Redactie - 13 april 2013

'Netwerk is drager van de ICT-infrastructuur'


Netwerkleverancier Cisco zag in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2013 zijn omzet met 5,5 procent stijgen naar 11,9 miljard dollar. De winst steeg met 17,7 procent naar 2,09 miljard dollar. Er werd vooral meer winst geboekt door kostenbesparingen. De bestedingen in de EMEA-regio zijn vlak. Maar in principe in Nederland zijn organisaties, zowel bedrijven als overheden bezig met een herijking van hun infrastructuur, waarop Cisco en zijn partners inspelen, aldus Coks Stoffer (foto), directeur van Cisco Nederland. ‘Het netwerk wordt steeds vaker gezien als drager van de ICT-infrastructuur.’

De diverse netwerk- en communicatieoplossingen van Cisco zijn in trek, zoals routers, wireless & security, datacenter, video en samenwerkingsoplossingen. Cisco presenteert op 18 april tijdens Cisco Connect in Amsterdam Arena zijn breed portfolio van oplossingen. Stoffer: “Cisco wordt dit jaar de tweede speler in de blade server markt met zijn UCS oplossingen voor datacenters. Dat betekent dat het netwerk drager is geworden van de ICT-infrastructuur en applicaties. Veel financiële instellingen gebruiken Cisco UCS. Onze partners profiteren hiervan. Met Cisco UCS kunnen partners een nog betere relatie met hun klanten ontwikkelen.”

UCS
Cisco is een leverancier die met verschillende channel partners gecombineerde technologie oplossingen aan klanten levert, aldus Stoffer. “De FlexPod converged infrastructure wordt geleverd met Cisco UCS, NetApp storage en virtualisatiesoftware. De VCE converged oplossingen bestaan uit Cisco, EMC storage en vaak VMware technologie. Cisco technologie is ook geschikt voor de big data technologie van SAP HANA. Daarnaast werken we met alle grote virtualisatie leveranciers zoals Citrix, Microsoft en VMware. Met de oplossingen van Cisco en andere partijen zorgen onze partners ervoor dat klanten een hoge applicatiebeschikbaarheid hebben.”

Internet of Everything
Bedrijven, overheden en andere instellingen zijn allemaal bezig hun ICT-infrastructuur te verrijken, aldus Stoffer. ”Je ziet dat ze meer focus hebben op het belang van een goed netwerk. Dat komt omdat er steeds meer apparaten en specifieke oplossingen op netwerken worden aangesloten. De data die daaruit voorkomt kun je opslaan en analyseren. Cisco noemt dat ‘Internet of Everything’. Dat leidt tot nieuwe concepten op de Nederlandse markt. Zo zijn Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam in samenwerking met Intelligent Lighting Institute (ILI) en Philips, Cisco en Alliander intelligente lichtoplossingen in de openbare ruimte aan het ontwikkelen. De verschillende partijen hebben hiertoe het convenant Smart Lights in Metropolitan Areas (SLIM) ondertekend. In de drie steden vinden pilots plaats met intelligente verlichting in de openbare ruimte. Het gebruik van intelligente verlichting in de openbare ruimte kan worden ingezet om deze aantrekkelijker en veiliger te maken of energie te besparen.”

Big Data
Dagelijks genereren smartphones, sensors, videocamera's, slimme meters en andere aan internet verbonden apparatuur via het netwerk een enorme hoeveelheid data. “Deze data komt bovenop de enorme aan informatieberg die uit traditionele bronnen afkomstig is. Deze 'datalawine' vertegenwoordigt een potentiële goudmijn aan inzichten”, aldus Stoffer. Hij vervolgt: “Big data helpt om de besluitvorming te verbeteren en het concurrentievermogen te vergroten. Je moet wel je netwerk en kernprocessen herijken. Bedrijven die dat doen, zullen in de toekomst sterker worden.”

Videoconferencing
Stoffer verwacht dat organisaties het netwerk nog meer gaan beschouwen als drager van de ICT-infrastructuur. “Dat zie je al gebeuren in verschillende verticale markten zoals de zorg, de energiesector, de financiële sector en centrale overheden. Met een goed en sterk netwerk kunnen organisaties hun patiënten, klanten of werknemers beter bedienen. Bijvoorbeeld met spraak- video- en samenwerkingsdiensten. Het gaat er uiteindelijk om dat gebruikers snel informatie kunnen ontsluiten. Dat leidt tot een hogere productiviteit en meer efficiëntie. Daarom zie je mensen toch weer meer gebruik maken van videoconferencing. Bedrijven kunnen daarop kosten besparen en tegelijkertijd beter communiceren met klanten. Videoconferencing zorgt ook voor meer kennis, bijvoorbeeld voor scholieren.”

Bedrijvigheid
Zonder dat veel mensen het weten, is Nederland zo ongeveer de ruggengraat van internet. Daarom is een sterk netwerk van belang, aldus Stoffer, die naast directeur Cisco Nederland actief is als bestuurslid van VNO NCW en van de brancheorganisatie ICT~Office “Belangrijke internetverbindingen worden hier in Nederland gemaakt. Dat trekt een hoop bedrijvigheid, waardoor de netwerkcapaciteit toeneemt. Nederland kan zich hiermee blijven onderscheiden, onder andere met cloud computing. Je ziet dat telco’s en service providers vaker overgaan naar cloudgebaseerde netwerken met snelle 10GB of 40GB netwerken. Daarnaast neemt cloud een hoge vlucht in het bedrijfsleven. Steeds meer beslissers, zoals CIO’s, IT-managers CFO en algemeen directeuren zien dat de IT-afdeling een kernonderdeel moet zijn van een organisatie; het is niet louter een ondersteunende afdeling. Door deze trends kan de Nederlandse economie zich meer krachtig ontwikkelen.”

CISCO CONNECT 18 APRIL 2013
Cisco Connect zal dit jaar plaatsvinden op donderdag 18 april 2013 in de Arena Business Club (Amsterdam Arena). Het wordt een interactief event waar 10 Noord-Europese landen tegelijkertijd met elkaar ‘connected’ zullen zijn.

Tijdens Cisco Connect op donderdag 18 april 2013 biedt Cisco een informatief programma waar gastsprekers, zoals Carlos Dominguez, senior vice president Cisco, en André Kuipers, Nederlandse astronaut, zowel live als virtueel hun kennis en ervaringen zullen delen. Er zijn diverse keynote- en breakout-sessies, er is een informatiemarkt met een selectie aan Cisco-partners en bezoekers hebben de gelegenheid om te netwerken.

Door: Witold Kepinski  

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024