Redactie - 09 mei 2013

Interview: De open revolutie van IBM SmartCloud


IT wordt strategische spil in business-innovatie  

‘Het nieuwe computing-tijdperk’, zo noemt IBM heel ambitieus de tijd waarin organisaties nu opereren. En niet geheel zonder reden. Nog nooit zijn de ontwikkelingen op technologisch gebied zo snel gegaan en zijn de gevolgen voor bedrijven zo ingrijpend geweest. Zoals eerst de opkomst van het internet voor spectaculaire veranderingen heeft gezorgd, leidt nu de –nog veel snellere- adoptie van cloud computing tot revolutionaire veranderingen in business-modellen. SmartCloud is het antwoord van IBM op deze trend.

De cijfers spreken voor zich: CIO’s komen niet toe aan het werk dat ze zouden willen doen. Hoewel ze onder druk staan om de IT om te vormen van kostenpost tot strategische spil in business-inovaties, zijn ze in praktijk met andere zaken bezig. Gemiddeld wordt niet minder dan zeventig procent van het IT-budget in organisaties besteed aan het dagelijkse onderhoud aan de IT-infrastructuur. Het uitbreiden van die infrastructuur met nieuwe software en hardware duurt al snel vier tot zes maanden. Tijdens een upgrade van de infrastructuur geeft 55 procent van de IT-organisaties aan dat ze downtime hebben, variërend van minuten tot een hele week.

Steeds meer CIO’s zien daarom de voordelen in van cloud-oplossingen, of dat nu gaat om private cloud, publieke cloud of de vaak voorkomende hybride variant. Cloud is de drijvende kracht achter een geheel nieuw scala aan oplossingen, zoals mobile enterprise, social business en Big Data Analytics. Deze ontwikkelingen zorgen voor een ingrijpende verandering in de manier waarop bedrijven zaken doen. Ze veranderen de interactie met klanten, verschaffen meer inzicht in achterliggende trends, en veranderen de manier waarop processen worden ingericht.

Beschikbaar 
De visie van IBM op deze ontwikkelingen is dat cloud-oplossingen, of het nu gaat om public cloud, private cloud of de hybride cloud, beschikbaar moeten zijn als een flexibel model om diensten te leveren. Op dit moment heeft IBM wereldwijd al acht cloud-datacenters, waar onder meer vijfduizend private clouds draaien. Om die diensten te bieden heeft IBM de afgelopen jaren al voor vier miljard dollar aan acquisities gedaan op het gebied van Software as a Service (SaaS). De technologie die wordt gebruikt bij de private en public varianten van de IBM-cloud is overal hetzelfde.

Een belangrijke aankondiging op technologiegebied heeft IBM dit jaar gedaan tijdens IBM Pulse. Alle activiteiten en oplossingen op het gebied van cloud computing zullen gebaseerd zijn op open standaarden. "IBM richt zich op vier zaken: mobile, cloud, big data en security. We zetten ons in voor open innovatie", aldus Robert LeBlanc, Senior Vice President, Middleware Software, IBM Software Group."

“We constateren een verandering in het IT-landschap, en in de manier waarop mensen ermee omgaan. De grote vraag is hoe je al die bestaande systemen in die verandering meeneemt. Want er zijn maar weinig klanten die vanuit een greenfieldsituatie starten. We moeten dus nadenken over de vraag hoe we onze klanten helpen alles bij elkaar te brengen. En daarin gaat het echt niet Robert LeBlanc alleen om technologie, het gaat erom hoe je alle processen organiseert, en de dienstverlening opzet voor je klanten. Bij klanten gaat het om het opzetten van een businessproces waar ze resultaten mee kunnen boeken, het gaat niet in de eerste plaats om technologie.”

Prille begin 
LeBlanc: “We bevinden ons nog in de prille begindagen van cloud. Er zullen nog veel veranderingen komen. Wij gaan open standaarden omarmen, en onze producten worden per direct gebaseerd op open standaarden, zoals OpenStack. Dat moet gewoon, het is geen nice to have, het is een need to have. Het is te belangrijk voor onze klanten om daar niet in mee te gaan. De volledige functionaliteit van IBM SmartCloud software gaat over op open standaarden.”

“Waarom doen we dat? Omdat onze klanten het zich niet kunnen veroorloven in één leverancier te investeren. Daarom zij we platinum sponsor van de OpenStack foundation. We hebben ontwikkelaars die daar volledig mee bezig zijn. Bovendien hebben we ook onze klanten er intensief bij betrokken, door het opzetten van een adviesraad. Onze adviesraad op het gebied van cloud is in een paar jaar tijd uitgegroeid van veertig naar meer dan vierhonderd partijen. Op die manier voorkomen we dat cloud gedreven wordt vanuit een leverancier, zoals dat in het verleden nog wel eens is gebeurd. Nu komt het echt voort uit de wensen van de gebruikers.”

Deze aankondiging was niet alleen theorie, tegelijkertijd heeft IBM ook de eerste producten op basis van open standaarden aangekondigd, zoals SmartCloud Orchestrator, een private cloud-variant gebaseerd op OpenStack. IBM SmartCloud biedt in grote lijnen oplossingen op drie niveaus. De eerste is de combinatie Business Process as a Service/Software as a Service. Dit zijn de IBM SmartCloud Solutions, dus vooraf geconfigureerde SaaS Business-applicaties en oplossingen. De andere twee niveaus zijn Platform as a Service en Infrastructure as a Service, waar zowel IBM SmartCloud Foundation onder valt als IBM SmartCloud Services, ofwel de veilige en schaalbare managed services op basis van cloud-technologie.

PureSystems 
IBM SmartCloud Foundation software biedt op platformgebied een scala aan applicatiediensten en software waarmee cloud services kunnen worden opgebouwd, binnen de bestaande infrastructuur van een organisatie. Een belangrijke bouwsteen van IBM SmartCloud Foundation wordt gevormd door PureSystems. Gekoppeld hieraan zorgen de IBM SmartCloud-diensten voor onmiddellijke toegang tot managed services, de IaaS-omgeving biedt een schaalbare omgeving voor het leveren en managen van Cloud-diensten op een on demand-basis. Een van de diensten die organisaties graag uitbesteden is storage en back up, waar Tivoli Storage Manager (TSM) een populaire oplossing voor is.

Deepak Advani (foto), general manager van Tivoli Software, verantwoordelijk voor de SmartCloud infrastructuur bij IBM: "Iedereen is op zoek naar manieren om te innoveren. Om dat te doen moeten we resources vrijmaken. Daarom hebben we als IBM voortdurend contact met allerlei business executives, om een beeld te krijgen van wat voor hen belangrijk is. Want het gaat om de prioriteiten van de klanten. En de overgrote meerderheid van hen wil de klanttevredenheid vergroten. De veranderingen in hun strategie gaan bovendien steeds sneller. Dat vraagt om een strategische leiderschapsrol van de CIO. Maar als je ze vraagt of ze in staat zijn dit uit te voeren ligt daar wel een uitdaging. Uitvoering is dus het probleem."

"Veel investeringen die nu gedaan worden draaien om het maximaliseren van de interactie met klanten, om de klantervaring te verbeteren en de klanttevredenheid te vergroten. Daarvoor is het noodzakelijk dat nieuwe applicaties sneller worden ontwikkeld dan voorheen, dat moet soms in een tijdspanne van een paar weken gebeuren. Maar als je kijkt naar de huidige ontwikkelcyclus zijn er nog teveel hindernissen die deze noodzakelijke snelheid in de weg staan." 

Die execution gap bestaat dus vooral omdat alles sneller moet. Tegelijkertijd gaat het budget dat wordt besteed aan IT omlaag. “Daarom groeit cloud zo snel, en daarom geloven we heilig in open standaarden. Want de hybride cloud is dè oplossing voor deze vraagstukken waar CIO's mee zitten. De cloud is snel, en er zijn minder resources voor nodig dan bij de traditionele infrastructuur, dankzij die open standaarden. De mogelijkheden van open standaarden zijn enorm. Een van de belangrijkste vragen van onze klanten is dat ze niet vast willen zitten in een proprietary oplossing. Ze willen de workloads eenvoudig kunnen verplaatsen van de private naar de public cloud en andersom. Ze willen flexibiliteit. En ze willen visibility, ze willen real time informatie hebben. Snelheid is cruciaal om te kunnen innoveren, en daarin voorzien we met IBM SmartCloud software."

Uit: Executive-People Magazine, special IBM Pulse 2013


Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024