Redactie - 03 augustus 2013

Magnus Ekerot: Videobeveiliging in 2020


Waar de videobeveiliging heengaat, is moeilijk te zeggen. Daarvoor spelen veel invloedsfactoren zoals de wereldwijde politieke ontwikkelingen en economische crisissen een rol. Toch ziet Dr. Magnus Ekerot, CSO van Mobotix, in de huidige trends een duidelijk toekomstbeeld.

Netwerk zonder grenzen?

Je hoeft geen waarzegger te zijn om te zien dat in de toekomst meer toepassingen over het netwerk gaan draaien. Dat geldt ook voor videobeveiliging, waar de trend van digitale oplossingen zich onverminderd voortzet. De gebruikers gaan meer profiteren van de flexibiliteit, hogere beeldkwaliteit en nieuwe mogelijkheden, die de digitale techniek hen biedt. Veel toepassingen, zoals videobeveiliginginstallaties, zijn op een zinvolle manier via het netwerk met een centrale computer te verbinden en van daaruit te managen. Die medaille heeft echter ook een keerzijde: het netwerk wordt de bottleneck, omdat steeds meer toepassingen dezelfde verbindingen gebruiken. Tel daar de trend van hogere beeldkwaliteit bij op en er ontstaan enorme gegevenshoeveelheden, die een krachtig en breed opgezet netwerk vereisen voor een snelle overdracht. Dit hoeft niet meteen tot de conclusie te leiden dat de beeldkwaliteit dus niet verhoogd mag worden of dat het netwerk onmiddellijk gemoderniseerd en uitgebreid moet worden. De oplossing is eerder te vinden in een zinvolle en kostenefficiënte middenweg, die wordt bepaald door haalbaarheid, technische concepten en klantbehoefte. Ik houd rekening met een beeldresolutie van 5 tot 10 megapixel als toekomstige norm.

Nog mobieler, nog flexibeler?

De mobiele trend blijft ook een stijgende lijn vertonen. Mogelijkheden als camera's live bedienen en beeldopnames bekijken, het systeem op afstand configureren, updates installeren of andere configuratiewijzigingen doorvoeren, gaan in de toekomst zeker deel uitmaken van het eisenpakket van klanten en integratoren. Aanbieders moeten hierop inspelen en mogen daarbij een belangrijk punt niet uit het oog verliezen: de gebruiksvriendelijkheid. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld het speciale app-aanbod, waarmee zowel het videomanagement als de configuratie van complete systemen via mobiele apparatuur is uit te voeren, zonder dat de transmissiesnelheid of beeldkwaliteit worden beperkt. Dit vereist nieuwe codecs en streamingprotocollen plus een mate van productintelligentie. De flexibiliteit van systemen zal hierin ook een bepalende rol spelen. Ik bedoel dan de flexibiliteit met betrekking tot de uitbreidingsmogelijkheden van camera's. Zo moeten oudere modellen achteraf door middel van updates van nieuwe functionaliteit te voorzien zijn. Flexibiliteit gaat in de toekomst nog meer betekenen, want er is een ontwikkeling gaande waarbij platforms steeds vaker de plaats van afzonderlijke producten innemen. Concreet betekent dit, dat de klant bij de keuze van een camera niet meer vastzit aan een onveranderlijke configuratie.

Waaruit bestaat de meerwaarde?

Tot de eisen die in de toekomst aan video-beveiligingssystemen worden gesteld, behoort ook dat videoanalyse steeds populairder gaat worden. In allerlei toepassingen gaan analyses met heatmaps of tellijnen meerwaarde opleveren. Op dit gebied kunnen aanbieders scoren met geïntegreerde extra functies waarvoor gebruikers niet te veel willen betalen, of die ze zelfs zonder kosten in de totaaloplossing verwachten. Je kunt je ook afvragen waar alle gegevens in de toekomst worden opgeslagen. In de camera zelf, in de cloud, of nog steeds op dvr? Een ding is zeker: op termijn worden steeds meer gegevens in hdtv-resolutie en voor meerdere weken intern in de camera opgeslagen. Tegelijkertijd gaat ook de gegevensopslag in de cloud toenemen. De voordelen liggen voor de hand: er is geen dvr meer nodig en gebruikers kunnen vanaf elke locatie beeldopnames bekijken, via elk apparaat met een internetverbinding. Ook hosted video wordt een groeimarkt, vooral voor kleine bedrijven en particulieren. Maar betekent die ontwikkeling het einde voor dvr's en lokale gegevensopslag? Waarschijnlijk niet, want vooral grote bedrijven willen vertrouwelijke gegevens niet graag langdurig in de camera zelf of in de minder veilig geachte cloud opslaan.   

Groei zeker, maar waar?

Momenteel worden de meeste video-beveiligingssystemen in de retail ingezet. Met de continue verbetering van netwerkcamera's en mogelijke toepassingen wordt deze techniek echter voor steeds meer branches interessant. Ik reken op hoge groeicijfers in verschillende marktsectoren. Daartoe hoort ook de openbare veiligheid. Met het oog op de huidige ontwikkelingen en discussies, mag je ervan uitgaan dat videobeveiliging van openbare ruimten, luchthavens, stations en overige drukbezochte locaties standaard wordt en daarvoor digitale techniek wordt toegepast. Wat betreft de beeldkwaliteit bij videobeveiliging van openbare ruimten en locaties zal er rond 2020 waarschijnlijk een wettelijk vastgesteld minimum gelden. Een minimale resolutie van één megapixel is zinvol om de strafrechtelijke bruikbaarheid van de beelden te garanderen. Andere groeibranches zijn transport, gezondheidszorg en educatie, terwijl ook particuliere gebruikers vaker als klant in beeld komen. Geografisch gezien blijven Europa en de VS kernmarkten voor videosystemen. Dat zijn weliswaar al verzadigde markten, maar de overstap van analoge naar digitale systemen zal tot 2020 grote omzetten blijven opleveren. Verder worden India en China, door de hoge bevolkingsdichtheid en economische groei, aanjagers van de Aziatische markt. Marktonderzoekbureau RNCOS gaat uit van een jaarlijkse wereldwijde groei van 14 procent tot 2017.

Wie wint?

Op deze vraag kan niemand exact antwoord geven. Duidelijk is wel dat de gebruikers gaan profiteren van innovaties en nieuwe mogelijkheden zoals een hogere beeldkwaliteit, mobiele oplossingen en uitgebreidere analysemogelijkheden. Wat de producenten betreft geldt dat alles draait om de wens van de klant. Dit houdt in dat aanbieders van video-beveiligingsoplossingen zich meer op de behoeften van hun klanten moeten oriënteren en niet andersom. Om succesvol te zijn moeten zij allerlei uitdagingen aangaan, die in de bedrijfsstrategie zichtbaar worden. Waaronder technologische oplossingen bieden die voldoen aan huidige en toekomstige eisen. Producenten moeten ook een portfolio aanbieden dat is samengesteld uit een mix van 'bestsellers' voor het merendeel van de toepassingen en innovatieve 'high-end'-oplossingen die zich later tot bestsellers ontwikkelen. Verder is het belangrijk om de juiste balans tussen prijs en productkenmerken te vinden. Parallel aan de technologische ontwikkelingen is een continue groei, zowel wat betreft marktaandeel als internationale aanwezigheid, noodzakelijk voor het succes van een fabrikant. Daarbij wordt het van doorslaggevend belang om alle belangrijke processen en nieuwe structuren die deze groei met zich meebrengt onder controle te houden. Wie dat lukt, kan in de toekomst in de top van de branche meedraaien.