‘Databehoud ook voor kleinere bedrijven cruciaal’
17-08-2013

‘Databehoud ook voor kleinere bedrijven cruciaal’


Er zijn nog maar weinig organisaties die lang zonder hun data kunnen doorwerken. Oplossingen om die data veilig te stellen zijn vaak duur, omdat ze op bestaande legacy-technologie moeten worden geïmplementeerd. Cloudfounders heeft een oplossing ontwikkeld om snel de oude IT-omgeving in de cloud te zetten. CloudFrames is software die alle IT functionaliteit convergeert in een simpele toepassing

Een van de partners van Cloudfounders is het Belgische CMV Solutions. Deze IT-dienstverlener bestaat al vanaf 1998, en is opgericht door Leon Claes. Vanaf die tijd verzorgt CMV met succes dienstverlening voor kleine en middelgrote bedrijven. In de loop der jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een onderneming met dertig medewerkers. “In het midden en kleinbedrijf bestaan specifieke behoeften”, zegt Claes. “IT is in die sector in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. Multinationals hebben al van alles geïmplementeerd, en daar zijn kleinere bedrijven nu ook steeds meer mee bezig.”

De vragen waar hij mee geconfronteerd wordt hebben bij de kleinere bedrijven vooral te maken met de kosten. Tegelijkertijd zijn data een ontzettend belangrijke factor geworden, daar kunnen bedrijven niet meer zonder. “Ze moeten daarom bijvoorbeeld kunnen beschikken over een goede back up, die ook nog eens kan teruggaan in de tijd, en die menselijke fouten als bijvoorbeeld het verlies van een mailbox kan opvangen. Dat willen ze op een snelle, efficiënte en kosteneffectieve manier kunnen oplossen.”

“Kostenbesparing kun je bereiken door gebruik te maken van de juiste infrastructuur. Een probleem waar ze mee zitten is dat grotere leveranciers om de paar jaar nieuwe producten en versies uitbrengen. Voor kleinere bedrijven is het niet mogelijk om daar voortdurend in mee te gaan. De migratiekosten zijn daarvoor te hoog. We zien dus dat bedrijven regelmatig een generatie overslaan. Het tweede probleem is dat de hardware maar een beperkt aantal jaren wordt ondersteund door de leverancier.”

Goede oplossing

Dat is waar Cloudframes, als All-in-one Converged Infrastructure volgens hem een goede oplossing voor is “Je kunt er de hardware mee verwisselen zonder dat je een softwaremigratie hoeft te doen. Daarmee kun je flink op kosten besparen. Met CloudFounders is de onlosmakelijke combinatie van hard- en software verdwenen, dus zo bespaar je ook op licenties.”

CMV werkte al langer samen met Cloudfounders op het gebied van back up and recovery. “We hadden daarom direct interesse in hun nieuwe producten, en zijn daar gelijk mee gaan testen. De uitkomsten daarvan waren heel bevredigend. Deze technologie is zeer betaalbaar, en multifunctioneel. Je kunt het in eerste instantie inzetten om gewoon back ups te maken van de bestaande server, en als een van die servers vervolgens hardwarematig zou crashen kun je gewoon virtueel servers draaien. Dat is binnen een uur geregeld.”

“Het tweede voordeel is dat je permanent een back up kunt hebben van de bedrijfskritische pc’s in de infrastructuur. Hiermee garandeer je dat je altijd in de lucht bent. Want we zien bij verschillende klanten dat ze het zich niet kunnen veroorloven om ook maar een korte tijd uit de lucht te zijn, dan gaat het ze al geld kosten.”

Zo is het mogelijk snel nieuwe pc’s uit te rollen. “Het is in feite een private cloud, je kunt daar bijvoorbeeld templates opzetten voor pc’s waar alle software al op staat. Wanneer je dan een nieuwe pc nodig hebt is het een kwestie van minuten voor ze in de lucht zijn. Je installeert een thin client en je kunt aan de slag. Met deze technologie komt de investering snel terug”

Technologie as a service

“We zetten dit product altijd in als we zelf ook een replicatie kunnen doen naar een datacenter, zodat ze niet meer lokaal aan de slag moeten om hun back up op verschillende media te krijgen. Manuele interventies zijn hierbij geëlimineerd. Stel dat er brand of waterschade komt, dan staat de laatste data altijd bij ons in het datacenter. Dat is onderdeel van onze eigen oplossing, we bieden deze technologie aan als service.”

Op dit moment zijn de eerste gebruikers live. “We zijn begin dit jaar begonnen met testen, en de opmerkingen die we hadden over de eerste versie zijn direct verwerkt in de volgende versie. Die hebben we in mei geïnstalleerd, en daarmee zijn we opnieuw met succes gaan testen hoe de replicatie werkte.” Eind juli is dat in productie genomen bij een klant, waarbij de gehele oude omgeving is gevirtualiseerd op een CloudFrames setup. Alle fysieke desktops en servers die hij vroeger gebruikte zijn nu virtuele machines op CloudFrames. De klant repliceert zijn volledige workload naar het datacenter van CMV Solutions.

“We gebruiken dit in bedrijven tot veertig gebruikers. In een andere opzet kun je het ook bij grotere bedrijven doen, maar dat is wat onze gebruikersbase is. Het is relatief eenvoudig om de bestaande omgeving om te zetten naar Cloudfounders, dat zou je in een of twee dagen kunnen doen. We hebben pas en implementatie gedaan van alleen back up, binnen twee uur op een avond. Dankzij deze oplossing hebben we meer te bieden dan onze concurrent.”

   

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud