Om gebruik te maken van de Youtube player moet u Analytische en functionele cookies toestaan.

Wijzig cookie voorkeuren
25-01-2014

Flip Houtman, Ventus: ‘Praten wordt weer doen’


Ventus groeit, en is weer op zoek naar medewerkers. Door een duidelijke toename van grote IT-projecten verwacht directeur Flip Houtman een stevige uitbreiding van het aantal medewerkers. De markt trekt aan, al gaat het in veel gevallen vooral om optimalisatie van de infrastructuur, en nog minder de cutting edge innovatie waar veel over wordt gesproken.

“Trends zoals onderzoeksbureaus als Gartner voorspellen spelen zeker, maar het gaat in praktijk minder hard dan werd voorspeld”, zegt Flip Houtman, directeur van IT-dienstverlener Ventus. “Wèl zien we dat bedrijven in toenemende mate op zoek gaan naar verandering, veelal uit noodzaak. We zien dit in een toenemende aandacht voor cloud, de applicatiebeheer-omgeving, en informatiestrategie.”

Houtman is optimistisch over de IT in 2014: “We hebben een paar jaar relatieve stabiliteit gezien, nu verwachten we wel dat er een versnelling komt. In hoeverre bedrijven dat doen door echte innovatie is de vraag, want wij zien in eerste instantie de vraag toenemen op het gebied van optimalisatie van de huidige IT-omgevingen. Het is zaak eerst te optimaliseren voor je kunt innoveren. Veel organisaties zijn dus bezig met het updaten van hun applicatieomgeving, uit praktische overwegingen: het is verouderd, of voldoet niet meer aan de eisen van de business.”

Moderniseren

“Ventus is momenteel betrokken bij grote projecten waarbij we voor organisaties in publieke en private sector de bestaande infrastructuur moderniseren. Daarbij gaat het om basale zaken als bijvoorbeeld een volledig ziekenhuis uitrusten met Wifi. Het goede nieuws daarbij is dat het nu gebeurt. Het is niet meer alleen praten over cloud. Praten wordt doen, dat is een duidelijke trend.”

Volgens hem heeft de markt in 2013 de bodem bereikt. “Vanaf die basis zien we weer groei ontstaan, onder meer door specifieke behoeften in de markt. Er is weer veel vraag naar bepaalde expertisegebieden, met name op het terrein van hoogwaardige infrastructuur, architectuur en software ontwikkeling. Zo zien we bij onze deelneming Dialogues Technology veel vraag naar Java-mensen en ervaren scrum masters.”

“De tarieven zijn de afgelopen jaren gedaald, maar op basis van de huidige vraag verwacht ik dat die weer zullen gaan stijgen, zeker voor goede vakmensen. Dat is ook goed nieuws voor bijvoorbeeld de goede programmeurs, IT consultants en architecten. Ook op het (project)managementniveau zien we een toename van het volume van de vraag, al moet ik zeggen dat er hier nog veel aanbod is dat eerst moet worden geabsorbeerd. Maar ook daar zien we dat de tarieven hun bodem hebben bereikt.”

Toegevoegde waarde

“En in 2013 zagen we dat we voor het eerst in jaren weer serieus konden praten over toegevoegde waarde en tarieven. Dat is lang niet het geval geweest. Mensen zijn weer bereid om te betalen voor kwaliteit. Het is een langzaam proces, maar volgens mij is 2013 een kantelpunt geweest. Nu is het zaak om dat met z’n allen waar te maken, maar het geeft wel energie en ambitie.”

Tegelijk ziet hij een toenemende vraag naar service management. ”Dat was de afgelopen jaren minder. De behoefte om zaken goed te regelen neemt weer toe. Dat hangt samen met de beweging van outsourcing naar insourcing, daardoor neemt de vraag naar servicemanagement toe. Wat ik jammer vind is dat grote Nederlandse ondernemingen op bestuursniveau blijven besluiten om te outsourcen naar bijvoorbeeld India. Dat gaat ten koste van Nederlandse leveranciers, en Nederlandse medewerkers raken hun werk kwijt. Daar betaalt de maatschappij weer voor. De schade die dergelijke zaken oplevert voor maatschappij en de IT sector is groter dan de besparing voor de aandeelhouders. Daar zou meer maatschappelijke betrokkenheid getoond kunnen worden. Bedrijven zijn bovendien gebaat bij lokale service & expertise.”

Ventus is daarom volop bezig met werven. “We zijn op zoek naar mensen die IT expertise hebben in combinatie met managementvaardigheden. We hebben een sterk onderscheidend aanbod in het vaste dienstverband, met voor de medewerkers de mogelijkheid te ondernemen binnen dit vaste dienstverband. Ze maken onderdeel uit van een organisatie met de daarbij behorende zekerheden, maar hebben tegelijkertijd mogelijkheid invloed uit te oefenen op hun eigen inkomen als aanvulling op het marktconforme vaste salaris. Veel mensen waarderen dat, we zien dat ook veel ZZP-ers zich melden om bij Ventus te gaan werken. Je bent zelfstandig onderdeel van een groter geheel.”

Praktische problemen oplossen

De opdrachten waar Ventus bij betrokken is zijn divers, van grote datacentermigratieprojecten tot het opzetten van een videoplatform voor een groot mediabedrijf en applicatiemigratie naar de cloud. Ook helpen we bedrijven op weg met hun informatiestrategie en IT governance. Houtman beschrijft Ventus als een praktische organisatie. “Veel CIO’s hebben praktische problemen waar ze een oplossing voor zoeken. De uitdaging van de CIO is er nu voor te zorgen dat de infrastructuur op een niveau blijft dat de organisatie nodig heeft. Dat is waar veel van onze klanten nog mee bezig zijn. Aan de andere kant zijn bv. grote retailorganisaties al wel veel met innovatie bezig, daar is Dialogues Technology weer bij betrokken. En als Ventus merken we duidelijk dat we in toenemende mate met business owners spreken. Ons werk bij BMW bijvoorbeeld is een project dat wordt gedreven door sales & marketing, - die nieuwe auto moet de markt in -, en IT moet dit mogelijk maken.”

(MvdH)

 

Bekijk hier een eerder interview met de directie van Ventus, tijdens Gartner/ITXpo

 

Terug naar video overzicht