'hoe borg je BI in procesverbetering’
31-08-2013

'hoe borg je BI in procesverbetering’


Business intelligence, tegenwoordig heeft vrijwel elke organisatie er wel aan geproefd. De software is breed inzetbaar en de analysemogelijkheden talloos. Maar hoe gaan bedrijven om met de opgerakelde informatie uit hun systemen en databases? Gebruiken ze de nieuwe inzichten ook daadwerkelijk om hun organisatie te verbeteren en zo hun concurrenten te slim af te zijn? 

"Te weinig", meent Daan van Beek, oprichter en managing partner van de Passionned Group. Bedrijfsdata uit de systemen halen en interpreteren zijn slechts kleine onderdelen van BI. De grootste uitdaging zit ‘m volgens Van Beek in de vertaalslag naar de business. "Hoe zorg je ervoor dat de inzichten uit de BI-tool ook daadwerkelijk worden gebruikt voor continue verbetering van de bedrijfsprocessen?"

"De mensen verantwoordelijk voor BI praten nog steeds onvoldoende met kwaliteitsmanagers en lijnmanagers. De techniek zou meer oog moeten hebben voor de business", zegt Van Beek. Hij ziet de laatste jaren wel verbetering. Bijvoorbeeld doordat sommige BI-tools naast uitgebreide analyse- en rapportagetoepassingen ook mogelijkheden hebben gekregen voor integratie van de menselijke en organisatorische follow-up. Deze kunnen dan ook worden gebruikt door niet-technische medewerkers, die er bijvoorbeeld feedback en ideeën in kwijt kunnen. Als voorbeeld noemt Van Beek het BI-pakket Qlikview, waarin business gebruikers likes, commentaar en beschrijvingen kunnen toevoegen aan de cijfers. 

Ambitieniveau 
BI-tools met een dergelijke menselijke en organisatorische component brengen het effectief verbeteren van bedrijfsprocedures voor meer organisaties binnen handbereik. Het zou het succesratio van BI-implementaties drastisch kunnen verhogen. Wereldwijd schommelt dit cijfer volgens onderzoekers van Gartner slechts tussen de 25 en 35%. Het succes van business intelligence is volgens Van Beek sterk afhankelijk van het ambitieniveau van de organisatie. "Hoe hoger het ambitieniveau, hoe meer voordeel valt te behalen uit BI", stelt hij. Het ene bedrijf wil alleen inzicht in de organisatie door het interpreteren van allerlei business rapportages. Het andere bedrijf gaat een stap verder en wil zijn interne organisatie met de opgerakelde informatie vervolgens ook verbeteren en ermee verdere innovatie aanjagen. 

Randvoorwaarden 
"Dat vereist onder meer een organisatie die openstaat voor agile oplossingen", zegt Van Beek. Afdelingen, mensen en procedures moeten redelijk snel kunnen veranderen om de organisatie slimmer in te richten. Dit betekent ook dat het loont om flexibel analyserapporten uit het systeem te kunnen halen. Bovendien moet je goed stilstaan bij welke beslissingen je op welk niveau aan de hand van welke gegevens neemt. Overigens heeft lang niet elke onderneming baat bij business intelligence en analytics, merkt Van Beek op. Zo moet een organisatie wel beschikken over veel en kwalitatief goede data om te kunnen analyseren. De organisatie moet ook voldoende complex zijn. Is alles betrekkelijk simpel en overzichtelijk, dan is het de vraag of de investering in BI zich loont. Ook is BI vooral nuttig als de markt waarin de organisatie zich bevindt, zeer dynamisch is. Veel concurrentie betekent in potentie veel voordeel van BI. 

BI Congres en Dutch BI Award 
Daan van Beek is een van de juryleden van de Dutch BI Award die op 1 oktober aanstaande tijdens het BI Congres worden uitgereikt. De award gaat naar de organisatie die business intelligence op een aantoonbaar succesvolle manier heeft ingezet. De jury ontving dit jaar veertig inschrijvingen. Zes daarvan mogen hun verhaal tijdens een auditie uit de doeken doen voor de jury. Eind augustus worden er drie genomineerd die meedingen naar de prijs. 

De uitreiking van de Dutch BI Award is de afsluiting van een dag vol interessante sprekers en presentaties. De drie genomineerde organisaties krijgen de mogelijkheid om tijdens het evenement te tonen hoe zij aan de hand van business intelligence en analytics hun informatiestromen en prestaties beter kunnen beheersen en beheren. Daarna volgt een debat onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong (BNR Nieuwsradio) en een prikkelende keynote van Rick van der Lans over het dagthema ‘Information at the speed of business’ en het operationaliseren van business intelligence. Het BI-congres is bestemd voor BI-managers, IT-managers, CIO’s, CFO’s en projectmanagers die verantwoordelijk en/of betrokken zijn bij de invoering en/of uitvoering van een BI-strategie. De congresorganisatie mikt op ongeveer honderd aanwezigen. Inschrijven kan via de website www.biaward.nl.

Terug naar nieuws overzicht