Redactie - 04 januari 2013

SCC Services verstevigt positie door focus op diensten


ICT-dienstverlener SCC Services uit Bodegraven dankt zijn succes aan de verkoop van producten en logistieke diensten aan bedrijven en overheidsorganisaties. Maar de Britse dienstverlener die actief is met een kantoor in Bodegraven, is hogerop in de waardeketen gegaan. Zo levert SCC steeds meer nieuwe beheer- en clouddiensten, zoals managed print services. Daarbij spelen consultancy en advies aan klanten een grote rol. Door deze nieuwe wending wist SCC de afgelopem jaren flink te groeien, onder andere met consultancy, prijs per werkplek en ook Apple & apps, aldus directeur Wim Uiterdijk. “SCC is getransformeerd naar een dienstenorganisatie met een compleet IT-portfolio."

Wim Uiterdijk leidt SCC nu twee jaar. Hij was eerder verantwoordelijk voor marketing en business development bij SCC. Daarvoor zat hij in het managementteam van distributeur ETC waar hij verantwoordelijk was voor de hardware Sales teams, en de relaties met grote leveranciers zoals HP en IBM. Eerder werkte Uiterdijk als directeur van online reseller Xoldes en bij Compaq. “Bij mijn aanstelling wilde ik SCC veranderen naar een Services-IT organisatie. We kwamen vanuit een organisatie, waarbij de verkoop van producten centraal stond. Wat we misten was de consultancy vooraf, de implementatie en het beheer achteraf, geborgd met standaard oplossingen."

Bij zijn aanstelling heeft Uiterdijk een nieuw organisatiemodel ontwikkeld. De focus ligt nu op het leveren van producten, diensten en consultancy rond datacenters en infrastructuurdiensten. De nadruk ligt op een prijs per werkplek, storage, netwerken, beveiliging, virtualisatie, managed print services en managed services. Hierbij wordt gewerkt met een select aantal leveranciers, waaronder HP, Citrix, IBM, Cisco, Microsoft, Symantec, Canon, VMware, Fujitsu, Lenovo, Dell en Apple . Uiterdijk: “Met de technologie van deze leveranciers worden steeds meer verschillende infrastructurele en software diensten uitgerold bij onze klanten in het MKB+ en bij overheidsinstellingen.”

SCC Werkplek Direct
Een van de beheerdiensten die onder Uiterdijk het licht zag is ‘SCC Werkplek Direct, dat klanten gevirtualiseerde vdi werkplekken biedt en waarbij alleen betaald wordt voor de diensten die daadwerkelijk worden afgenomen. “SCC Werkplek Direct geeft voor een vaste prijs per maand een werkplek die we vanuit ons datacenter aanbieden. SCC Werkplek Direct bestaat uit een notebook of tablet en Microsoft Office, Exchange SharePoint, telefonie en Cloudprint. Wij bieden dit aan, omdat in de nabije toekomst kantooromgevingen vaker zullen worden uitbesteed. Verder bieden wij onze klanten een aantrekkelijk financieringsmodel”, aldus Uiterdijk.

Print Direct
“Verder biedt SCC managed printdiensten”, aldus Uiterdijk. ”We kunnen een printomgeving overnemen van een klant met pay per page. Onze managed Print Services zijn volledig merk onafhankelijk. SCC Services biedt ook een mobiele managed print oplossing, genaamd PrintDirect. Deze clouddienst maakt het gebruikers mogelijk om vanaf elk mobiel apparaat draadloos en gemakkelijk af te drukken naar een printer in de buurt. Dat kunnen ze doen met een gratis e-print app. Gebruikers kunnen onder andere printen in het Van der Valk hotel en restaurant in Nootdorp en Houten en het WorldForum in Den Haag. Met deze voorbeelden heeft SCC een bedienmodel ontwikkeld dat bestaat uit een pallet van managed services en andere diensten. Zo bieden wij de SCC ICT-scan, die de staat van een IT-infrastructuur van een klant onder de loep neemt. Deze dienst bestaat uit een Infra scan, een software asset management scan, een security scan en binnenkort komt er ook een archivering scan.”

Vergrijzing
 Omdat SCC steeds meer IT-diensten biedt, worden er meer consultants en architecten aangenomen die de IT- problematiek van klanten snappen, aldus Uiterdijk. “SCC moet bedrijven breed kunnen helpen en ondersteunen. Bijvoorbeeld bij een migratie van Windows XP naar Windows 7 of 8. Of bij het migreren van verschillende serverruimtes naar één ruimte. Daarvoor heb je business consultants en architecten nodig, niet alleen verkopers. Steeds vaker kom ik uit op het profiel van een business consultant in plaats van een account manager,  omdat die nog beter in staat zijn om klanten te helpen door middel van kennisoverdracht en oplossingen die je helpen op een goedkopere manier van ICT gebruik te maken. Zo kunnen de architecten en business consultants van SCC een speciale IBM of HP storage oplossing leveren.”

Uiterdijk verwacht dat bedrijven en overheden meer zullen uitbesteden in de toekomst. “Dat komt omdat de ICT-industrie vergrijst. Door de vergrijzing zullen er binnen 5 tot 10 jaar minder beheerders te vinden zijn, omdat die massaal met pensioen gaan. Hierdoor ontstaat er op termijn dus een tekort aan goed gespecialiseerde ICT-specialisten. Bedrijven zullen hierdoor hun IT-omgeving gaan outsourcen aan business partners. SCC speelt daarop in met beheerdiensten die zorgen voor continuïteit van IT en bedrijfsvoering. We blijven overigens gewoon hardware verkopen. Zonder hardware verkoop je geen dienstverlening.”

Overheid
“SCC levert veel aan overheidsinstellingen en is van plan dat nog meer te zullen doen in de toekomst met onder andere beheerdiensten”, aldus Uiterdijk. Daarom doet SCC mee aan tenders van de Nederlandse overheid. “We beschikken over een eigen tenderdesk, waarmee we in samenwerking met Fujitsu de EASI 2010 (Europees Aanbesteding Samenwerken ICT 2010) aanbesteding van werkplekken hebben gewonnen. Dat is een contract voor meer dan 50 miljoen euro. Wij hebben veel klanten bij de overheid die onder Binnenlands Bestuur vallen.

Apple & Apps
Uiterdijk verwacht dat SCC de komende jaren verder zal groeien, doordat SCC is getransformeerd van een ‘dozenschuiver’ naar een dienstverlener met nadruk op eigen oplossingen en cloud service provider. “In 2011 is SCC met bijna 20 procent in omzet gegroeid. In 2012 groeien we met 25 tot 30 procent verder door. Dat komt doordat de organisatie van SCC is veranderd. We leveren meer innovatieve producten en diensten. We zitten in markten waar we eerder niet waren, met managed services. In bestaande markten hebben we ons marktaandeel vergroot, onder andere op het gebied van geconvergeerde infrastructuren die we aan onze klanten bieden.”

Apple en Apps
Een recent nieuw productaanbod dat SCC voert is Apple, omdat steeds meer werknemers bij bedrijven en overheden van dit product gebruik willen maken. Uiterdijk: “Apple verkoopt steeds meer producten, SCC speelt daarop in. Dat komt door ontwikkelingen zoals Consumerization of IT en Bring Your Own Device (BYOD). Steeds meer mensen werken met Apple vanwege het aantrekkelijke design en de software. Apple heeft echter nooit een link gemaakt naar de business omgevingen. Apple IOS is binnen bedrijven nog geen standaard, zoals dat wel bij Microsoft Windows het geval is. De vraag is hoe je alle Apple apparatuur gaat beheren. SCC vindt het een uitdaging om Apple in de zakelijke markt te zetten. Apple blijft voorlopig wel niche als je gaat vergelijken met andere pc-fabrikanten zoals Lenovo, HP en Dell. En door de groei van mobiel zakelijk werken zie je een sterke groei van de Apple iPhone smartphone, de iPad tablet en Macbook. Een belangrijke oplossing van SCC is het borgen van de mobiele beveiliging. SCC zorgt hiervoor in samenwerking met GOOD technology."

“Tegelijkertijd zie je een enorme vooruitgang in het gebruik van apps”, zeg Uiterdijk: “Je ziet steeds meer app ontwikkelaars in de zakelijke markt. Ik verwacht zelf meer app-specialisten in dienst te nemen bij SCC. Je kunt werknemers productiever maken door ze te laten werken met mobiele apparatuur en apps. Ik verwacht daarom de komende jaren een toename van het gebruik van apps in de zakelijke markt, die zorgen voor nieuwe werkprocessen.”

Door: Witold Kepinski