Redactie - 27 februari 2013

Piet Vink, ETTU: ‘CIO’s willen orde scheppen in de chaos’


Bij zeker vijfenzestig procent van alle intranetten die nu worden ontwikkeld gebeurt dat op basis van SharePoint. Deze oplossing heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Het wordt ingezet om een breed scala aan problemen aan te pakken, van Big Data tot ketensamenwerking. Executive-People sprak met Piet Vink, directeur van ETTU, over de trends die ten grondslag liggen aan het succes van SharePoint.

Piet Vink is al vele jaren actief in de Nederlandse ICT-branche. Hij heeft onder meer bij de Caesar Groep in de directie gezeten, en heeft aan het roer gestaan van de Axioma Groep in Reeuwijk. Bij beide organisaties was hij verantwoordelijk voor de commerciële kant van detachering in de breedste zin van het woord. In 2005 is hij met twee compagnons SharePoint-specialist ETTU gestart.

“We wilden bewust geen detachering meer doen, maar verantwoordelijkheid nemen in projecten”, aldus Vink. “Daarin wilden we bewust geen generieke speler zijn, maar ons als specialist profileren. Dat is ingegeven door de observatie dat er, ook in mindere economische tijden, altijd vraag blijft naar goede specialisten. Het zijn de generieke IT-bedrijven die het moeilijk hebben. Bovendien zie je de trend dat de algemene IT, het ‘gas, water en licht’, al door grote partijen wordt ingevuld.”

De specialisatie van ETTU is daarom vanaf het eerste uur SharePoint geweest. “Dat was destijds nog een gok, want de versie die toen werd gebruikt had nog wel wat onvolkomenheden. Maar we zagen wel de enorme power die SharePoint heeft, en inmiddels is dit het snelst groeiende product ooit van Microsoft. Omdat we ons zo vroeg hebben gespecialiseerd in SharePoint zijn we daar in de markt al snel bekend mee geworden, en we behoren nu tot de grootste SharePoint-specialisten in Nederland.”

Stortvloed aan data

“We bedienen organisaties met minimaal driehonderd werkplekken, in alle branches. Dat heeft geleid tot een divers klantenbestand, van hogescholen en banken tot productiebedrijven en advocatenkantoren. De gemene deler is dat het kennisintensieve organisaties zijn die veelal projectmatig werken.”

Vink ziet de behoefte aan oplossingen op basis van SharePoint sterk groeien. “De vragen waar CIO’s mee zitten hebben altijd te maken met samenwerking, èn het vindbaar maken van informatie in de stortvloed aan data. De mensen zien door de bomen het bos niet meer, zij willen orde scheppen inde chaos. Daar is SharePoint het perfecte platform voor.”

De toepassingen zijn breed, van document management tot samenwerken in de keten met klanten en leveranciers. Ook het delen van nieuws binnen organisatie staat volgens Vink hoog op de agenda. “Dat gebeurt buiten organisaties al voortdurend met social media als Facebook en LinkedIn. Kennis delen binnen de eigen organisatie is echter nog relatief nieuw. Voor veel organisaties is bijvoorbeeld meer informatie te vinden op LinkedIn dan op het interne netwerk. Dat zijn de grote thema’s waar SharePoint voor kan worden ingezet.”

Een trend die in het voordeel werkt van SharePoint is dat veel organisaties in het verleden slechte ervaringen hebben opgedaan met grote IT-projecten waar de leverancier carte blanche had. “Die angst hebben we weggenomen door projecten voor een fixed price uit te voeren. Dat is voor ons best riskant met een product dat zo veelzijdig is als SharePoint. Het platform kan alles, dus je moet goed weten wat je wilt. We zijn lang de enigen geweest die tegen een vaste prijs werkten, en toen anderen er ook me kwamen hebben we een volgende stap gezet, met het ontwikkelen van een aantal standaard portalen in SharePoint.”

Best practices

Want ondanks de vele toepassingen die mogelijk zijn hebben veel organisaties vergelijkbare wensen. “Voor de meeste organisaties komt in die portalen tachtig procent van de gewenste functionaliteit terug. De andere twintig procent kan er dan eenvoudig aangebouwd worden op projectbasis. Die portalen zijn volledig gebaseerd op de best practices die we de afgelopen jaren hebben gezien. Omdat veel IT managers zich de afgelopen jaren hebben gebrand aan IT-projecten is er veel vraag naar proven technology, daarom slaan die standaard portalen goeds aan.”

Volgens hem maakt dit ook een einde aan de eindeloze interne discussies over wat de organisatie precies wil met SharePoint. “Zo kwam ik pas bij een organisatie die al driekwart jaar discussieert over de invulling van hun intranet. De demonstratie van ons portaal toonde ze tot hun verbazing al bijna alles functies die ze wilden hebben, er was maar een klein deel maatwerk nodig.”

In tegenstelling tot de eerste jaren is het product nu bekend bij alle grote organisaties, omdat ze al enterprise-contracten hebben met Microsoft. “De eerste versies van SharePoint lieten wel wat te wensen over, dat heeft aanvankelijk de naam geen goed gedaan. Maar dat is volledig veranderd. Er is geen organisatie in Nederland meer die niet op de een of andere manier te maken heeft gehad met Sharepoint. Bovendien zit het heel dicht tegen de Office-omgeving van Microsoft aan, dus het ziet er bekend uit.”

Een veelgevraagde toepassing is die van DMS. “De hoeveelheid informatie die organisaties verwerken is de afgelopen jaren enorm gestegen. Hoe langer bedrijven bestaan, en hoe meer er digitaal verwerkt wordt, hoe meer er wordt opgeslagen. Emailboxen barsten uit elkaar. Het terugvinden van de juiste informatie in die chaos neemt voor bedrijven veel tijd in beslag. Daar komt bij dat het document management traditioneel gebeurde met dure en zware systemen. SharePoint heeft sinds versie 2010 de mogelijkheid tegen veel minder kosten een DMS in te richten.”

Technische complexiteit

De opeenvolging van nieuwe versies leidde wel tot problemen bij de gebruikers. “Als er een nieuwe versie uitkwam moesten bedrijven opnieuw gaan ontwikkelen. Dat kan lastig zijn wanneer je eerder al een volledig portaal hebt gemaakt. Zo ontstond enige aversie tegen Microsoft. Wij hebben daarom onze portalen zodanig aangepast dat we een software-service kunnen aanbieden waarbij nieuwe versies geruislos kunnen worden opgenomen. Daar hebben we veel in geïnvesteerd. Hiermee lopen bedrijven geen risico meer met de introductie van nieuwe versies. Wij nemen de technische complexiteit volledig over. Zo hebben bedrijven financiële zekerheid door de fixed price, en ze zijn voor de volgende versies van SharePoint zeker van hun zaak. Dat is waar de markt om vraagt.”

 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024