‘Paas is de toekomst van de cloud’
18-10-2013
Deel dit artikel:

‘Paas is de toekomst van de cloud’


Het cloud computing-model moet onderdeel zijn van je architectuur en je IT-strategie. Het maakt niet uit vanuit welke kant je het benadert, als je er maar over nadenkt en het actief opneemt in je lifecycle management. Bauhaus Artitech adviseert bedrijven over het succesvol incorporeren van cloud in hun bedrijfsstrategie. ‘Integratie vergt een servicegerichte aanpak.’

“Leading in a digital World valt niet mee”, aldus Antoine de Wispelaere. “Hoe kun je als organisatie optimaal gebruik makenvan alle nieuwe mogelijkheden? Goedkoperen flexibeler zijn belangrijke kernwoorden voor bestuurders. Maar voordat je begint is het zaak goed te kijken naar goed kijken naar het IT-beleid. Strategisch nadenken is belangrijk, en daar horen de mogelijkheden van cloud onderdeel van uit te maken. Wij begeleiden organisaties daarbij en na het opstellen van de roadmap kunnen wij ze vervolgens helpen bij de executie van het plan.” Zijn collega Lex Deetman vult aan: “Als onderneming moet je innovatie en beheer op één lijn brengen. Veel bedrijven zien innovatie als iets dat helemaal losstaat, maar in onze visie is het één as. Het kan gaan om grootschalige innovatie door nieuwe technieken, waarmee je bijvoorbeeld een andere kostenstructuur of een andere snelheid van ontwikkelen bereikt. Met cloud kun je applicaties afnemen in een SaaS-model, of een IaaS waarin je de service uit de cloud afneemt.” 

De volgende stap is PaaS. De Wispelaere: “In praktijk zien we nog weinig implementaties van PaaS. Dat veronderstelt namelijk een community, zoals bij Force.com. Zo’n community vormt zich rond een belangrijke applicatie die mensen gebruiken uit de cloud. Daar hoort een ontwikkelomgeving bij, die zowel gebruikers als andere leveranciers kunnen gebruiken. Een goed voorbeeld daarvan is ServiceNow. Wanneer je in de ontwikkelomgeving andere leveranciers toestaat om add ons te bouwen op het platform creëer je feitelijk een soort app store, waar partijen zelf functionaliteit kunnen voegen of eruit halen.” 

Zelfstandige besluitvorming 
Dit model ziet hij als de toekomst van de cloud. “De klanten daarvan zijn de business units, niet de IT. De business krijgt steeds vaker een zelfstandige besluitvorming, terwijl de IT een inkopende en kostenbesparende focus heeft. Daarom blijft de klassieke business IT alignment belangrijk. Want in hoeverre stemt de business af met IT voor ze een clouddienst aanschaffen?” 

Deetman: “Voordat cloud opkwam was SOA een belangrijk thema. Die discussie is rond Service Oriented Architecture en de bijbehorende gouvernante hier eigenlijk nog steeds relevant. Want de enige manier om zo’n omgeving effectief te gaan gebruiken is integratie met andere bedrijfsapplicaties. Die integratie vergt weer een servicegerichte aanpak, met services die daadwerkelijk open moeten zijn om ze te kunnen integreren met de bestaande IT-omgeving. Dat vraagt nogal wat. Bij veel ondernemingen is dat nooit goed geïmplementeerd, het bewaken van de services en het voorkomen van wildgroei zijn beperkt geregeld. Ook dient te worden voorkomen dat met de adoptie van SaaS oplossingen opnieuw een “Stove Pipe architectuur” wordt gecreëerd. Dat vraagstuk moet echter breed worden opgepakt, op basis van een visie hoe je cloud wilt gebruiken in je IT-landschap.” 

De Wispelaere: “Dat raakt onze toegevoegde waarde, want zowel op het vlak van IaaS als PaaS kunnen wij een roadmap helpen realiseren naar de toekomst van dergelijke PaaS technologieën. Of, beter nog, bepalen wat de ambitie is voor de komende jaren en daarmee de stappen bepalen die daar naartoe leiden.” 

Strategisch 
“Er bestaan veel vormen van cloud, wat aangeeft hoe weinig het allemaal nog uitgekristalliseerd is. Veel organisaties zijn bovendien nog volop bezig met het ontwarren van hun legacy, met virtualisatie, rationalisatie, consolidatie. Als een klant strategisch zijn eigen oplossing aan een cloud oplossing wil koppelen kunnen wij daarbij helpen. Dan ga je bedenkenhoe je dat doet, en voorkomen dat je de eerste keuzes die je maakt na twee jaar weer gaat afbreken.” 

“Het cloud computing-model moet onderdeel zijn van je architectuur en je IT-strategie. Het maakt niet uit vanuit welke kant je het benadert, als je er maar over nadenkt en het actief opneemt in je lifecycle management, dus je normale vervangingsaanpak. Als je over IaaS praat heb je vaak te maken met outsourcing. Wanneer je niet tevreden bent wil je je losmaken van een leverancier, en snel in de cloud IaaS aanschaffen. Je laat daarmee zien dat je nietafhankelijk bent van de outsourcer. Maar wat doe je dan? In plaats van geïntegreerde IT met één leverancier met één service level haal je er iets uit en zet je dat in de cloud en denk je dat het beter wordt. Hoe is je integratie dan nog geregeld? Bovendien doe je het dan om negatieve redenen, en dat zien we toch wel vaak gebeuren. Terwijl je met evenveel gemak in staat bent om een bewuste keuze te maken en een echte stap te zetten, als je er maar even goed over nadenkt.” 

Deetman: “De vraag is ook hoe open de cloud oplossingen zijn. Dat is met SaaS het probleem. Je hebt vaak te maken met een applicatie van jaren historie, en je kunt waarschijnlijk niet doorgroeien naar de nieuwe situatie met die oude applicatie zonder dat het een keer opnieuw wordt ontwikkeld. Daar zit de uitdaging. Want dan moet je migreren van een oud naar een nieuw systeem. En dat realiseren veel ondernemingen zich niet. Dus bij de applicaties die in SaaS worden aangeboden is de ontwikkelmethode cruciaal. Want maar al te vaak is SaaS een keurslijf waar je niet zomaar uitkomt en is er geen enkele vorm van flexibiliteit.” 

Sleutelrol 
“Ieder bedrijf zou dit speelveld en de stand van zijn IT inzichtelijk moeten hebben. Dan zie je misschien in dat bestaande SaaSoplossingen een doodlopende weg zijn. Dat inzicht in je eigen situatie is een cruciale vereiste. Daar begint het mee. De IT werkt daarin samen met de business. Niet alleen de CIO is verantwoordelijk voor de IT, hij zou het gesprek met de andere executives als CFO en COO aan moeten gaan. Hij moet in samenspraak met de business bepalen welke applicaties strategisch gebruikt zou moeten worden, hoe het beheerd zou moeten worden, en bepalen hoe dit in de visie van de organisatie past. Cloud is niets anders dan de visie op het oude IT-landschap, dat moet je integraal incorporeren, het is een vorm van outsourcing, er zitten contractuele aspecten aan die van invloed zijn op de rest van je IT-landschap.” 

De Wispelaere: “Daarin speelt de CIO een sleutelrol. We hebben al eens gezegd dat de CIO charmant leiderschap nodig heeft. Dat blijft belangrijk. Communicatie is cruciaal, want als de business het niet begrijpt ben je eigenlijk al verloren. De IT-afdeling biedt heel veel mogelijkheden om kosten te besparen, maar als je innovatie wilt, heb je de business nodig. Op basis van een gemeenschappelijke visie. Als je gaat innoveren kan dat alleen samen met de business, dat kan niet anders. Het allerbelangrijkste in onze optiek is dat succesvolle ondernemingen op directieniveau een gedragenvisie hebben, die ze laten prevaleren boven het eigenbelang van individuen en afdelingen. Dat zijn de ondernemingen die succes hebben.” 

Terug naar nieuws overzicht