn functie ook nauw betrokken bij de Grand Coalition of IT Jobs, een initiatief van Eurocommissaris Kroes. Hiermee streeft de EC ernaar om ervoor te zorgen dat er voldoende mensen beschikbaar zijn die geschikt zijn om te werken in de digitale economie. Wanneer er geen actie wordt ondernomen dreigt er binnen enkele jaren een tekort van 700.000 geschoolde IT-ers in Europa. Ondanks de aanhoudend hoge werkloosheid.

Gedeelde visie

Het meest recente project waar Richier aan werkt, en waar hij de hulp van Nederlandse CIO's voor wil inschakelen, is het opstellen van e-leadership skills. “Dit zijn richtlijnen gebaseerd op een gedeelde visie op de manier waarop je ICT kunt inzetten ten gunste van de business, om innovatie te stimuleren en tegelijkertijd banen te creëren. Want de paradox is dat IT weliswaar banen doet verdwijnen, maar tegelijkertijd zorgt ICT voor banen. Vooral de meest innovatieve economieën creëren die banen.”

“Maar bij die veranderingen is het wel nodig dat de mensen die erbij betrokken zijn de juiste vaardigheden hebben. Dàt zijn de e-leadership skills. En het is breder dan alleen de CIO, al is het wel de executive waar we mee beginnen, we spreken nu door heel Europa met CIO's. Zij vormen de basis voor e-leadership, er zijn onder hen al veel e-leaders.”

CIO's spelen bijvoorbeeld een rol in een recent gestart project. “In januari van dit jaar zijn we van start gegaan met een project dat gericht is op de jonge ondernemer, die aan het hoofd staat van een bedrijf dat niet zelf beschikt over een grote IT-afdeling. We willen de nieuwe generaties nadrukkelijk betrekken bij dit programma. En dat is waarom ik graag met CIO's spreek, want we willen er zeker van zijn dat we, wanneer we in het kader van dat project subsidie gaan verstrekken aan bedrijven en projecten, we dat op de meest effectieve manier doen.”

Shadow IT

De skill gap die momenteel ontstaat op de arbeidsmarkt heeft volgens hem overigens niet alleen te maken met een gebrek aan geschoolde IT-ers. Onderdeel van het probleem zijn ook de business executives die niet genoeg kennis hebben van IT. “Aan de ene kant moeten IT mensen meer business savvy worden, maar zeker zo belangrijk is dat de business IT begrijpt. We weten allemaal hoe in de jaren tachtig de personal computer in bedrijven werd ingevoerd achter de rug van de CIO om. Dat zien we nu weer gebeuren bij de shadow IT, die buiten de CIO om wordt ingevoerd in organisaties. Maar we willen voorkomen dat we in dezelfde chaotische situatie terecht komen als destijds bij de introductie van de PC.”

Zo hebben zaken als security en big data bijvoorbeeld een sterke business-component, “We moeten dus in staat zijn om aan te tonen wat de business op dat gebied nodig heeft. Overheden en bedrijven moeten begrijpen dat IT kan worden ingezet om concurrentievoordeel te behalen, en het is belangrijk dat ze weten hoe ze dat kunnen doen.”

Zijn bezoek aan de bijeenkomst van CIONET moet in dat licht worden gezien. “We werken al intensief samen met een aantal CIO's die we beschouwen als de industry leaders. Die groep willen we nu uitbreiden om ervoor te zorgen dat we kunnen profiteren van de best mogelijke praktijkervaring en feedback. Daarnaast willen we al die netwerken samen brengen om te komen tot bruikbare best practices en critical mass. Daar spelen de bijeenkomsten van CIOnet een rol in.”

Voor de landelijke overheden is dat allemaal relatief nieuw. “De manier waarop zij met deze uitdaging zijn omgegaan was tot nu toe erg gericht op wat we inclusion noemen, dus met het oog op bijvoorbeeld jongeren en gehandicapten. Dat is niet strategisch, dat is een normaal onderdeel van sociaal beleid. Dat is weliswaar erg belangrijk, maar wat achterwege blijft is het creëren van een strategie om bedrijven te laten groeien in Europa. Dat is wat veel overheden niet begrijpen. Daar is een langetermijnstrategie voor nodig.”

Voorzichtige kentering

Nederland doet het relatief goed. “In Nederland is enkele jaren geleden een taskforce ingesteld rond e-skills, die al een voorzichtige kentering teweeg heeft gebracht. De crisis heeft vervolgens de noodzaak hiervoor versneld, er is een groeiende vraag naar banen ontstaan die niet kunnen worden ingevuld. En als dat niet gebeurt zal die positie worden ingenomen door andere landen. We zullen onze aandacht dus moeten richten op de sectoren waar banengroei plaatsvindt. En dat zal niet zijn in bijvoorbeeld de agrarische sector, maar de ITC.“

“We zijn erg blij dat de Grand Coalition een erg positieve reactie heeft gekregen vanuit de industrie. Die Grand Coalition heeft daardoor nu echt invulling gekregen, en hij is bijna een jaar gelden officieel gelanceerd. We zitten nu dus in de eerste fase van de Grand Coalition, en zien dat steeds meer partijen zich erbij aansluiten. We zijn er tot nu toe tevreden over, maar het zou sneller kunnen. Ondertussen hebben individuele landen wel het idee omarmd, en daarbij eigen nationale coalities voor IT-coalities aangekondigd. Het is in ieder geval iets dat op langere termijn moet worden aangepakt, het zal enige jaren duren voor we echt resultaten zullen gaan zien.”

De belangrijkste skill voor CIO's is te begrijpen wat de rol van IT is in het succes van het bedrijf, hoe kan het het businessmodel van het bedrijf veranderen? “Dat is traditioneel moeilijk, omdat de CIO's te maken hebben met silo's. Tegelijk met de CEO meer IT literate worden; uit onderzoek dat we hebben gedaan blijkt dat we in Europa geen opleidingen hebben die daar aandacht aan besteden, zoals in de Verenigde Staten wel gebeurt. Dat is wat we hier ook willen bereiken. Nederland doet het op dit gebied relatief goed. Neelie Kroes is er nu intensief bij betrokken, al is het jammer dat ze op het puntstaat te vertrekken. Ze is erg betrokken bij het onderwerp, en gaat op volle kracht vooruit. Ik hoop dat de nieuwe commissaris de digitale agenda net zo voortvarend oppakt, met dezelfde energie en hetzelfde enthousiasme.”

(MvdH)

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024