Avanade duwt Microsoft verder de enterprise-markt in
30-08-2013
Deel dit artikel:

Avanade duwt Microsoft verder de enterprise-markt in


Avanade, een joint venture van Microsoft en Accenture, is negen jaar actief in de Nederlandse markt en heeft inmiddels 340 werknemers. Het bedrijf richt zich op adviesdiensten en softwareontwikkeling voor grote ondernemingen die werken met Microsoft-technologieën. Dutchitchannel.nl sprak met André Huizing (foto), directeur van Avanade Nederland, over de verkoop van Microsoft-gebaseerde oplossingen aan grootzakelijke organisaties.

Almere
Avanade is ontstaan toen Microsoft zich meer ging richten op de Enterprise-markt met Windows Server-producten als alternatief voor Unix, Oracle, Java en Linux. In juli 2004 opende Avanade zijn kantoor in Almere met 16 werknemers. Anno 2013 werken er 340 mensen. Wereldwijd heeft Avanade 19.000 mensen, waarvan een groot deel in offshore delivery centra in landen zoals Slowakije, de Filipijnen en India werkt,” aldus Huizing: “Elk jaar groeien we. Mensen zijn ook trots dat ze hier werken. Het succes van een consulting-bedrijf hangt - door de decentrale structuur- voornamelijk af van de kleine beslissingen die iedereen dagelijks neemt. Daarom besteden wij veel aandacht aan zaken als betrokkenheid, trots, erkenning en ruimte voor eigen ontwikkeling. Uiteraard zijn onze strategie, plannen en visie net zo belangrijk, maar die zijn doorgaans duidelijk bij onze werknemers. Dit komt doordat wij ons specialiseren op een specifiek platform in een bepaald onderdeel van de markt, waarin wij ernaar streven de beste te zijn”.

De focus ligt op de verkoop van zakelijke Microsoft-oplossingen in het grootzakelijke segment, aldus Huizing. “Hierbij dekken wij de volledige Microsoft-stack af, met uitzondering van Navision. In de ERP-markt specialiseren wij ons in Dynamics AX. We richten ons op het leveren van business-, infrastructuur- en managed services oplossingen aan de top-500 bedrijven in Nederland. Daarnaast brengen we klanten ook steeds vaker naar de cloud.”

Lync
Een aantal Microsoft-producten zijn flink in trek, vervolgt Huizing. “Wij zijn daarom altijd op zoek naar goede mensen die de top willen bereiken in de Microsoft-wereld. In de Collaboration Space zijn bijvoorbeeld oplossingen gebaseerd op Lync Unified Communications erg gewild. Sharepoint-oplossingen zijn ook populair, met name onder grote bedrijven, en dan vooral op de gebieden van Content- en Document-management, Portals en Workflow. Veel multinationals en gezondheidsinstellingen kiezen voor Axapta. Steeds meer ziekenhuizen hebben interesse in onze AX4Health-oplossingen, waarbij we ook de aanvullende BI en collaboration-software van Microsoft leveren. In de Retail-, Energy- en Utilities-sectoren zien wij eveneens veel belangstelling voor ERP gebaseerd op Axapta.“

“Ook CRM- en BI-oplossingen zijn zeer in trek,” vervolgt Huizing. Je ziet dat het Microsoft BI-platform vaker als alternatief wordt gebruikt voor gespecialiseerde en complexe pakketten als Business Objects en Cognos. De kracht van de Microsoft BI ligt in de integratie, zoals met SQL. Application development is ook populair voor bijvoorbeeld digital marketing. Ook maken wij IT-afdelingen van onze klanten productiever op het gebied van application development.”

Azure
Huizing ziet verder een adoptie van Microsoft cloud-software. “De verkoop van Office 365 gaat goed bij grote klanten, terwijl de verwachting was dat eigenlijk vooral het MKB interesse zou hebben. De verkoop van Microsoft Windows Azure, een ontwikkelingsplatform in de cloud, gaat langzamer, maar is steeds meer in trek in nichemarkten zoals storage. We doen met Azure een paar projecten wat betreft applicaties in de cloud, zowel voor consumenten- als zakelijke applicaties zoals belastingadviessoftware. Wij bieden ook online services aan die draaien op Azure en Dynamics CRM. Zo heeft Avanade een airline reserveringssysteem gebouwd voor prijsvechters.”

Windows 8
Huizing verwacht dat Windows 8 ook zal worden omhelsd door het bedrijfsleven. “Als je Windows 7 gebruikt, dan is de stap naar Windows 8 een kleine. Onze klanten doen Windows 8-migraties vanuit de toepassing, en dus niet vanuit het platform zoals het geval is bij XP en Windows 7. Mensen kiezen voor Windows 8 vanwege de touch-mogelijkheden. Ik verwacht dat Windows 8 uiteindelijk ook zijn weg zal vinden in Enterprise, doordat er meer apps worden gebruikt. Door de samenwerking van Nokia met Accenture is er een dedicated global team ontstaan op het gebied van ontwikkeling van zakelijke mobiele apps voor Windows Phone en andere mobiele platformen.

Work Redesigned
Avanade brengt nieuwe concepten naar de markt waarbij Microsoft-technologieën worden gebruikt, vervolgt Huizing. “Zo is Work Redesigned eind januari 2013 geïntroduceerd. Met Work Redesigned kunnen bedrijven op nieuwe manieren werken dankzij processen die een grotere flexibiliteit, een snellere respons op marktveranderingen en een grotere klanttevredenheid bieden. In de afgelopen 10 tot 15 jaar is er een behoorlijke technologische revolutie geweest. Wij helpen klanten nu meer waarde te creëren uit deze revolutie. Work Redesigned is verdeeld in vier sub-gebieden. Allereerst de bedrijfsprocessen die je aanpast op de technologische mogelijkheden. Bijvoorbeeld: Een bedrijf wordt vaak op basis van maandcycli of jaarcycli aangestuurd. Maar je zou het bedrijf ook real-time kunnen sturen. Dit is veel effectiever omdat je sneller kan reageren op ontwikkelingen. Ten tweede omvat Work Redesigned collaboration- en mobility-oplossingen, waarbij werknemers goed met elkaar samenwerken. Ten derde kijk je naar de eindgebruikerservaring, ofwel ‘engaging experiences’ & ‘consumerization of IT’. Als vierde gaat Work Redesigned uit van een ‘customer centric’-benadering: hoe trek je de klant naar binnen met behulp van technologie? Dat zijn de vier componenten van Work Redesigned waarbij veel Microsoft-technologieën wordt gebruikt. Alle producten zijn samen te integreren. Dat is de kracht van Microsoft.”

Social business
Avanade biedt steeds meer klanten workshops rond Work Redesigned aan. Huizing is daar vaak bij. “Ik wil graag weten wat de klant bezighoudt. Klanten zijn bijvoorbeeld bezig met social business, managed services en de cloud. Ze proberen niet alleen kosten te besparen maar ook waarde te creëren voor hun bedrijf door een deel van hun IT naar de cloud en/of managed-services te migreren. Door de economische crisis gaat vrijwel elke IT-beslissing via de directeur. Een paar jaar geleden praatte je alleen met IT-mensen, tegenwoordig ook met bijvoorbeeld een COO, CMO en CFO. Dat komt omdat Microsoft-oplossingen steeds strategischer in bedrijven worden ingezet.”

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Software